HDP, Genelkurmay açıklamasını Davutoğlu'na sordu

HDP Grup Başkanvekili Baluken, TSK mensubu askerler ile IŞİD üyelerinin sınırda görüntülenmesine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasını Başbakan Davutoğlu’na sordu.

HDP, Genelkurmay açıklamasını Davutoğlu'na sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) mensup askerler ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin sınırda görüntülenmesineilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamalarını Meclis’e verdiği soru önergesiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.

Baluken önergesinde sınırdaki görüntülerin çeşitli haber kanalları, gazeteler ve sosyal medya aracılığı ile kamuoyuna yansıdığını belirterek “Genelkurmay Başkanlığı söz konusu görüşmenin basın ve yayın organlarında yer aldığı bilgisini vererek son dönemlerde güncel politik konulara ilişkin sıkça yaptığı gibi çelişkilerle dolu vahim bir açıklama yapmıştır” dedi.

Baluken, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları sordu:

* Genelkurmay Başkanlığı nezdinde yasalar ve uygulamalar kişilere ve gruplara göre değişmekte midir?

* Sınır güvenliği açısından silahsız köylülere yönelik bombardıman yapılmasına karşın IŞİD terör örgütünün silahlı mensuplarına uyarı yapılmasını kıyasladığınızda ortaya çıkan tablo hakkında ne düşünüyorsunuz?

* Türkiye sınırının silahla ihlali anlamına gelen bu görüntüler, silahlı tehdide karşı devreye konacağı söylenen angajman kuralları ile ne ölçüde örtüşmektedir?

* Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklama ile görüşmenin normal olduğunu ifade ederek herhangi bir soruşturmanın önünü kesmeye çalışmaktadır. Bu durumda görüşmeden sorumlu olan üst düzey komuta kademesi ile ilgili soruşturma açılacak mıdır?

* Genelkurmay Başkanlığı’nın siyaset kurumu ve basının görev alanı ile ilgili vesayet anlamına gelecek bu açıklamaları yapması hakkında düşünceleriniz nelerdir?

* Çözüm sürecinin hassas bir dönemden geçtiği aynı zamanda Kobanê’ye yönelik hükümet politikalarınızın toplumsal gerilimi arttırdığı bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı’nın hemen hemen her gün açıklama yapmasının izahı nedir?

* Genelkurmay Başkanlığı’nın bağlı olduğu bir bakanlık olmasına rağmen siyasi konularda ve siyasi muhataplarınızın yönelttiği sorularda ilgili Bakanlık yerine geçecek açıklamalar yapmasının demokratik sistemlerde yeri var mıdır?”

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER