Syriza’yı yeni bir sol rakip ve zorlu bir süreç bekliyor

20 Eylül’de seçimlerin yenilenmesi için geçtiğimiz gün istifa kararı alan Syriza lideri Alexis Tsipras’ı bir aylık zorlu bir seçim süreci bekliyor.

Syriza’yı yeni bir sol rakip ve zorlu bir süreç bekliyor
 20 Eylül’de seçimlerin yenilenmesi için geçtiğimiz gün istifa kararı alan Syriza lideri Alexis Tsipras’ı bir aylık zorlu bir seçim süreci bekliyor.

Her ne kadar Tsipras ve Syriza’ya olan kamuoyu desteği henüz oldukça yüksek olsa da, tek başına iktidar olamayacağı kesin gibi. Syriza’nın en önemli sorunu ise, eski Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis liderliğinde partiden ayrılan 25 vekilin dün kurduğu Halk Birliği adlı yeni oluşum.

Henüz seçim kararı alınmadığı için istifa eden Tsipras’ın liderliğindeki Syriza’nın yerine Yeni Demokrasi’nin (ND) hükümet kurması gerekiyor. Ancak, ND’nin daha önce istifa eden Genel Başkanı Andonis Samaras’ın yerine henüz yeni bir başkan seçilmiş değil ve partinin iktidar için eli zayıf.

ND ile Syriza’dan ayrılan Halk Birliği adlı oluşumun da ND ya da 17 sandalyeye sahip Altın Şafak ile hükümet kuramayacağı ve Syriza’nın tekrar bir koalisyona girmeyeceği düşünüldüğünde erken seçim kesin gibi görünüyor. Ayrıca Syriza’nın tekrar bir koalisyona girmesi, 7 aylık iktidarının başarısız olduğunu kabullenmesi anlamına gelecek.

Seçimin olması durumunda Syriza’dan ayrılan sol kanadın ciddi bir oy olması kesin gibi. Syriza yöneticilerinin de Lafazanis liderliğindeki yeni partinin yüzde 3 barajını rahatlıkla geçeceğini düşündükleri söyleniyor.

5 Temmuz’daki referandumda AB’nin yardım paketine yüzde 62 oranında ‘hayır’ diyen geniş bir potansiyele hitap eden Lafazanis ve partisinin hedefi büyük. Lafazanis ve Syriza’dan ayrılanlar Tsipras ve hükümetin AB’ye teslim olduğu propagandasına ağırlık veriyorlar.

Partilere ilişkin yapılan 25 Temmuz tarihli son ankette Syriza’nın oy oranı yüzde 33,6 idi. Sol kanadın partiden ayrılmasına rağmen böylesi bir oy oranının Syriza’yı birinci parti olarak önemli bir avantaj sağlayacağı kesinse de, iktidar çoğunluğu için yeterli değil. Ancak, birinci parti olarak 300 sandalyeden 50’sini otomatik olarak kazanacak Syriza’nın koalisyon ortağı Anel’in alacağı sandalyelerle tekrar iktidar şansı mümkün.

Yine, Syriza’dan ayrılanların kurduğu yeni partinin alacağı oy oranına göre tekrardan eski partileriyle bir koalisyona girme ihtimalleri de bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2015, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER