Hapis, Gazeteciler İçindir

Şarköy’de belediyeci Bayraktar, kendisini eleştiren gazeteci Önal’ı önce tehdit etti sonra hakaretten dava açtı. Gazeteciye “ertelemeli hapis” cezası verilirken, belediyeci Bayraktar adli para cezası aldı.

Hapis, Gazeteciler İçindir
Tekirdağ Şarköy Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteci Yakup Önal’ı “Elinde kalem var diye her şeyi yazarım diyen bu terbiyesize gün gelir elindeki kalem bir yerine batar” sözleriyle tehdit eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) belediye meclis üyesi Ali Bayraktar’a para cezası verdi.

Hakim Dilek Kökçek, 27 Aralık’ta görülen karar duruşmasında, sözleriyle Şarköy’ün Sesi gazetesi yazı işleri müdürü Önal’ı hedef alan Bayraktar’ı 87 gün karşılığında 1.740 TL adli para cezası ödemeye mahkum etti.

Bayraktar’a para, Önal’a hapis

Oysa ki aynı mahkeme, eşini darp etmekten mahkum olduğunu duyurduğu Bayraktar’ın tehdidi karşısında 8 Eylül 2010 tarihinde “Belediye Başkanlığı makamı CHP makamı olmuş” başlıklı yazı yayımlayan gazeteciye hakaret iddiasıyla hapis cezası vermişti.

18 Aralık’taki bu kararda gazetecinin cezası, ertelemeli 1 yıl 2 ay 17 gün hapis ve mahkumiyet süresince adli kontrol olmuştu. Bu en azından mahkumiyet süresince habercinin otosansüre itilmesi anlamına gelebilecek.

Gazetesinin 11-17 Ağustos 2010 tarihli sayısında "Eşini Döven CHP'li Belediye Meclis Üyesi Mahkum Oldu" başlıklı bir habere yer veren Önal, Bayraktar'ın eşini dövmekten aldığı mahkumiyet kararını gündeme getirmişti.

Ardından gazeteci, Şarköy Belediyesi'nde 6 Eylül 2010’da yapılan toplantıda CHP belediye meclis üyesi ve Şarköy Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Bayraktar'ın tehdit ve hakaretine maruz kaldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Bayraktar da, haberin ardından hakkında yazı yazarak hakaret ettiği gerekçesiyle Önal’ı şikayet etmişti. Gazeteci Önal, Bayraktar’dan önce şikayetçi olmasına karşın hem önce mahkum oldu, hem de cezası hapis oldu.

Gazeteci daima hedefte

Mahkeme, Önal’ı darp ve tehdit ettiği gerekçesiyle CHP Tekirdağ Şarköy Belediye Meclis üyesi Hidayet Kaçar’ı bir başka davadan 20 Şubat’ta yargılayacak.

Bir otobüs kazasını görüntülemek için olay yerine giden Önal, kaza yapan taşımacılık şirketinin çalışanlarınca ağır şekilde darp edilmişti. Saldırganlarla ilgili açılan dava 13 Şubat’ta görülecek. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER