Gazeteciler Sur'da mahsur kalan DİHA muhabiri için yürüdü

Diyarbakır’da gazeteciler Sur’da mahsur kalan DİHA muhabiri Mazlum Dolan ve beraberindeki siviller için Sur’a yürüdü. Önleri polis tarafından kesilen gazeteciler oturma eylemi yaptı.

Gazeteciler Sur'da mahsur kalan DİHA muhabiri için yürüdü

Diyarbakır’da gazeteciler Sur’da çok sayıda kişiyle birlikte mahsur kalan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan ve diğer siviller için Sur’a yürüdü.

Haber Nöbeti’ndeki gazeteciler ile Dolan’ın Diyarbakır’daki meslektaşlarının da katıldığı yürüyüş polisler tarafından engellendi.

Oturma eylemi yapan gazeteciler Dolan ve beraberindeki siviller için yaşam koridoru açılmasını istedi.

Yürüyüşe Mazlum Dolan’ın babası Remzi Dolan da katıldı. Dolan, mahsur kalan oğluyla en son dün konuştuğunu, durumlarının kötü olduğunu söyledi.

Vali Yardımcısı Mehmet Demir ile görüştü.

DİHA Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek, DİHA avukatı Resul Tamur ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet, konuyla ilgili olarak Diyarbakır

Görüşmenin ardından Vali Yardımcısı Demir, Diyarbakır Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen’i arayarak, “Bu saatte kimse dışarı çıkmasın ancak yarın gündüz saatlerinde beyaz bayraklarla çıkan sivillere yardımcı oluruz” dedi.

Kampanya

Dolan için Change.Org’da “DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için acil çağrı: #MazlumDolanİçinYaşamKoridoruAçılsın” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.

Kampanya metninde şunlar ifade edildi:

“Dicle Haber Ajansı Muhabiri Mazlum Dolan sokağa çıkma yasağının 2 Aralık’tan bu yana devam ettiği Sur’da çatışmaların ortasında kaldı. Çocuk, kadın ve yaşlılarla bir bodrum katına sığınan ve yasağın başından bu yana Sur’da bulunan Mazlum Dolan ve beraberindeki sivilleri için #yaşamkoridoru açılsın. Cizre’de bodrum katında yaşanan katliam gibi yeni bir katliamın yaşanmasına seyirci kalmayalım.”

Twitter’da ise Dolan ve Sur’da bulunanlar için #MazlumDolanİçinYaşamKoridoruAçılsın tagı açıldı.

Ne olmuştu?

DİHA muhabiri Mazlum Dolan 79 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde haber takibi yapıyordu.

DİHA muhabiri Dolan ile birkaç gün önce irtibat kurmuştu.

17 Şubat günü Dolan ile iletişim kuran DİHA, Dolan’ın çok sayıda kişiyle birlikte sığındıkları bodrum katında mahsur kaldığını duyurmuştu.

SMS ile ulaşılan Dolan şu mesajları paylaşmıştı:

“Durum kötü bir bodrumdayız. Aileler ile birlikteyim çok yakında bir Cizre olayının benzeri olabilir. Çatışmalar çok şiddetli, olduğumuz yerler yoğun bir şekilde bombalanıyor havan ve tanklarla vuruluyor. ‘Havadan vuracağız hepinizi, öldüreceğiz’ anonsları yapılıyor. Kendinize iyi bakın, arkadaşlara selamlar.”

“Yaralılar var. Durumu ağır olanlar da var. Benim bulunduğum yerde 30 kişi. Diğer yerlerde de ortalama 200 kişi var. Bebekler, yaşlılar var. 4 aylık bebekler bile var. Şarj sorunu var.”

Bunun üzerine Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ramazan Demir ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eş Başkanları avukat Gülşen Özbek ile avukat Serhat Eren, Dolan adına AİHM’e Sur’daki sokağa çıkma yasağıyla ilgili “geçici tedbir” kararı alınması için başvurdu. Ancak başvuru reddedildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER