Güneş kremine ilk yasak

Dünyada bir ilk: Okyanus ülkesi Palau, zararlı madde içeren güneş kremlerini yasakladı.

Güneş kremine ilk yasak
Pasifik ülkesi Palau’da ‘zararlı’ olarak belirlenen 10 kimyasal maddeden yapılan güneş kremlerine getirilen yasak yürürlüğe girdi. Palau lideri Remengesau, “Bu kimyasalları yasaklayan ilk ülke olup olmamak umurumuzda değil. Bunu yaygınlaştırmak için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Bu yasağı getiren ilk ülke olan Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkesi Palau turistik tanıtımlarında, ‘dalgıçlar için el değmemiş bir cennet’ sloganını kullanıyor. Ülkede güneş kremi yasağı geleceği duyurusu 2018’de yapılmıştı.

Kararla ülkede bugünden itibaren aralarında ultraviyole ışınlarını emen oksibenzon ve oktinoksatın da bulunduğu 10 kimyasalı içeren güneş kremlerinin kullanılması veya satılması yasaklandı. “Yaşamın yuvası olan doğaya saygı göstermek zorundayız” diyen Palau lideri Tommy Remengesau şunları söyledi: “Bilim bize bir uygulamamızın mercanlara, balıklara ya da okyanusa zarar verdiğini söylüyorsa halkımız ve ziyaretçilerimiz bunu dikkate alır. Palau’nun kritik doğal alanlarında ve doğamızın en ünlü canlılarının dokularında zehirli güneş kremi kimyasalları tespit edildi. Bu kimyasalları yasaklayan ilk ülke olup olmamak umurumuzda değil. Bunu yaygınlaştırmak için üzerimize düşeni yapacağız.”

2 yıl önce bilim insanları tarafından yapılan açıklamada zararlı kimyasallar içeren maddelerin güneş kremi ve losyonlarının yarısında bulunduğunu duyurulmuştu. ABD’nin Hawaii eyaleti de 2021’de benzer bir yasağı uygulamaya koyacağını açıkladıktan sonra belli başlı markalar ürünlerinin ‘mercan sever’ olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı. Hawaii’nin yanı sıra ABD’nin Virjin Adaları’nda da mart ayında güneş kremi yasağı başlıyor. Bu yasağın uygulanacağı diğer bir yer de Güney Karayipler’deki Bonaire adası.  

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2020, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER