Gazeteciler Davası: 'Yargılama durdurulmalı'

Kürt gazetecilerin yargılandığı davada avukatlar, tutuklu gazetecilerin tahliye edilmesini ve yargılamanın durdurulmasını istedi.

Gazeteciler Davası: 'Yargılama durdurulmalı'
Kürt gazetecilerin yargılandığı davada avukatlar, tutuklu gazetecilerin tahliye edilmesini ve yargılamanın durdurulmasını istedi.


19'u tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı "KCK Basın Davası"na bugün devam ediliyor. Duruşmaya, 19 tutuklu gazetecinin tamamı ile 4 tutuksuz gazeteci katıldı. 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Grup Başkan Vekili Adil Zozani, CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Gazetecilik Özgürlük Platformu (GÖP) ve Avrupa Gazeteci Federasyonu Başkan Yardımcısı, Rusya Gazeteciler Sendikası Yöneticisi Nedezda Azhgikhina da izledi. 

Duruşmada ilk olarak avukat Ercan Kanar söz aldı. Kanar, yolsuzluk soruşturmasıyla başlayan gelişmeleri "tarihi günler" olarak tanımladı, mahkeme heyetine "Sizden cesur karar almanızı bekliyoruz" diye seslendi. Özel yetkili mahkemelerin pratiklerinin yargısal meşriyeti açısından inandırıcılığın kalmadığının artık çok geniş bir kesim tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Kanar, şöyle konuştu: "Mahkeme siyasal rehin alma politikasına son vermeli. Tutuklu gazetecileri tahliye ederek özgürlüklerine kavuşturmalı. Tartışmalı olan Geçici 2. maddeye ilişkin yeni bir düzenleme yapıncaya kadar yargılamayı durdurmalı."

Yolsuzluk soruşturmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın "soruşturmadaki gizlilik, masumiyet karinesi ve yapay delil üretimi"nin farkına vardığını söyleyen Kanar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yargının Anayasa'nın 138. maddesini ihlal ettiği yönündeki açıklamasını hatırlattı. 

'ASIL KOMPLO KÜRT HALKINA KURULDU'

Başbakan Danışmanı'nın "Komplo kuruldu" sözünü de hatırlatan Kanar, "Asıl komplo Kürt halkına kuruldu" dedi. Kanar şöyle konuştu: "Yargılamanın ilk gününden itibaren bu davanın siyasi bir proje olduğunu söyledik. Oslo görümelerinin kesilmesinin ardından sunni delillerle açılmış bir davadır. Koalisyon halinde bu davalar hazırlandı. Düşmanla savaş hukuku uygulandı. Bunu söyledik, iddia makamı hakkımızda soruşturma istedi. Kaçmayacağı ortada olan gazeteciler için, 'kaçma ihtimali' gerekçesiyle tutukluluk kararı veriyorsunuz. Ana akım medyaya hak olan bir faaliyeti Kürt basınına yasaklıyorsunuz. Bu ötekileştirmedir." Dava, Avukat Kanar'ın konuşmasıyla devam ediyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2014, 20:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER