Erivan elektrik zammına direniyor

Ermenistan'ın başkenti Erivan’da, elektrik zammını protesto etmek için Özgürlük Meydanı’nda cuma gününde başlayan eylemler devam ediyor. Dünkü eylemlerde aralarında gazetecilerin olduğu en az 250 kişiyi gözaltına almıştı.

Erivan elektrik zammına direniyor

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, elektrik zammını protesto etmek için Özgürlük (Azatutyan) Meydanı’nda 19 Haziran’da başlayan eylemler devam ediyor.

Ermenistan’da artan elektrik fiyatlarını protesto etmek için Özgürlük Meydanı’nı dolduran ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkan yolları kapatan yaklaşık 15 bin kişi, yeniden eylemlere başladı.

erivan

Dün sabah saatlerinde polis saldırarak 250 kişiyi gözaltına almıştı. Gece geç saatlerde caddeleri yeniden dolduran binlerce kişi, gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılmasını ve elektrik zamlarının da geri alınmasını istiyor.

Belirledikleri sürenin dolmasına rağmen gözaltına alınanların serbest bırakılmamasına tepki göstererek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru ilerleyen kalabalığın önünü Bagramyan Caddesi’nde kesen polis, kitlenin Saray’a ulaşmasına izin vermedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın bir grupla görüşmek istediği, ancak kitlenin bunu reddettiği belirtildi.

ermenistan2

Mayıs ayında başladı

Erivan Avrupalı Öğrenciler Forumu’ndan (AEGEE) ismini vermek istemeyen bir yetkili BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, zam protestolarının aslında Mayıs ayı sonlarında başladığını söyledi. Rusya şirketi ENA’nın zam başvurusu üzerine, Ermenistan Kamu Hizmetlerini Düzenleme Komisyonu şirketin yüzde 16’lık elektrik zammına izin veriyor.

Yetkili, ENA’nın bu zammı finansal kayıplarını gidermek ve büyük miktardaki borçlarını ödemek amacıyla talep ettiğini ve 26 Mayıs itibariyle protestocuların sokağa çıkmaya başladığını belirtti.

erivan3

Ne olmuştu?

17 Haziran’da Ermenistan’da elektrik ücretlerine 6.93 Ermeni Dramı zam geleceği açıklandı. Yaklaşık yüzde 16 zam anlamına gelen bu karara tepkiler büyüdü.

Başkent Erivan’da zamma karşı eylemler 19 Haziran’da Özgürlük (Azatutyan) Meydanı’nda başladı.

Eylemciler, Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu’nun elektriğe 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere zam yapılması yönündeki kararının iptal edilmesini, mevcut fiyatta da indirim yapılmasını talep ediyor.

Zammın geri çekilmesini talep eden eylemciler, son gün olarak belirledikleri 22 Haziran saat 19.00’da ardından sonra zam hakkında gelişme olmayınca, ‘Talana Hayır’ grubu tarafından Özgürlük Meydanı’nda başlatılan eylemlere binlerce kişi katılarak yaklaşık 9 saat boyunca oturma eylemi yapmış, Başkanlık Sarayı’na yürümek istemiş, polis tarafından engellenince Baghramyan Caddesi’nde oturma eylemine başlamıştı.

Oturma eylemine polis sabaha karşı müdahale ederek aralarında gazetecilerin olduğu en az 250 kişiyi gözaltına almıştı.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan oturma eylemine son verilmesi durumunda, eylemcilerden 3-4 kişi ile görüşeceğini belirtmişti.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 11:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER