Hasta mahpus Salih Tuğrul tahliye edildi

İHD’nin uzunca bir süredir tahliyesi için girişimlerde bulunduğu ağır hasta tutsak Salih Tuğrul, tahliye edildi.

Hasta mahpus Salih Tuğrul tahliye edildi

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) uzunca bir süredir tahliyesi için girişimlerde bulunduğu ağır hasta tutsak Salih Tuğrul, tahliye edildi.

16 yıldır ceza evinde olan Salih Tuğrul 2007 yılında iki kez kalp krizi geçirmiş ve kısmi felç olmuştu. 29 Aralık 2012 tarihinde cezaevinde düşen Tuğrul, bütün reflekslerini ve hafızasını yitirmişti.

Hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamayan Tuğrul için Adli Tıp Kurumu’ndan en son gelen raporda, “Cezaevinde kalamaz” denildi.

Daha önce “Toplum güvenliği için tehlikelidir” diyen Mersin Emniyet Müdürlüğü ikinci raporunda ise “Tehlikeli değildir” dedi.

Bu raporların ardından Tuğrul, bugün Diyarbakır D Tipi Ceza evi’nden tahliye edildi.

 

Ne olmuştu?

16 yıldır ceza evinde bulunan 58 yaşındaki Salih Tuğrul, 2007 yılında iki kez kalp krizi geçirmiş Tuğrul, kısmi felç olmuştu. 2012 yılının Aralık ayında ceza evinde dengesini kaybederek düştü. Ardından bütün reflekslerini ve hafızasını yitirdi, en temel kişisel ihtiyaçlarını bile tek başına karşılayamayacak duruma geldi.

Tuğrul, 2013 yılının Haziran ayında adli tıp raporu için Siirt E Tipi Cezaevi’nden Metris T Tipi Cezaevi’ne getirildi. Adli tıp kurumu, Tuğrul için iki kez  “üç ay Metris R Tipi Cezaevi’nde kalsın” raporu verdi. Ancak Tuğrul’un durumu geçen aylar içerisinde düzelmeyip, aksine daha da kötüye gidince, adli tıp kurumu bu kez “ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacağını ve bu nedenle cezasının ertelenmesi gerektiğini” belirtti.

20 Eylül 2013 tarihli raporda, Tuğrul’da “ileri derecede motor afazisinin bulunduğu, kişinin tedavi ve rehabilitasyon sürecinin daha uygun koşullarda sağlanması için, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16. maddesinden yararlanılarak 6 ay süreyle infazına ara verilmesi” istendi.

Polis: Toplum için tehlikeli

Adli Tıp Kurumu’nun “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen Tuğrul için Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, “Tuğrul’un ailesinin KCK adına suç işledikleri yönünde kayıtlarının bulunduğunu” öne sürüp, Bakırköy Savcılığı, “toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturabilir” diyerek tahliye kararını vermemişti.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne gönderilen Tuğrul için, bu kez 4. rapor süreci başladı. Bu süreç, Haziran ayında tamamlandı. Adli Tıp Kurumu, 8 ay Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulan Tuğrul’un iyileştiğine karar verdi, “Hayatını yalnız idame ettirebileceğini” önü sürerek, ceza evinde kalmasını istemişti. / İMC

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2014, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER