Gergerlioğlu: İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Konya katliamının araştırılmasını kabul etmedi

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Konya’da Dedeoğulları katliamının araştırılmasını kabul etmediğini söyledi ve "Bu komisyon artık kapatılmalı" dedi.

Gergerlioğlu: İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Konya katliamının araştırılmasını kabul etmedi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dedeoğulları ve Dal ailesi katliamının nedenlerini araştırmak üzere Konya’ya geldi. Konya’da ilk olarak katledilen Dedeoğulları’nın ailesinin avukatıyla görüşen Gergerlioğlu, daha sonra ailenin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Konya ziyaretinde Gazete Duvar’a açıklamalarda bulunan Gergerlioğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Konya’da Dedeoğulları katliamının araştırılmasını kabul etmediğini söyledi. Dedeoğulları katliamında ciddi ihmallerin olmasına rağmen komisyonun Konya’ya heyet göndermemesine tepki gösteren Gergerlioğlu şunları söyledi:

“Konya’da Dedeoğulları katliamına ilişkin husus komisyona götürüldü. Komisyon başkanlığı olayı cinayetlerin sebebini araştırmadan, ‘köylü husumetidir’ diyerek Konya’ya gitmeme kararı aldı. Oysa aile 12 Mayıs sürecinde saldırıya uğradığı zaman, saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu söylüyor. Ardından aile bununla ilgili suç duyurusunda bulunuyor ve koruma talebinde bulunmasına rağmen, yeterli önlemler alınmıyor. Burada ciddi bir görev ihmali var. Komisyon havuz medyasının açıklamalarına bakarak kendi kafasına göre karar veriyor.”

'BU KOMİSYON KAPATILMALI'

Komisyonun iktidarın talimatlarına göre hareket ettiğini vurgulayan Gergerlioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Siz komisyonsunuz ve işiniz gidip olayı araştırmaktır. Biz defalarca helikopter atılan Kürt köylülerini, işkenceler, insan kaçırmalar, çıplak aramalar, KHK vb. birçok konuda komisyona ‘bir araştırma heyeti oluşturalım’ dediğimizde, ‘Devlet görevlileri bize beyanat versin, ona göre biz de aydınlanalım’ diyorlar. Zaten burada ihmali yapan devlet görevlileri, onların beyanatlarıyla mı hareket edeceğiz. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, insan hakları ihlal komisyonu haline getirildi. Ben bu komisyondan ümidimi yitirdim. Komisyon başkanı kırmızı plakalı araçla dolamaktan başka bir şey yapmıyor. AK Parti ve MHP üyelerinin çoğunlukta olduğu komisyon sadece iktidarın araştırın dediği konuları araştırıyor. Komisyon araştırmayan bir komisyon haline geldi. Bence bu komisyon kapatılmalı.”

'AYRINTILI BİR İNCELEME YAPACAĞIM'

Konya’da Dedeoğulları ailesinin katliamına ilişkin birçok farklı kesimle görüşeceğini de ifade eden Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ben çabalarımla Konya’da bu katliamlarının nedenini araştıracağım. Burada herkesle görüşeceğim. Önyargısız bir şekilde herkesle görüşüp, ayrıntılı bir inceleme yapacağım. Burada her farklı kesimi dinlemek istiyorum” diye konuştu. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER