HDP, Ali Özdemir'in vurulmasını Meclis'e taşıdı

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, 18 Mayıs günü Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Şenyurt Mahallesi yakınlarında Rojava’nın Dirbêsiyê ilçesinden Kuzey Kürdistan’a geçmek isteyen bir grup çocuğun üzerine ateş açılmasını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

HDP, Ali Özdemir'in vurulmasını Meclis'e taşıdı
HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, 18 Mayıs günü Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Şenyurt Mahallesi yakınlarında Rojava’nın Dirbêsiyê ilçesinden Kuzey Kürdistan’a geçmek isteyen bir grup çocuğun üzerine ateş açılmasını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.


HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım verdiği soru önergesinde, “Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Şenyurt Mahallesi yakınlarında, Rojava’nın Dirbêsiyê ilçesinden Türkiye tarafına geçmek isteyen bir grup çocuğun üzerine 18 Mayıs 2014 tarihinde çocuklar henüz Suriye sınırının içindeyken ateş açılmıştır. Söz konusu olayda daha önce ailesi Kızıltepe ilçesinde ikamet eden ve Rojava’ya akrabalarını ziyaretten dönen Ali Özdemir açılan ateş sonucu iki gözünü kaybetmiş ve Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesinde yoğun bakıma alınmıştır” dedi.

Ali Özdemir’in pasaportu olmasına rağmen sınırdan geçemeyeceğini anlayınca arkadaşlarıyla birlikte tel örgütleri aşmaya çalıştığı sırada vurularak ağır yaralandığını ve hayati tehlikesinin devam ettiğini belirtti.

“Ailesi ağır yaralı olan çocuklarını sınırdan geçirmek için sınır görevlilerine çocuklarının düğün esnasında açılan ateşle yaralandığını söylemek zorunda kalmış ve olay basına o şekilde intikal etmiştir” denilen soru önergesinde, daha önceki tarihlerde de özellikle Rojava sınırında defalarca sivillere yönelik silahlı saldırıların meydana geldiği, onlarca Rojavalı Kürdün yaşamını yitirdiğini de kaydetti.

Bu olayların münferit olmaktan çıktığı, bir rutine ve sadece Kürtlere yönelik bir öldürme stratejisine dönüştüğüne de dikkat çeken Yıldırım şunları belirtti: “Yüzlerce silahlı militan sınırdan elini kolunu sallayarak geçerken sınırın iki tarafında akrabaları olan Kürtlere karşı uygulanan bu seri cinayetler insanların aklına tüm bu cinayetlerin aynı zamanda kültürel ve politik cinayetler olduğunu düşündürtmektedir ve insanlarda böyle bir algıyı haklı çıkarmaktadır. Sivil insanları sınırda katledenlerle ilgili olarak derhal idari ve cezai soruşturma başlatılmalı, sorumlular açığa çıkartılıp yargılanmalıdır.”

Yıldırım’ın soru önergesinde şu sorular yer aldı: 

-Ali Özdemir ailesinin Kızıltepe’de yaşadığını ve pasaportunun olduğunu sınırdaki askerlere söylemiş olmasına rağmen neden üzerine ateş açılmıştır? Askerler sivil olduklarını bildikleri halde sınırdan geçen çocukların üzerine ateş açma hakkını ve yetkisini hangi kanuna bağlı olarak ve kimlerden almaktadırlar?

Ateş açan askerler ile ilgili her hangi bir idari ve cezai soruşturma başlatılmış mıdır? Neden çocuklar gözaltına alınabilecekken üzerlerine mermi yağdırılmıştır?

Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkındaki Yönetmeliğine göre hangi durumlarda gözaltı işlemi uygulanır? Aynı yönetmeliğe göre hangi durumlarda sivillere ateş açılır? Rojava sınırında meydana gelen sivil ölümleri ile ilgili söz konusu yönetmelik uygulanmakta mıdır?

Şenyurt sınır kapısında uzun bir süre bekletilen Ali Özdemir Türkiye vatandaşı olmasına rağmen Türkiye tarafına geçirilmemesinin nedeni nedir?

Sınır bölgesinde işlenen sivil cinayetlerde vur emrini hangi gerekçeyle ve hangi kanuni dayanakla kim vermektedir?

Suriye’de iç savaşın başlamış olduğu günden itibaren Rojava sınırında toplam kaç sivil cinayet işlenmiştir? Bu ölüm vakaları ile ilgili her hangi bir adli soruşturma başlatılmış mıdır?

Sınırın iki yakasında akrabaları olan sivil Kürtler sınır geçişleri sırasında vurulurken özellikle Hatay, Kilis ve Urfa sınırlarında radikal İslamcı örgütlerin rahatlıkla geçtiği ile ilgili kamuoyu ve yerel kaynaklar sürekli beyanlarda bulunmaktadır. Buna rağmen silahlı güçlerin sınırdan yasa dışı geçişleri ile ilgili devletin bu kadar esnek davranmasının sebebi nedir?

Rojava’daki yerel yetkili makamlarla sınır güvenliği ve sınır kapılarının durumu ile ilgili resmi düzeyde görüşmeler yürütülmüş müdür? Ya da hükümet olarak böylesi bir görüşme yürütmeyi düşünüyor musunuz? / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER