Elçi: Dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, Askeri Savcılığın Roboski Katliamıyla ilgili takipsizlik kararının hukuki hiçbir dayanağının olmadığını belirterek, “Karar bizim için şaşırtıcı olmadı.

Elçi: Dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz
Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, Askeri Savcılığın Roboski Katliamıyla ilgili takipsizlik kararının hukuki hiçbir dayanağının olmadığını belirterek, “Karar bizim için şaşırtıcı olmadı. Yasal prosedürü tamamlamak için önce Genel Kurmay Askeri Mahkemesine itirazda bulunacağız. Buradan da ret kararı alırsak dosyayı Anayasa Mahkemesine götüreceğiz” dedi.

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin ölümüyle ilgili Askeri Savcılığın takipsizlik kararı vermesine tepki gösterdi.

Takipsizlik kararını hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğunu belirten Elçi, “Olayda sorumluluğu bulunan Askeri Savcılık böyle bir suçu tarafsız yürütemezdi. Beklenen bir duruş sergiledi. Takipsizlik kararı bizi şaşırtmadı, çünkü olayı yapan kurumdan farklı bir karar beklemiyorduk. Biz olayla ilgili önce yasal prosedürleri tamamlayacağız. Önümüzdeki günlerde Genel Kurmay Askeri Mahkemesine başvurarak itirazda bulunacağız. Bu itirazımıza da olumsuz yanıt alırsak dosyayı Anayasa Mahkemesine götüreceğiz.

Hava operasyonunda oğlunu ve kardeşini kaybeden Mehmet Encü, "Biz dosyanın sivil yargıdan alınıp askeri yargıya verilmesi ile birlikte böyle bir sonucun çıkacağını bekliyorduk. Takipsizlik kararı bizi şaşırtmadı. 

Bu olay Başbakan ve Genelkurmay Başkanının emriyle yapılmış bir katliamdı. Başbakan ve Genelkurmay başkanı şunu iyi bilsin ki, bu dünyada hesabını vermezlerse öbür dünyada bunların hesabını soracağız. Mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

Katliamla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşmada, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesiyle görevli savcılık, 'Taksirle ölüme sebebiyet vermekten' dolayı görevsizlik kararı vererek, 11 Haziran 2013'te dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na göndermişti. Yaklaşık 1.5 yıldır soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında bugüne kadar MİT ve Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere bir çok kurumdan olayla ilgili bir çok bilgi ve belge istemiş, soruşturma kapsamında İnsansız Hava Araçları'nı da inceleyen savcılık, son olarak TBMM’de kurulan "Uludere Komisyonu"nun raporunu da soruşturma dosyasına almıştı. 

Genelkurmay Başkanı Özel’in operasyona evinden onay verdiği haberlerine ilişkin de Elçi, "Hiçbir emir ve gerekçe bu kişileri sorumluktan kurtaramaz. Silah kullanma esasları bellidir. Ancak bu olayda silah kullanma boyutu sivillerin yaşam hakkını koruma boyutundan çok tamamen sivil vatandaşları ortadan kaldırmaya dönük gerçekleşmiştir. olayda canlı hedefin direk öldürülmesinden söz ediyoruz. Bu nedenle kim emir verdiyse cezai sorumluktan kurtulamaz" dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2014, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER