Facebook yalan haberleri işaretliyor

Facebook artık yalan haberle mücadele etmek için bazı haber paylaşımlarını ‘tartışmalı’ olarak etiketlemeye başladı.

Facebook yalan haberleri işaretliyor
Facebook, doğrulama şirketi olan Poynter Network ile iş birliğine giderek 4 adımda Facebook üzerinden yapılan sahte haberler paylaşımlarından kurtulmayı planlıyor.


Journo’nun haberine göre “Sahte haberlerle savaşacağız, yapabileceğimiz çok şey var” diyerek yola çıkan Facebook, yeni etiketleme sistemiyle, ABD Başkanı’nın dahi dilinden düşmeyen yalan haber meselesine karşı bir adım atmış oldu. Bu yeni sistemle içeriklerin, üçüncü partiler tarafından da kontrol edilebilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kullanıcılar, uygulamanın ilk örneklerinden birine “The Seattle Tribune” tarafından yayınlanan ve “Trump’ın Android cihazının son Beyaz Saray sızıntılarının kaynağı olduğunu” iddia eden bir içerikte rastladı. Hikâye, Snopes.com ve Politifact.com incelemeleri sonucu Facebook tarafından ‘tartışmalı’ olarak işaretlenmişti.

‘TARTIŞMALI’ KAVRAMI SORUNLU MU?

Facebook daha önce bir haberin ‘tartışmalı’ olarak işaretlenmesi için iki temel süreçten en az birinin geçerli olmasının gerekeceğini açıklamıştı.

Açıklamaya göre bir haberin tartışmalı olarak işaretlenmesi için ya bir Facebook kullanıcısı hikâyeyi sahte olarak rapor etmeli ya da Facebook yazılımı içerikle ilgili garip bir şey yakalamalı. Bunun yanında Facebook iletisi Snopes ve Politifact gibi ücretsiz fact-checking kuruluşlarına kontrol ettirilerek hatalı bulunmalıydı.

Gazetecilik ve sosyal ağ temalı yayın yapan Recode gibi portallar ise kullanılan ‘tartışmalı’ kavramının sorunlu olduğunu belirterek Facebook yönteminin bir hiciv sitesiyle haber sitesini ayırabilmesi gerektiğini savunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2017, 20:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER