Et fiyatlarında şap korkusu: 'Aşılama hızlandırılmalı'

Şap hastalığı nedeniyle ikinci bir emre kadar kapatılan Urfa’daki hayvan pazarı hala açılmadı. İnsanların et almakta tedirgin olduğunu kaydeden sektör temsilcileri aşılamanın hızlandırılmasını istiyor

Et fiyatlarında şap korkusu: 'Aşılama hızlandırılmalı'

Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle karantinalar sürerken, Urfa’da 9 Mart’ta “ikinci bir emre kadar” ibaresiyle kapatılan hayvan pazarı henüz açılmadı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, nisan ayının başında yaptığı açıklamasında şap hastalığına karşı yaklaşık 12 milyon doz aşının üretildiğini belirterek, “4,5 milyon hayvan aşılandı. Nisan sonu itibarıyla inşallah hastalık tamamıyla sönümlenmiş olur" açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye’nin farklı illerinde ocak ayı sonundan itibaren görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle ithalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı.

‘İNSANLAR ET ALMAKTA TEREDDÜT EDECEK’

Canlı Hayvan Borsası’nın Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, söz konusu şap hastalığı nedeniyle et fiyatlarında değişiklik olacağına dikkat çekti. Çiftçi, “İnsanlar et almakta tereddüt edecek. Aşılama takvimini hızlandırıp en kısa sürede satış ve pazarlama sağlanmalı. Et fiyatlarında belirsizlik olacak. Arz/talep yönünde belirsizlik oluşacak, fiyat yansıması belirsizlik olacak” diye konuştu.

Çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişim halinde olduklarını ve itiraz ile önerilerini sunduklarını da kaydetti.

Canlı Hayvan Borsası’nın Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi

AÇIKGÖZ: AŞILAMANIN BÜYÜK BİR KISMI TAMAMLANDI

Urfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz ise Türkiye genelinde aşılama çalışmalarının büyük bir bölümünün tamamlandığını ve sürecin hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Urfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz

Açıkgöz, sürece dair şunları anlattı: “Şap hastalığı çıktıktan sonra Türkiye genelinde hayvan pazarlarında bir kapanma olayı oldu. Ondan sonra serbest veteriner hekimler, bakanlığa bağlı veteriner hekimler Türkiye genelinde aşılama çalışmalarına başladı. Bu süreç hızlı bir şekilde de ilerliyor. Şu anda hemen hemen şap hastalığı ile ilgili aşılamanın büyük bir kısmı tamamlandı. Aşılar ücretsiz yapılıyor. Sadece aşılama yapılırken bir uygulama ücreti alınıyor. SAT-2 aşısı üretildi. Bunun da bir kısmı şu anda devam etmekte. Temennimiz ay sonuna kadar bu aşıların tümünün Türkiye genelinde tamamlanmasının sağlanması.”

‘BİZE BİLDİRİLEN BİR VAKA YOK’

Urfa’da şu an için bir vaka olmadığını kaydeden Açıkgöz, “Daha doğrusu veteriner hekimler odasına ve bakanlığa bildirilen bir vaka yok. Genel anlamda arkadaşlarla konuştuğumuz zaman böyle tek tük rastlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

CANLI HAYVAN VE ET FİYATLARI ARTTI

Veteriner hekim Mehmet Batmaz ise hastalığa karşı önlemlerin alınmış olduğunu bildirerek “Et fiyatlarının şap ile alakalı olduğunu sanmıyorum. Çünkü mecburi kesimler kasaplar tarafından daha ucuza alınmakta” dedi.

Veteriner hekim Mehmet Batmaz

Mehmet Batmaz et fiyatlarının artmasının nedenlerini şöyle sıraladı: “Kurban Bayramı’nda et fiyatlarının yüksek olması alım gücünün yüksek olması, yem fiyatları, bakım hizmetleri, tedavi masraflarının yüksek olmasından dolayı et fiyatları veya kurban fiyatları yüksek olabilmektedir. Ama Ramazan ayında kasaplarda et fiyatının yüksek olması, hayvan pazarlarında kurbanlıkların her gün fiyatının artırılması ne ahlaki ne vicdani bir durumdur. Son 6 aydır gıda yem fiyatları neredeyse sabit kaldı ama canlı hayvan ve et fiyatı artırıldı, bunun hayvan hastalıkları ile ilgili olduğunu sanmıyorum, ahlak ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum."

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesindeki verilere göre şapın tanımı şöyle:

"Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.  

Virüs çevre şartlarına da oldukça dayanıklı olup; 
Yapağıda 24 gün
Sığır derisinde 4 hafta
Samanda 15 hafta
Kepekte 20 hafta
Toprakta 4 hafta
Kuru ot ve danede 5 ay süreyle enfeksiyözitesini (bulaşma yeteneğini) koruyabilmektedir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER