Fransa'dan ABD'ye dinleme tepkisi

Fransa, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Fransa Cumhurbaşkanlarını dinlemesinin “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Fransa'dan ABD'ye dinleme tepkisi

Fransa, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Fransa Cumhurbaşkanlarını dinlemesinin “kabul edilemez” olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’li yetkililerin bu tip konulara ilişkin taahhütlerine uymaları gerektiğine işaret edilerek, Fransa’nın güvenliğini ve çıkarlarını tehdit edecek herhangi bir faaliyete izin verilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, “Özellikle 2013 yılı sonunda yapılan görüşmelerde ve 2014 yılı şubat ayında Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde iddialar dile getirilmişti. Bu görüşmelerin sonrasında ortaya çıkan gerçekler kabul edilmez” ifadesi kullanıldı.

Konuyu ele almak için Savunma Konseyi’nin Elysee Sarayı’nda toplandığı belirtilen açıklamada, toplantıda özellikle NSA’in 2006-2012 yılları arasında Fransa’da yürüttüğü faaliyetlere ilişkin basında yer alan bilgilerin incelendiği bildirildi.

Ne olmuştu?

Wikileaks internet sitesi tarafından ele geçirilen ve kamuoyuna duyurulan, “Elysee Casusluğu” isimli raporda, NSA’nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande’ı dinlediği belirtilmişti.

Sızdırılan tapelerinden birisi 2012 yılına ait.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın bir telefon konuşmasında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimalini tartıştığı ifade ediliyor.

2011 yılına ait bir diğer tapede ise eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini ABD’nin aracılığı olmaksızın yeniden başlatma ihtimalini görüşüyor.

ABD’den yapılan açıklamada ise Hollande’ın dinlenmediği belirtildi. Ancak NSA’in eski faaliyetleri hakkında bir yorum yapılmadı.

2013 yılında eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından yayınlanan belgelerde de NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere birçok Avrupalı hükümet ve devlet başkanını dinlediği ortaya çıkmıştı.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 13:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER