HDP, Çocuk Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını istedi

HDP, Çocuk Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

HDP, Çocuk Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Beştaş tarafından verilen kanun teklifinde şu ifadeler eye verildi:

“Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, uluslararası sözleşmeler ve değişiklik teklifine konu 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu uyarınca, 18 yaşına kadar her bireyin ‘çocuk’ kabul edilmesi yasal bir zorunluluk olup çocuk adalet sisteminde de çocuğun yüksek yararının göz ardı edilmemesi önem arz etmektedir.

“Buradan hareketle, çocuk adalet sistemi içinde yer alan her çocuğa yaşına özgü muamelelerde bulunulmasının ve çocuk adalet sistemi içinde yer alan çocuklarla ilgili verilecek kararlarda çocuğun özgürlüğünün kısıtlanmasına son çare olarak başvurulması amacıyla kanun değişikliği teklif edilmektedir. Zira henüz 15 yaşında olan çocukların maruz kaldığı tutuklama tedbirinin yeniden ele alınması ve bu yaş sınırının 18 olarak belirlenmesi gereklilik arz etmektedir.”

Beştaş’ın teklifinde öngörülen değişiklikler şu şeklide:

Madde-1: 03 Şubat 2014 gün ve 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 21: On sekiz yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez.

Madde 2: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3: Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Murulu yürütür.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2015, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER