Hasta tutsağa yemediği yemek için soruşturma

Daha önce aldığı diyet yemeklerin ücretini ödemesi istenen hasta tutsak Nesimi Kalkan şimdi de hastalığı nedeniyle yiyemediği karavana yemeğini almadığı için soruşturmaya uğradı.

Hasta tutsağa yemediği yemek için soruşturma
Daha önce  aldığı diyet yemeklerin ücretini ödemesi istenen hasta tutsak Nesimi Kalkan şimdi de hastalığı nedeniyle yiyemediği karavana yemeğini almadığı için soruşturmaya uğradı. Ayrıca Kalkan'a defalarca götürüldüğü ATK  muayene etmeden ''cezaevinde kalabilir'' raporu verdi.


Mardin cezaevinde kalan çölyak hastası müebbet tutsak Nesimi Kalkan, hastalığı nedeniyle diyet yemek dışında beslenemiyor. Ancak cezaevi idaresi doktorların yasakladığı karavana yemeğini almayan tutsak Kalkan hakkında soruşturma açtı. Tutsak Kalkan’dan daha önce de aldığı diyet yemeklerin ücretini isteyen Mardin cezaevi idaresinin bu skandal uygulamasına tepki gösteren Kalkan’ın kızı Beritan Kalkan,  “Babam hastalığı nedeniyle cezaevinde kalamayacak durumda olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK)raporlarıyla cezaevinde tutuluyor. Bu işkence yetmezmiş gibi yiyemediği yemekleri almıyor diye hakkında soruşturma açılıyor” dedi.

Babasının cezaevinde yaşamını sürdüremeyeceğine dikkat çeken Beritan Kalkan, önümüzdeki günlerde tekrar muayene için sevkedilen babası ile ile ilgili olarak ATK’nın tıp etiğine uygun karar vermesini istedi. Mardin cezaevi idaresine de baskılara son vermesi çağrısında bulundu.

“ATK MUAYENE ETMEDEN  RAPOR HAZIRLIYOR”

Henüz 18 yaşındayken tutuklanan ve 22 yıldır tutuklu bulunan babası Nesimi Kalkan’ın çölyak hastalığı ile birlikte reflü, faranjit, nörolojik denge bozukluğu ve Hepatit-B hastalıkları bulunduğunu belirten Beritan Kalkan, daha önce üç kez ATK’ya başvuran babasına iki  kez “cezaevinde kalabilir” 2012 yılında yaptığı  üçüncü başvuruya ise “bakımı yapılırsa cezaevinde kalabilir” raporu verildiğini aktardı.

Babasının ATK’ya her gidşinde mesai saaatleri boyunca bekletildiğini ve mesai biterken doktor kontrolüne alındığını kaydeden Beritan Kalkan, “doktorun yanına götürüldüğünde ise ‘mesai bitti’ denilerek muayene edilmiyor ya da basit bir muayene yapılarak hakkında ‘cezaevinde kalabilir’ raporu düzenleniyor” şeklinde konuştu. 

“ATK TIP ETİĞİNE UYGUN DAVRANSIN”

Cumhurbaşkanlığına ATK'nın siyasi kanaatle raporlar hazırladığını içeren bir mektup yazdığını söyleyen Kalkan, Nisan ayında gönderdiği mektubuna Haziran ayı başında gelen cevapta ''babanın ATK'ya sevki için gerekeni yapacağız'' dediklerini aktardı. Kalkan, ancak Cumhurbaşkanlığından beklentisinin ATK'nın önümüzdeki günlerde tekrar muayeneye gidecek olan babası hakkında tıp etiğine uygun rapor vermesi olduğunu  kaydetti.

ATK'nın babası ile ilgilli son olarak ''bakımı yapılırsa cezaevinde kalabilir'' yönünde verdiği raporu hatırlatan Beritan Kalkan, babasının zaten cezaevi koşullarında hastalıklara yakalandığını, tedavisi ve bakımı yapılmadığı için hastalıklarının ilerlediğini ifade etti.  Babasının cezaevi koşullarında tedavisinin mümkün olmadığını bunu ATK'da bulunan doktorların da bildiğini ama düşmanca bir yaklaşımla raporlar hazırladıklarını da belirtti.

“BABAM CEZAEVİNDE DE BASKI ALTINDA”

Tüm yaşananların yanında babasının cezaevinde de sürekli baskı altında tutulduğuna dikkat çekti. Kalkan, cezaevi idaresinin daha önce doktor raporu ile  aldığı karavana yemeklerin ücretini babasından aldığını hatırlatarak, “Mardin cezaevi idaresi şimdi de babamı hastalığından dolayı yiyemediği karavan yemeklerini almadığı için soruşturma kıskacına aldı” diye konuştu. / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER