İsveç Parlamentosu önünde Kevser Eltürk protestosu

YJA STAR gerillası Kevser Eltürk’e (Ekin Wan) yapılan insanlık dışı muamele ve vücudunun teşhir edilmesi İsveç Parlamentosu önünde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İsveç Parlamentosu önünde Kevser Eltürk protestosu
PKK'liler ile Türk ordusu arasında Muş’un Varto ilçesinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren YJA STAR gerillası Kevser Eltürk’e (Ekin Wan) yapılan insanlık dışı muamele ve vücudunun teşhir edilmesi İsveç Parlamentosu önünde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.


Kürdistanlı bir kadının yere uzanarak Eltürk’e yapılan vahşeti canlandırdığı gösteride konuşma yapan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve sanatçılar, tecavüzcü zihniyeti protesto eden konuşmalar yaparak Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti’ne AKP ve Türk devletinin savaş politikası ve barbarlığına karşı harekete geçmeleri çağrıları yaptılar.

Amara Kürt Kadın Meclisi’nin çağrısıyla düzenlenen ve daha çok kadınların yer aldığı gösteride, Amara Kürt Kadın Meclisi’nin Kevser Eltürk için hazırladığı ve İsveç medyasına gönderilen açıklamasını Ayşe Göktepe okudu.

Açıklamada Rojava Devrimi’nin kadınların başarısı oduğu ve Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 7 Haziran’da yapılan seçimlerden HDP’nin zafer kazanmasında kadınların büyük paylarının olduğuna vurgu yapılıyor.

Bu başarıları hazmedemeyen Erdoğan’ın Kürt halkına savaş açtığı, AKP hükümetinin de erkek eğemen sistemin varlığını sürdürmek için kadınların her türlü direnişine azgınca saldırdığı belirtiliyor.

Kevser Eltürk’e yapılan insanlık dışı muamelenin 1990’ı yıllarda Türk devletinin Kürdistan’a yönelik saldırıları sırasında işlediği insanlık suçlarını anımsattığı belirtilen açıklamada, AKP hükümetinin korkutma politikasının Kürt kadınlarını yıldıramayacağının altı çiziliyor.

“Bizler her türlü tiranlık, barbarlık ve faşizme karşı direnişi daha da güçlendireceğiz” diyen Amara Kürt Kadın Meclisi, uluslararası toplum ve tüm insan hakları savunucularına AKP’nin vahşetine karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltmeleri çağrısında bulunuyor.

Gösteride Yahudi Sanatçı Dror Feiler ile İsveç Barış Konseyi Başkanı Kemal Görgü de, Türk devletinin Kürt Halkına yönelik saldırılarını kınayan ve uluslararası dayanışmanın yükseltilmesinin önemine değinen konuşmalar yaptılar.

İsveç Hükümeti’nin Türk devletinin vahşetine karşı, Kürtlerin haklarının gasp edilmesine karşı sesiz kalmasının kabul edilemeyeceğini belirten Feiler, bir insan hakları savunucusu olarak Türk devletinin savaş politikasını protesto etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Gösteri sırasında bozkurt işareti yaparak ırkçı sloganlar atan iki faşist kadınlar tarafından etkisiz hale getirildi. Parlamento önünde bulunan sivil polisler iki faşisti gösteri yerinden uzaklaştırdı.

Aslı Gül’ün Eltürk için Zazaca iki ezgiyi okuması sırasında kadınlar zılgıt çektiler ve AKP iktidarını protesto eden sloganlar attılar.

Eyleme katılan Stockholm Amara Kadın Merkezi üyesi ve 3 çocuk annesi Uğurhan Çetinkaya eylem hakkında ANF’ye şunları söyledi: “Türk devletinin tarihten beri bize katliamlardan katliam biçti! Öldürmediği şekli kalmadı. Her geçen gün de vahşetini boyutlandırıyor. 10 Ağustos’ta Ekin Van arkadaşımıza, canımıza, ciğerimize yapılan vahşet onların insanlığının geldiği düzeyi gün yüzüne çıkarmıştır.

Biz gerillamızın çıplak vücudundan utanmayız. Onunla ancak ve ancak gurur duyarız. Kendilerine cevap veremeyecek, ölü bir bedene bu hakareti yapmak onların kendi acizlikleridir. Ve bunu söylemek bir şey değiştirmeyecek biliyorum ama utanması gereken ne Kürt halkı ne de Kürt kadınlarıdır. Utanması gereken TC devletidir.

Bizler için canını feda edan gerillamızın çıplak pozlarını yaymak onların nekrofilliğine bir işarettir. Başta Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bu insanlığa düşman zihniyeti kınıyorum.
Ayrıca, evladımız Ekin Van’ın ölü bedenine yapılan bu hakaret karşısında sessiz kalan tüm herkesi de kınıyorum.

Türkiye Cumhuriyeti Kürtlere dayattığı bu kirli savaşı daha derinleştirmek için cenazelerimize yaptığı ahlaksızlığı hiçbir zaman kabul etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Bu eylemle, vahşeti uygulayan ve bunun karşısında susanlara tokat atmış hissediyorum.

Bu eylemi Amara Kadın Meclisi olarak organize ettik ve İsveç hükümetine de bir çift sözümüz var: Sizin savaş yasalarınız yok mu? Hükümet olarak bu tür vahşetlere sessiz kalmayın. Bugün Kürtlerin ölülerine yapılan ahlaksızlık kabul edilemez bir aşamaya gelmiştir. Kürtlere‚ savaşmayın diyorsunuz güzel bir şey. Fakat karşı tarafın yaptıklarına sessiz kalmanızı da Kürt kadınları olarak kınıyoruz.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2015, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER