'Erişim engelinin muhalif sitelere yapılmış olmasını nasıl açıklarsınız?'

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, internet erişim yasakları ile GSM operatörlerine getirilen kısıtlamalar hakkında Adalet ve Ulaştırma Bakanları’na soru önergesi sundu.

'Erişim engelinin muhalif sitelere yapılmış olmasını nasıl açıklarsınız?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, internet erişim yasakları ve GSM operatörlerine getirilen kısıtlamalar hakkında Adalet ve Ulaştırma Bakanları’nın cevaplandırması üzerine Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergeleri sundu.

Beştaş, Suruç katliamının ardından patlamaya ilişkin görüntülerin yayılmasını engellemek için getirilen internet erişim yasağının son günlerde genişlediğine dikkat çekti. Beştaş, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Yüksekova Haber, Etkin Haber Ajansı (ETHA) dahil 96 internet sitesinin ve Twitter ağlarının yasaklandığını belirtti.

Bazı illerde Turkcell, Avea, Vodafon GSM hatlarının kesildiğini iletişimin sağlanamadığını hatırlattı.

‘Erişim yasaklarının süresi ve kapsamı nedir?’

Beştaş, bu kapsamda Adalet Bakanı Kenan İpek ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’e cevaplandırması için şu soruları yöneltti:

* TİB tarafından alınan kararlar hangi gerekçeyle alınmıştır? Bakanlığınız söz konusu karardan haberdar mıdır?

* Erişim yasaklarının süresi ve kapsamı nedir?

* Erişimin engellenmesi ve içerik çıkarma kararları talimat üzerine mi alınmaktadır? Talimatlar kim tarafından verilmektedir?

* Toplam kaç internet sitesine erişim yasağı getirilmiştir? Bu sitelerin adları nedir?

* Erişimin engellenmesi ve içerik çıkarma kararlarının büyük oranda muhalif sitelere yapılmış olmasını nasıl açıklarsınız?

* İnternete genel anlamda erişimin yasaklanması söz konusu olmuş mudur? Kürt vatandaşların yoğunlukta yaşadığı yerlerde internete erişim bulunmamakta olup bunun nedeni nedir?

* Turkcell, Avea, Vodafon GSM operatörlerinin çalışmamasına ilişkin tarafınıza gelen şikayetler var mıdır? Şikayetlerin neticesiz olmasının nedeni nedir?

* Turkcell, Avea, Vodafon GSM operatörlerinin çalışmadığı iller hangileridir? Neden sadece Kürt vatandaşların yaşadığı illerde erişim sorunu yaşanmaktadır? Başka il ve ilçelerde de bu sorunlar var mıdır?

* GSM operatörlerinin çalışmaması hakkında uygulamanın haberleşme hakkının engellenmesi kapsamında Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyor musunuz? Anayasa’nın uygulanmama nedeni nedir?

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 20:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER