Gözaltına Alıp Ailelerinden Habersiz Çocuk Merkezine Bıraktılar

Şişli'de gözaltına alınan çocukların karakolda kemerle dövüldüğünü ve aile üyelerine haber verilmeden Aile ve Sosyal Politikalar’a bağlı çocuk merkezine gönderildiğini söyleyen avukatları, polislerden şikayetçi oldu.

Gözaltına Alıp Ailelerinden Habersiz Çocuk Merkezine Bıraktılar
 İstanbul Şişli’deki Cevahir Alışveriş Merkezi önünden 18 Ağustos’ta gözaltına alınan ikisi çocuk, ikisi 18 yaşında beş kişinin Şişli Polis Karakolunda işkence gördüğü belirtilerek suç duyurusu yapıldı.

"Kemer tokası başında kırıldı"

Bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan dilekçede, “Gözaltına alınanlar yerlerde sürüklendi, yere yatırılıp kafalarına basıldı, araçta darp edilerek bekletildiler, karakolda ağız ve gözleri bantlanarak polislerin kemeriyle dövüldüler” ifadeleri yer aldı.

“Polislerden birinin kemerinin metal tokası, 16 yaşındaki M.M.D.’nin başına vurulduğu sırada kırıldı.”

Çocuklar üç şube dolaştı

Dilekçede, M.M.D.’nin Şişli Polis Karakolunda başına aldığı darbelerle ilgili Beyin Cerrahisi Servisine sevk edildiği, burada tomografisi çekildikten sonra filmler doktora gösterilmeden Feriköy’deki Şişli Çocuk Büro’ya sevk edildiği belirtildi.

Gözaltına alınan iki çocuk daha sonra da Üsküdar Çocuk Büro’ya sevk edildi. Sabah saatlerinde savcılığa çıkarılan çocuklar serbest bırakıldı.

Ancak avukatları Zehra Özdemir dilekçede, U.İ. ve M.M.D.’nin ailesine haber verilmediğini, bunun yerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Ayvansaray Çocuk ve Gençlik Merkezi’ne bırakıldıklarını, çocuklara buradan ulaştıklarını yazdı.

“İşkence kamera kaydında”

Polisin gözaltı gerekçesi, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefetti.

Avukat Özdemir, suç duyurusu dilekçesinde polislerin Türk Ceza Kanunu’nun 94/1 maddesindeki işkence suçundan yargılanmalarını talep etti.

Ayrıca, Şişli Polis Karakolu güvenlik kamerası kayıtları ile tutanakların savcılığa iletilmesini istedi.

Şişli’de ne oldu?

Yaşananlar dilekçede şöyle anlatıldı:

Alışverişe gitmişti

“19 yaşındaki Alişan Taburoğlu, alışveriş için gittiği AVM önünde otururken kendisine kimlik soran sivil giyimli kişilere kim olduklarını sordu ve önce soranların kimlik göstermesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine darp edilerek yere yatırıldı, kafasına basılarak ters kelepçeli halde bekletildi.”

Kadın şüpheliye taciz

“18 yaşındaki Hazal Seçer ve M.M.D. ise alışveriş merkezi önünde, bilimsel, akademik ve ücretsiz eğitim istedikleri için tutuklu bulunan öğrencilerin durumunu protesto etmek isterken darp edilerek gözaltına alındı.”

Seçer, üzerinin aranması sırasında taciz edildiğini ifade etti.

İşkenceyi protesto ederken işkence

“18 yaşındaki Sercan Çakır ve 16 yaşındaki U.İ. ise Seçer ve Doğanay’ın işkence yapılarak gözaltına alınmasını protesto ederken gözaltına alındılar.”

TİHV ve hastaneden rapor

Gözaltına alınanların tamamı savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Serbest bırakılmalarının ardından, “bedensel ve ruhsal travmanın tespiti için” Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) başvurdular.

Ayrıca, Haseki Hastanesinden alınan sağlık raporları ve çekilen fotoğraflar da savcılığa sunuldu. 

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 21:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER