HDP, Bingöl'deki saldırı ve Genç'teki yargısız infazı meclise taşıdı

Bingöl merkezde emniyet müdürü ve ekibine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı ile Genç ilçesinde bir aracın taranması olaylarını yerinde inceleyen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, her iki olayın araştırılarak, suikastı ve yargısız infazı yapanların belirlenmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.

HDP, Bingöl'deki saldırı ve Genç'teki yargısız infazı meclise taşıdı
Bingöl merkezde emniyet müdürü ve ekibine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı ile Genç ilçesinde bir aracın taranması olaylarını yerinde inceleyen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, her iki olayın araştırılarak, suikastı ve yargısız infazı yapanların belirlenmesi için meclis araştırması açılmasını istedi. 


HDP, 9 Ekim'de Bingöl Dörtyol mevkiinde emniyet müdür yardımcısı ve bir komiserin öldüğü, emniyet müdürü ve bir polisin yaralandığı olay ile aynı gün akşam Genç ilçesinde bir aracın taranması sonucu 4 kişinin öldürülmesi olaylarını meclise taşıdı. Her iki olayın yaşanmasının ardından kentte incelemelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, meclis araştırması açılmasını istedi. 

İki olaydan hemen sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “Bu işin failleri konumundaki teröristler bir-iki saat içinde cezalandırıldılar”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Güvenlik güçlerimiz bu adice alçakça girişimi yapanları bulup onlara gerektiği cezayı vermiş olmaları demek ki anında böyle bir şeyi yapmanız halinde bunun bedelini ödersiniz ve bedelini de ödediler” sözlerini hatırlatan Baluken, Bingöl Valiliği'nin de iki olayın birbirine bağlı olduğunu ima eden açıklamalarının yanı sıra ortaya çıkan gerçeklerin iki olay arasında bir bağlantı olmadığına ve Genç ilçesinde taranan araçtaki kişilerin infaz edildiğine dair önemli kanıtlar ortaya koyduğunu vurguladı. 

Baluken, olaylara dair kimi bulguları şöyle sıraladı: 

- Bingöl merkezdeki saldırı 21.15 civarında gerçekleşmiş, Genç ilçesinde girişinde ise araç saat 22.30 civarında taranmıştır. Oysaki Bingöl merkez ile Genç ilçesi arası sadece 20 kilometre mesafesindedir.

- İki olayda kullanılan araçların aynı olduğu Valilikçe tarafımıza iletilmişken, ortaya çıkan gerçek iki aracın farklı araçlar olduğuna işaret etmektedir.

- Yapılan açıklamalara göre İl Emniyet Müdürü suikast mahallinde bir gün önce çıkan toplumsal olaylarda zarar gören esnafı ziyaret etmektedir. Oysaki Bingöl’de toplumsal olaylar söz konusu bölgede gerçekleşmemiştir.

- Emniyet Müdürü ve ekibine yönelik saldırının oluş şekline bakıldığında profesyonel istihbarat alınarak suikastın gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

- Bingöl merkezde suikast olayında kullanılan silah ile Genç ilçesinde taranan araçtaki silahın balistik inceleme sonuçları farklı silahlar olduğunu göstermektedir.

- Bingöl Valiliği yaptığı açıklamalarda Genç ilçesinde taranan araçta öldüğünü ifade ettiği E.Ş. ve A.K.’nin aileleri morgda kendilerini teşhis edememiştir. E.Ş. halen kayıptır.

- Genç ilçesinde taranan aracın hemen arkasında bulunan araçtaki görgü tanığının ifadesine göre kontrol noktasına ateş edilmemiş, saldırıya uğrayan araç polisler ve askerler tarafından taranmıştır.

- Genç ilçesinde taranan araçta yaşamını yitirenlerin hepsi PKK’li olarak açıklanırken gerçekte araçta bulunanlardan üçünün sivil ve silahsız olduğu anlaşılmıştır.

- Genç’teki araçta yaşamını yitiren Ali Bozan’ın yakınlarının ifadelerinden Ali Bozan’ın vücudundaki kurşun izlerinden vücudun belirli bölgelerine, bilinçli bir şekilde kurşunların sıkıldığı anlaşılmaktadır.

- İl Emniyet Müdürü’ne yönelik suikastta şüpheli olarak gözaltına alınan ve işkence edilen sekiz kişiden yedisi çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılmış ve davaya gizlilik kararı konmuştur. Bu da iki olay üzerindeki kuşkuları arttırıcı bir karar olarak görülmektedir.

- Suikast ile ilgili gözaltına alınan ve Genç’te taranan araca öncülük ettiği belirlenen kişi Savcılıktaki ifadesinde taranan aracın şehir merkezine hiçbir şekilde girmediğini belirtmiştir.

DERİN BAĞLANTILAR

Bu gerçeklerin yanı sıra gözaltına alınanlara hukuk askıya alınarak yoğun işkencelere maruz bırakıldığını ifade eden Baluken, "Gözaltında işkence gören ve işkencelere bağlı olarak hastaneye kaldırılanların doktor izin vermemesine rağmen mahkemeye getirilmesi, gözaltındakilerle avukatların uzunca bir süre hukuk dışı kararla avukatları ile görüştürülmemesi olaylardaki derin güç bağlantısı ihtimalini daha belirgin kılmaktadır. Aynı zamanda Valiliğin birbirini yalanlayan açıklamaları, Başbakan’ın iki olayın bağımsız olduğu ama ‘cezalandırma’ yöntemi ile sonuçlanan bir pratik sergilediklerini ima eden açıklamaları Bingöl’de yaşanan iki olayın derin bağlantılarına dikkat çekmektedir" diye kaydetti. 

Baluken, "Bu gerçeklerden hareketle 9 Ekim 2014 tarihinde Bingöl ilimiz merkezinde İl Emniyet Müdürü ve ekibine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı ve iki saat sonrasında Genç ilçesinin girişinde bir aracın taranması olaylarının araştırılması suikasti gerçekleştirenlerin belirlenmesi ve araçta infaz edilenlerin faillerinin bulunarak gerekli cezai işlemlerin önünün açılması, iki olayın yaşanmasında rolü olduğu ifade edilen ‘derin güç’lerin açığa çıkarılması" için meclis araştırması açılmasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2014, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER