Eski Bakanlar Ön Savunmalarını Yaptılar: Kumpas Kuruldu

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen AKP’li 4 eski bakanla ilgili önergeler, Meclis’te ele alınmaya başlandı.

Eski Bakanlar Ön Savunmalarını Yaptılar: Kumpas Kuruldu

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla ilgili görüşmeler, internette yayınlanmasına karşın Meclis televizyonundan canlı yayınlanmamasına ilişkin tartışmalarla başladı.

HDP, CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri, görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayınlanmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken görüşmelerin televizyondan yayınlanması için başvuruda bulunduklarını ifade ederek, "AKP, bu tartışmalardan halkımızı soyutlamak istiyor" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, görüşmelerin Meclis’in internet sitesi üzerinden de izlenemediği için, bu sorun giderilene kadar görüşmelere ara verilmesini istedi.

Söz alan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli fezlekelerin milletten kaçırılmadığını savunarak, "Kimse kimseden bir şey saklamıyor" iddiasında bulundu.

Meclis Başkanvekili Meral Akşener, internette yayınla ilgili takibi yapacağını söyleyerek, "Ancak benim resen 'açın televizyonu' deme hakkım yok" dedi.

3 PARTİ MECLİS BAŞKANINA BAŞVURDU

Üç partinin grup başkanvekili, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yanına giderek, görüşmelerin televizyondan yayınlanmasını talep etti. Cemil Çiçek ise konuyu TRT Genel Müdürü ile görüşeceklerini ifade etti.

PUŞİLİ 1 MAYIS PROTESTOSU

Önergelerin görüşülmesinden önce bazı milletvekilleri gündem dışı söz alarak konuşma yaptı.

Kürsüye puşi ile çıkan CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ta Taksim'e izin verilmemesini eleştirerek, polisin Taksim’e gitmek isteyen emekçilere yönelik uyguladığı "teröre" değindi.

Konuşmaların ardından görüşmelere 15 dakika ara verildi.

4 BAKAN MECLİSE GELDİ

Soruşturmada adı geçen eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış’da TBMM'ye geldi.

MUHALEFET HER BAKAN İÇİN AYRI KOMİSYON İSTİYOR

Genel Kurul'da 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin iki önerge ele alınacak.

Eski bakanlar hakkındaki resmi belgede sahtecilik, rüşvet, nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma gibi iddiaların araştırması ve soruşturması talep edilen iki önerge var.

AKP, 4 isim için tek bir komisyon kurulmasını isterken, CHP'ye göreyse her bakan için ayrı ayrı komisyon kurulması gerekiyor.

Meclis Genel Kurulu, soruşturma açılması yönünde karar alırsa, 15 kişilik bir komisyonu kurulacak. Ancak söz konusu soruşturma komisyonu çalışmalarını gizli yapacak.

Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra hazırlayacağı raporu, Meclis Başkanlığı'na sunacak. Başkanlık raporu hakkında soruşturma açılması istenen bakanlar ile milletvekillerine gönderecek. 10 gün içinde raporla ilgili görüşmeler tamamlanacak ve komisyon raporu gizli oyla karara bağlanacak. Eğer Meclis Genel Kurulu bakanlar hakkında Yüce Divan kararı alırsa, dosya en geç 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek. / anf

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2014, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER