Gazeteciler Basın Özgürlüğü İçin Yürüdü

Gazetecilere Özgürlük Platformu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Cağaloğlu'ndan Valiliğe yürüdü. Gazeteciler "Bunca ağır baskı altında görev yapmaya çalışan basının özgürlüğünden söz edilebilir mi" dedi.

Gazeteciler Basın Özgürlüğü İçin Yürüdü
 Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde Cağaloğlu Meydanı’ndan İstanbul Valiliği’ne yürüdü.

“Sansüre Hayır”, “Alo Fatih Medyası İstemiyoruz” ve “Terörist Değil Gazeteciyiz” sloganlarının atıldığını yürüyüşte GÖP adına GÖP dönem sözcülüğünü yürüten Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç basın açıklaması yaptı.

Türenç: Basın özgürlüğü yoksa demokrasi de yok

Türenç konuşmasında son açıklanan Freedom House Basın Özgürlüğü Raporu’nda Türkiye’nin “kısmen özgür ülke”den “özgür olmayan ülke” statüsüne düştüğünü hatırlatarak şöyle konuştu:

 “Kendimizi aldatmayalım. İfade ve basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede tam demokrasiden söz edilemez. Temel haklarımızdan ödün verdiğimiz sürece dünya liglerinde daha da aşağı düşeceğimiz kesindir.

“Eleştiriye tahammülsüz, baskı, yıldırma, korkutma, tutuklama, baskıyla gazete sattırma ve el değiştirme politikalarının, telefon talimatlarıyla özgür haberciliği yönetme çabalarının Türkiye’yi dünyanın en alt ligine ittiğini artık görmeliyiz.

“Yüzlerce gazeteci yargılanıyorken, onlarca gazeteci hala tutsakken, terör suçlusu yapılırken, yüzlerce gazeteci baskı sonucu işsiz kalırken, halkın özgür haber alma kanalları kapatılmışken, telefon talimatlarıyla gazeteler yönetilirken, gazeteler mali baskı kıskacındayken, hükümet yanlısı medya oluşturma gayretleriyle yüz milyonlarca dolar aktarılırken, yayın yasakları getirilirken, MİT yasasıyla haberin eli kolu bağlanırken, TMSF iktidar medyası oluşturmanın aracı haline getirilirken bazı gazetelere kamu bankalarında kredi muslukları açılırken, RTÜK’ün çifte standart taşıyan kararlarıyla eşitlik ilkesi yıkılırken, olaylarda gazeteciler acımasızca hedef seçilirken ve basılmayan kitaplar bile suçlu bulunurken kendimizi aldatmayalım.

“Bunca ağır baskı altında görev yapmaya çalışan basının özgürlüğünden söz edilebilir mi?”

Protestoda Karşı gazetesi direnişinden Gülşah Karadağ da söz alarak 21 gündür direnişte olduklarını umutları ve özlük hakları için mücadele ettiklerini söyledi.

Özkan: Füsun Erdoğan hemen tahliye edilmeli

Ergenekon davasından yargılanan ve beş yıldan fazla tutukluluğun ardından tahliye edilen Tuncay Özkan da yaklaşık sekiz yıldır MLKP davasından yargılanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Füsun Erdoğan için “Füsun Erdoğan müebbet hapisle yargılanıyor. Erdoğan’ın derhal tahliye edilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Arzu Demir de Erdoğan ile aynı davada yargılanan ikisi basın çalışanı yedi sosyalistin hukukun çifte standart uygulaması sebebiyle hala daha tutuklu olduklarını hatırlattı.

Yürüyüşe DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Basın Konseyi kurumlarından temsilciler ve gazeteciler katıldı.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2014, 14:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER