Görümlü davasında beraat kararı

Şırnak’ta 6 yurttaşın katledildiği ve Görümlü davası olarak bilinen dava duruşmasında mahkeme heyeti, savcının beraat talebini onaylayarak Mete Sayar ve 5 rütbeli hakkında beraat kararı verdi.

Görümlü davasında beraat kararı

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde ikisi Keldani baba-oğul ve biri köy imamı olmak üzere 6 yurttaşın gözaltında katledilmesine ilişkin dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar ve Tansel Erok, Murat Ali Yıldız, Serdar Tekin, Hasan Basri, Vural İbrahim Kıraç adlı askerlerin de bulunduğu 6 asker aleyhine açılan ve Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında beraat kararı verildi.

Duruşmaya sanıklar, Mete Sayar, Tansel Erok, İbrahim Kıraç, Serdar Tekin, Murat Ali Yıldız, Hasan Basri Vural, müşteki avukatları ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş ile İHD temsilcileri katıldı.

Savcının beyanlarını alan mahkeme heyeti, savcının beraat talebini onaylayarak Mete Sayar ve 5 rütbeli hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme müşteki avukatlarının süre talebine de “yetkimiz yok” cevabını vererek ret etti.

Mahkeme heyeti, avukatların davaya ilişkin taleplerini dikkate almazken aile ve avukatlar kararı mahkeme heyetini duruşma salonun dışında bekleyerek protesto etti.

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bespin) beldesinde 14 Haziran 1993’te altı köylünün askerlerce gözaltına alındıktan sonra öldürülmesiyle ilgili, dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar’ın da aralarında bulunduğu subaylara dava açıldı.

Davanın ilk duruşması 5 Kasım’da görüldü. Bu duruşmada, davanın Adalet Bakanlığı’nın kararıyla ve “can güvenliği” gerekçesiyle Ankara’ya taşınmasına karar verildi.

Halit Özdemir, Hamdo Şimşek, Hükmet Şimşek, İbrahim Akıl, Mehmet Salih Demirhan ve Şemdin Cülaz’ın gözaltında kaybedilmesiyle ilgili hazırlanan iddianamede, Görümlü beldesi yakınlarında köylere baskın yapılarak 13 kişinin gözaltına alındığı ve aralarında çocukların da bulunduğu altı kişinin öldürüldüğü belirtildi. Köylülerin evleri de yakılmıştı.

Davada Tuğgeneral Mete Sayar, Görümlü 1. Mekanize Piyade Tabur Komutanı emekli Albay Hasan Basri Vural, 3. Bölük Tim Komutanı Üsteğmen İbrahim Kıraç, Yüzbaşı Murat Ali Yıldız, Kayseri Hava İndirme Tugayına bağlı Teğmen Serdar Tekin ile 2. Komando Tabur Komutanlığından Tansel Erok sanık olarak yargılanıyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2015, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER