Tuncel: AKP-CHP-MHP üçlüsünün sonu geldi

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 4. Olağan Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemiyle Ankara'da toplandı.

Tuncel: AKP-CHP-MHP üçlüsünün sonu geldi
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 4. Olağan Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemiyle Ankara'da toplandı. Açılışta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, sistemin ciddi bir kriz içerisinde olduğunu, CHP de dahil egemen güçlerin devletin bu krizden çıkması için işbirliği içinde olduğunu söyledi. AKP, CHP ve MHP'nin artık “sonu” yaşadıklarını, HDP'nin ise daha yeni “başlangıç” yaptığını belirten Tuncel, “Şimdi bizim zamanımız” diye konuştu. Tuncel, CHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday göstermesine ilişkin de, “CHP artık sadece sağa değil, AKP'nin alanına kayıyor” değerlendirmesi yaptı. 

İMO Teoman Öztürk Salonu'nda gerçekleşen genel kurula HDP Eş Genel Başkanları ve HDP milletvekillerinin yanı sıra EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ve çok sayıda aydın, yazar ve akademisyen katıldı. 


EGEMENLER Mİ, EZİLENLER Mİ?

Divana Yurdusev Özsekmenler, Yıldız İmrek ve Berivan Saydan seçildi. Açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Halkların Demokratik Kongresi ilk başladığında herkesin “Acaba mümkün mü” diye sorduğunu ama mümkün olduğunu gösterdiklerini söyledi.  2011 seçimleri öncesinde Emek, Demokrasi, Barış Bloğu'nun sadece bir seçim ittifakı olmadığını gösterdiklerini belirten Tuncel, “Başka bir yaşam isteyenler bir araya geldik. Şimdi daha başka bir noktadayız” dedi. 


Demokratik çözüm süreci ve Gezi direnişinin HDK için tarihsel dönüm noktalarına işaret ettiğini belirten Tuncel, her iki süreçte halkın talebinin “eşitlik, adalet, demokrasi ve özgürlük” olduğunu söyledi. Tuncel, “İşte HDP, eşitlik, demokrasi ve özgürlükten yana bir yaşamı kurmaya aday” dedi. 


Rojava devrimini selamlayan Tuncel, Ortadoğu'daki gelişmelerin kriz koşullarında örgütlü olanların kazanacağını bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. Türkiye'nin de ciddi bir kriz içerisinde olduğunu, bu krizin daha da derinleşeceğini vurgulayan Tuncel, egemen güçlerin devletin bu krizden çıkması için işbirliği içinde olduklarını söyledi. Tuncel, “Kapitalizmin krizi Türkiye'de de derin bir şekilde yaşanıyor. Önemli olan, bu krizden egemenler kendini yeniden düzenleyip karlı mı çıkacak, yoksa ezilenler öncülük mü edecek? Buna hazır mıyız? Hazır değilsek hazır olalım” diye konuştu. 


'DİRENEREK GELİYORUZ'

HDP ilk kurulduğu dönem yaptıkları Karadeniz turunda provokasyonlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Tuncel, “Devlet güçleri Sinop'ta komplo kurdular. İkinci Sivas yaşanacaktı. Ama biz Karadeniz'den çıkmadık. Geri adım atmadık. Sonra n'oldu? Yerel seçimde Karadeniz'in her yerinde aday gösterdik. Tüm baskılara rağmen orada yoldaşlar kazandık. Urla'da, Aksaray'da saldırdılar. Korkacağımızı sandılar. Ama biz her yerde mücadeleye devam ettik. Direne direne kazanacağız, direne direne geliyoruz. Hem Türkiye'de, hem Kürdistan'da yeni bir yaşamı kuracağız” dedi. 


'ONLAR SONU, BİZ BAŞLANGICI YAŞIYORUZ'

Tuncel, “Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun değişmesi gerekiyor. Ne AKP, ne CHP. Yeni bir nefes, yeni bir soluk gerekiyor. CHP sağa kayıyor, demiştik. Şimdi CHP sadece sağa açılmadı, AKP'nin alanına açıldı. Gösterdiği cumhurbaşkanı adayı, milliyetçi muhafazakar bir aday. Onlara başarılar diliyoruz, solu bize bıraktılar. Şimdi bizim görevimiz sol güçleri, demokrasi güçlerini örgütlemek. Şimdi bizim zamanız. Önemli olan bu zamanı doğru örgütleyecek miyiz, örgütlemeyecek miyiz?” diye konuştu. Geçmişte “2015'te ana muhalefetteyiz” dediğini hatırlatan Tuncel, artık “2015'te iktidar ortağıyız” dediğini söyledi. HDP'nin Türkiye emekçilerinin ve ezilenlerinin sokaktaki sesiyle parlamentonun bağını kuracak bir parti olduğunu belirten Tuncel, “Artık AKP de, MHP de, CHP de sonu yaşıyorlar. Biz başlangıcı yaşıyoruz” dedi. 


Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin değerlendirmeler yapılan genel kurulda, program ve tüzük değişiklikleri ile HDK-HDP ilişkisi tartışıldı. 


KÜRKÇÜ'DEN 1917 BENZETMESİ

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de, sözlerine “HDK bizim sosyal mücadeleler tarihimizdeki en önemli icatlardan biri” diyerek başladı. 1917 Ekim devrimini hatırlatan Kürkçü, “Kürtler, 1917'de Rusların Avrupa tarihinde oynadığı rolü 21 yüzyılda oynamaya aday gözüküyor. Türkiye devrimci hareketi de Kürdistan devrimiyle ortaklaşırken tarihin bu çağrısına yanıt veriyor” dedi. HDK-HDP ilişkisine ilişkin tartışmalara da değinen Kürkçü, “HDK içinden bir parti doğdu. Bu doğan yavru, HDK'den geriye neredeyse hiçbir şey bırakmadı. Onu doğuranın onu büyütmek için kendisini toplaması kuvvetlerini bir araya getirmesi lazım” değerlendirmesi yaptı. 


HDP TEK LİSTEYLE SEÇİME GİDECEK 

HDP ise 2. Olağanüstü Kongresini Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda yarın toplayacak. Kongrede, eş genel başkan adayları olarak Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın isimlerinin yer aldığı tek listeyle seçime gidilmesi bekleniyor. Parti meclisi, merkez disiplin ve uzlaştırma kurulları seçimlerinin de yapılacağı olağanüstü kongrede, tüzük ve program değişiklikleri de gerçekleştirilecek. Ayrıca kongreye, pek çok ülkeden çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor. /
 Evrensel
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2014, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER