Efsane boksör Muhammed Ali son yolculuğuna uğurlandı

ABD’de, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden boksör Muhammed Ali, Cave Hill mezarlığında toprağa verildi.

Efsane boksör Muhammed Ali son yolculuğuna uğurlandı

ABD’de, 74 yaşında hayatını kaybeden boksör Muhammed Ali toprağa verildi.

Muhammed Ali’nin iki gün süren cenaze töreni dün Lousiville’de kılınan cenaze namazı ile başlamıştı.

Bugün ise, Muhammed Ali’nin naaşı doğduğu Kentucky eyaletinin Louisville şehri sokaklarında aralarında çocukluğunun geçtiği Grand Sokağı’ndaki evi, boksu öğrendiği spor salonu ve adına kurulan müze ile ismini taşıyan caddenin de aralarında bulunduğu güzergah üzerinden Cave Hill mezarlığına getirildi.

Mezarlığın girişi gül yapraklarıyla süslendi.

Cenaze burada Muhammed Ali’nin sadece ailesi ve yakınlarının katıldığı törenle toprağa verildi.

Muhammed Ali için son tören ‘KFC Yum! Center’da yapılacak.

Buradaki törende eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın yanı sıra oyuncu Will Smith, komedyen Billy Crystal ve spor sunucusu Bryant Gumbel’ın da konuşma yapacağı duyuruldu.

Muhammed Ali

Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Kentucky Louisville’de doğdu.

12 yaşında boksa başladı, kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girdi. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları’nda altın madalya aldı.

1960 Roma Olimpiyatları’ndan döndükten iki gün sonra bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, altın madalyasını Ohio Nehri’ne attığı söylenir. 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda bu madalyanın yerine başka bir altın madalya verildi. Ancak bir röportajda Ali bu konu hakkında “Madalyamı kaybetmiştim komite yenisini gönderdi, nehre atmak gibi bir olay yok” dedi.

1964 yılında 22 yaşındayken, S. Liston’u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve Müslüman olduğunu açıkladı, Muhammed Ali ismini aldı.

1967’de Vietnam savaşına gitmesi için askere çağrıldı. “Benim Vietkonglarla bire sorunum yok” dedi, savaşa gitmeyi reddetti.

Vietnam’a neden gitmediğini şöyle açıkladı:

“Güçlü beyazlar tarafından, kendi özgürlükleri ve inançlarını savunan insanları öldürmek için kullanılmayacağım. Siz de kullanılmamalısınız, özellikle fakir ve/veya siyahsanız.”

Boksa 1967’den 1970’e kadar ara vermek zorunda kaldı.

Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet’i anlattı. Malcolm X ile yakın ilişkileri oldu.

Ayrıca savaşmak istemediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Basın şampiyonu ”yurtsever” olmamakla suçladı. New York Eyalet Atletizm Komisyonu ve Dünya Boks Birliği boks lisansını elinden aldı. Lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas ettiğini açıkladı.

Ailesinin yardımı ve üniversitelerde para karşılığı yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı.1970’te temyiz davasını kazanınca tekrar boksa döndü.

1977 tarihinde evlendi, Temmuz 1986 tarihinde boşandı. Hana Ali ve Laila Ali adlarında iki kızı var. Laila Ali de boksör.

1978’de üçüncü kez Dünya Şampiyonu oldu ve sonrasında boksu bıraktı. 1984’te Parkinson teşhisi kondu.

Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.

1964, 1974, 1978 yıllarında olmak üzere dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu üç kez kazandı.

2001 yılında hayatından esinlenen Ali isimli film vizyona girdi. Filmde Muhammed Ali’yi Will Smith canlandırdı.

Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan’daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden Muhammed Ali, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarının ardından başında New York İtfaiye Müdürlüğü şapkası ile Sıfır Noktasına giderek destek ve dayanışmasını gösterdi.

Burada yaptığı konuşmada, “Beni asıl inciten, İslam adının, Müslümanlığın bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım” dedi.

Son olarak 8 Nisan’da Arizona’nın Phoenix kentindeki Celebrity Fight Night adlı yardım etkinliğine katıldı.

Boksa dair söylediği “Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım” sözüyle biliniyordu.

Parkinson hastası Muhammed Ali, 3 Haziran günü hayatını kaybetmişti. Ali’nin, “doğal nedenlere bağlı septik şoktan” öldüğü açıklanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2016, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER