Gazeteci Ferhat Tepe'nin davası 'zaman aşımından' düştü

Bir faili meçhul cinayet davası daha zamanaşımından düştü. 1993′te gözaltına alındıktan sonra öldürülen gazeteci Ferhat Tepe’yle ilgili dosya yıllardır açılamadan kapatıldı.

Gazeteci Ferhat Tepe'nin davası 'zaman aşımından' düştü

Ferhat Tepe, faili meçhule kurban giden yüzlerce kişiden biri. Özgür Gündem Gazetesi Bitlis muhabiri olan Tepe,  28 Temmuz 1993′de üç kişi tarafından kaçırılmış, cenazesi 10 gün sonra Elazığ’ın Hazar gölü yakınında bulunmuştu. Tepe’nin yapılan ilk otopsisinde ölüm nedeni yüzme bilmemesi olarak kayıtlara geçti.

Gazetecinin ölümünün 21′inci  yılında dava dosyası zaman aşımı gerekçesiyle kapandı.

Ferhat Tepe’nin kaçırılırken bindirildiği araba daha sonra Bitlis İlçe Karakolu önünde görülmüştü. Ancak yapılan tüm başvurulara rağmen etkili bir soruşturma yürütülmedi ve sorumlular hakkında dava açılmadı.

Türkiye’deki mahkemelerden sonuç alamayan Tepe ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. AİHM, 2000 yılında soruşturmanın etkin yürütülmemesinden dolayı Türkiye’yi 28 bin Euro maddi tazminata mahkum etti. Tepe ailesinin  bu karardan sonra yaptığı tüm suç duyuruları da gerekçesiz olarak reddedildi.

Gazeteciyi Diyarbakır Jandarma alay Komutanlığı’nda işkence esnasında gördüğünü söyleyen 14 kişi ise, hiç bir zaman dinlenmedi.

Tepe’nin avukatı Şevket Epözdemir, davayı bırakması için tehdit edildi. Avukat Epözdemir de olaydan kısa bir süre sonra öldürüldü, cenazesi Tatvan’a yakın bir yolda bulundu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2014, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER