HDP: Dokunulmazlıkların kaldırılmasını AİHM’e taşıyacağız

Anayasa Mahkemesi’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin iptal istemini reddeden kararının ardından HDP’li vekil Meral Danış Beştaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

HDP: Dokunulmazlıkların kaldırılmasını AİHM’e taşıyacağız

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) bazı milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

AYM’nin ret kararının açıklanmasından sonra HDP Adana Milletvekili ve aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi olan Meral Danış Beştaş, karara tepki gösterdi.

“AYM siyasi bir kurum değil”

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, Beştaş, verilen bu kararın talimatla verilmiş bir karar olabileceğini söyledi:

“AYM yapılan başvurunun kabul edilmesi gereği AYM’nin kuruluş gerekçesinden kaynaklıdır. Anayasaya aykırı bir durum için başvuru merci AYM’dir.

“AYM kendisine verilen talimatlar doğrultusunda bu kararı vermişse bu hukuk devleti açısında çok büyük bir handikap olarak değerlendiriyoruz. AYM siyasi bir kurum değildir, mahkemedir görevi de iktidarın keyfi anayasa değişikliklerini önünü almaktır.”

“Yargıyı kendi görevini yapmaya tekrar davet ediyoruz”

Beştaş, ret kararının ayrıntılarına dair henüz bir bilginin kendilerine gelmediğini ancak ret kararına karşı bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürme kararlılıklarının sürdüğünü ve bu konuda gerekli çalışmalarının sürdüğü söyledi.

Beştaş, “Yüksek yargı başkanlarının çay topladığı bir ülkede bu karar eleştirilerimiz haklılığını göstermiştir. Yargıyı kendi görevini yapmaya tekrar davet ediyoruz. Her ne kadar bu ülkede cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcısı ‘Yargı Cumhurbaşkanı’na bağlıdır’ dese de yargı hiçbir erke bağlı değildir. Buna uygun bir normlarıyla hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2016, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER