Habur'da bekletilen HPG, YPG, YPJ'lilerin cenazeleri toprağa verildi

YPG/ YPJ savaşçıları, Mehmet Bulun Kızıltepe’de, Ragıp Yıldız Patnos’ta, Mümin Kasap Lice'de, YPJ savaşçısı Fidan Yalçın Van'da, PKK'li Mesut Pusat’da Silopi’de son yolculuğuna uğurlandı.

Habur'da bekletilen HPG, YPG, YPJ'lilerin cenazeleri toprağa verildi
Cenazeleri 10 gün boyunca Habur Sınır Kapısında bekletilen YPG/ YPJ savaşçıları, Mehmet Bulun Kızıltepe’de, Ragıp Yıldız Patnos’ta, Mümin Kasap Lice'de, YPJ savaşçısı Fidan Yalçın Van'da, PKK'li Mesut Pusat’da Silopi’de son yolculuğuna uğurlandı.


BULUN’UN CENAZESİNİ BİNLER İLÇE GİRİŞİNDE KARŞILADI

YPG savaşçısı Mehmet Bulun'un cenazesi Habur Sınır Kapısı'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından memleketine doğru yola çıkarıldı. Bulun'un cenazesi, binlerce kişi ilçe girişinde karşılanarak, İpek Mahallesi'nde bulunan Halil û Rahman Camii'ne getirildi. Burada cenazeyi karşılayan kitle, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve YPG bayrakları açarak, sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Şehit namirin" sloganları attı. 

Dini vecibeleri yerine getirilmek üzere camiye alırken, polis kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Kitlenin de taşlarla karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma yaklaşık bir saat sürdü. Bu esnada camide bekletilen cenaze, çatışmanın sona ermesi ile kitle tarafından omuzlara alınarak uğurlanmak üzere Kızıltepe Sanayi Mezarlığı'na getirildi. Yürüyüş esnasında polis, TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla kitleyi ablukaya almaya çalışması dikkat çekti. 

Yürüyüşün ardından dua ve sloganlarla YPG savaşçısı Bulut'un cenazesi toprağa verildikten sonra konuşan MEYA-DER Mardin Şube Başkanı Abdullatif Tabar, "Din ve İslam'dan bahseden sizlerin cenazeye bile tahammüllünüz kalmamıştır. Sizler insanlığa karşı o kadar gaddar bir hale gelmişsiniz ki bir ananın kendi cenazesine kavuşmasını bile istemiyorsunuz" dedi. 

Ardından konuşan YPG savaşçısı Bulun'un annesi Gülê Bulun ise, Erdoğan'a, "Benim oğlum tüm Kürt halkının oğludur. Tam 10 gün o kapıda kendi evlatlarımızın cenazelerini bekledik. Beklerken müdahalelerle karşılaştık. Acaba onlar nasıl bir vicdan taşıyorlar? Nasıl bu halkın karşısına çıkıp hala konuşuyorlar? Biz Kürt anaları ciğerimiz yanmasına rağmen barış diye haykırmaya da devam ediyoruz. Oysa Erdoğan savaş yapmada hala ısrar ediyor. Dileriz ki bu savaş onun sonu olur" dedi. 

Anne Bulun, konuşmasını zılgıtlar eşliğinde sonlandırdı.

PUSAT İÇİN SİLOPİ’DE TÖREN


Geçişlerine 10 gün sonra izin verilen cenazelerden HPG'li Mesut Pusat'ın (Kurtay Cudi) cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından onlarca araçlık konvoy eşliğinde Silopi'ye doğru yola çıkarıldı. Cenaze, Başverimli (Tilqebin) beldesinde, direniş nöbetini sürdüren kitle tarafından karşılandı. Yapılan karşılamanın ardından direniş nöbetlerini sonlandıran halk, cenaze konvoyuna katıldı. Silopi'nin Cudi Mahallesi'nde bulunan Şehitlik Camii'ne getirilen HPG gerillası Pusat'ın cenazesinin dini vecibeleri yerine getirildi. Bu esnada kadınların Pusat'ın fotoğraflarına sarılarak öpmesi duygulu anlar yaşattı. 

Daha sonra HPG gerillası Pusat'ın cenazesini omuzlayan ailesi ve binlerce yurttaş, cenazeyi Kobanê Mahallesi'nde bulunan mezarlığa getirdi. 50 dereceyi aşan sıcaklığın altında yapılan yürüyüşün ardından tören düzenlendi. "Ey reqip" marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başlayan törende konuşan MEYA-DER Cizre Eşbaşkanı Kasım Yiğit, "10 gündür 50 derece sıcaklığın altında şehitlerimizi almak için bekleyen halkımıza teşekkür ediyoruz. Halkımıza yapılan insanlık dışı uygulamaları 10 gün direnen halkımız boşa çıkarmıştır" dedi. 

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, "En değerlilerimiz olan şehitlerimiz üzerinden bir kirli bir savaş açmak istediler. Ancak bu kirli politikaları uygulamak isteyenler hem kamuoyunda hem de dünya karşısında halkımızın verdiği mücadele ile yenilgiye uğradılar" dedi.

HPG savaşçısı Pusat'ın Annesi Kerima Pusat da, başta Öcalan olmak üzere tüm Kürt halkına başsağlığında bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardından HPG gerillası Pusat'ın cenazesi atılan slogan ve okunan dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

YPJ SAVAŞÇISI YALÇIN’I VAN’DA BİNLER UĞURLADI

YPJ savaşçcısı Fidan Yalçın’ın (Jiyanda  Çarçela) Van’da binlerin katılımıyla toprağa verildi.

Yalçın’ın cenazesi Gevaş girişinde yüzlerce araçlık konvoyla alındıktan sonra Yeni Mahalle Mezarlığına getirildi. Burada cenazeyi omuzlara alan binlerce kişi “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “Biji Serok Apo” ve “Şehit Namırın” sloganları ile Yeni Mahalle Şehitliğine yürüdü.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile PKK bayrakları açıldığı yürüyüşe binlerce kişinin yanı sıra DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van Milletvekilleri Yurdusev Özsökmenler,  Adem Geweri, Tuğba Hezer, Remzi Özgökçe, HDP-DBP İl İlçe Yöneticileri, Belediye Eş Başkanları katıldı.

Barış ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan MEYA-DER Başkanı İbrahim Alkan, Kürt halkının büyük zaferler elde ederken, büyük bedellerde ödediğini söyledi. “Şehitler Kürt halkı için canını feda etti” diyen Alkan, 13 YPG-YPJ savaşçısının cenazesinin 10 gün boyunca Habur Sınır Kapısında bekletilmesini de kınadı.

Alkan’ın ardından söz alan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, “Cenazelerimiz 10 gün boyunca Bakanlar Kurulu Kararı ile sınırda bekletildi. Bu ne ahlaki, ne insani, ne de İslamidir. Bu bir zulümdür ve biz de bu zulümlerin karşısında eğilmeyeceğiz. Mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Şehitlerimizin hayali Serok Apo’nun özgürlüğü, kadınların özgürlüğü ve ülkenin özgürlüğüdür. Biz de onların anısına sonuna kadar bağlı kalacağız” dedi.

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer de cenazelerin 10 gün sınır kapısında bekletilmesini kınadığını belirterek şunları söyledi: “Bu tutum devletin Kürdün ölüsünden de, dirisinden de korktuğunu gösteriyor. 13 şehit, insanlığın onurunu ayaklar altına almaya çalışan barbar IŞİD çetelerine karşı savaşarak can verdiler. AKP işte bu yüzden cenazelerimizi günlerce vermedi. Bu yapılan hiçbir ahlaka ve dine sığmaz. Bizler de buna karşı birlik olacağız.”

YPJ savaşçısı Fidan Yalçın’ın babası Halil Yalçın’da “Şehit Kürdistan şehididir” diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan ardından YPJ savaşçısı Fidan Yalçın’ın cenazesi toprağa verildi.

YILDIZ’IN TÖRENİNE BİNLER KATILDI

Rojava'nın Hesekê bölgesinde 14 Temmuz günü DAİŞ çeteleri ile çıkan çatışmada yaşamını yitiren YPG savaşçısı Ragıp Yıldız (Dewreş Patnos) da Ağrı'nın Patnos bağlı Dedeli beldesinde binlerce kişi tarafında toprağa verildi.

Kazanköyü yol ayrımında yüzlerce araçlık konvoyla karşılanan Yıldız'in cenaze törenine aralarında HDP Ağrı Milletvekili Bedran Öztürk, Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık'ın da bulunduğu binlerce kişi katıldı. Dini vecibeleri yerine getirildikten sonra cenaze toprağa verildi. 

Cenaze töreninde konuşan Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık, yaşanan ölümlerin son bulmasını istedi. 

Sakık'tan sonra konuşan YPG savaşçısı Yıldız'ın babası Adil Yıldız da ölümlerin yerine artık barışın hüküm sürmesi dileğini seslendirdi.

KASAP İÇİN LİCE’DE TÖREN

YPG savaşçısı Mümin Kasap (Bager Farqin) ise memleketi Amed’in Lice ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Habur Sınır Kapısı'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından Kasap'ın ailesince teslim alınan cenazesi, oluşturulan konvoy ile Lice'ye getirildi. İlçe girişinde halk tarafından karşılanan cenaze, daha sonra defnedilmek üzere Yolçatı (Sise) Mahallesi'nde bulunan "Şehit Amed u Şehit Hevidar Şehitliği"ne getirildi. 

Burada YPG savaşçı Kasap şahsında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatlarını kaybedenler anısına önce saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Amed Milletvekili Edip Berk, "Kürtler üzerinde yapacakları kirli oyunlar kalmamış artık cenazelerle bizi rencide etmeye çalışıyorlar. Ama biz büyük bir mücadele veren halk olarak bu kirli oyunlara boyun eğmeyeceğiz" dedi.
Aile adına konuşan amca Hacı Kasap ise, devletin politikalarına karşı büyük bir mücadele verdiklerini söyledi. 

Yapılan konuşmalar sonrası YPG savaşçısı Kasap dualar eşliğinde toprağa verildi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2015, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER