HDP: 'Madımak Katliamı zaman aşımına uğrayamaz'

HDP yayınladığı açıklamada, "İnsanların yaşam hakkına kast edildiğinden dolayı bir insanlık suçudur" dedi. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Kılıçgün Uçar ise katıldığı anmada, "Bu katliamın zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz" dedi. TİP de "Bu dava divana kalmayacak" diyerek bir açıklama yaptı.

HDP: 'Madımak Katliamı zaman aşımına uğrayamaz'

HDP Merkezi Yürütme Kurulu, 2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılarak 33 kişinin katledilmesinin 30'uncu yıldönümü nedeniyle yayınladığı açıklamada, hayatını kaybedenleri andı.

Açıklama özetle şöyle:

"Etkili bir yüzleşme şart"

"Madımak Oteli, organize bir kitlenin tüm gün süren kalkışması sonucu yakılmış, tarihin en acı katliamlarından biri yaşanmıştı.

"Madımak Katliamı; hükümetin ve devletin zamanında müdahale etmemesinden kaynaklı büyük bir faciaya dönüşmüştü. Aradan geçen 30 yıla rağmen katliam tüm yönleriyle aydınlığa kavuşturulamadı. Katliamın asıl failleri olan karar vericiler hâlâ mahkeme önüne çıkarılamadı. Dolayısıyla katliamda "derin bir elin" olduğuna dair şüpheler hâlâ giderilemedi.

"Madımak Katliamında farklı köken, inanç ve düşünceden olan insanların yaşam hakkına kast edildiğinden dolayı bir insanlık suçudur. Bu yönüyle zaman aşımına uğrayamaz. Keza insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olamaz. Bu suça ortak olanlar, katliam faillerini savunan, koruyup kollayanlar ve sessiz kalanlar, aradan geçen 30 yıla rağmen sorumludurlar. Şayet 2 Temmuz Madımak Katliamı bütün yönleriyle aydınlığa kavuşturulmuş olsaydı; 1995 yılında yapılan Gazi ve Ümraniye Katliamları yaşanmayabilirdi. Hem Madımak hem de Gazi Katliamıyla yüzleşmeyen devlet ve iktidar, bugün hala halklar ve inançlar arasında ayrımcılık yapmakta, farklı kimlik ve düşüncede olan yurttaşlar arasında ayrımcılığı körüklemektedir.

"Devlet ve iktidar; Koçgiri, Dersim, Maraş ve Çorum katliamlarında olduğu gibi Madımak Katliamıyla da etkili bir yüzleşme yaşamamıştır. Toplumsal barış ve huzur için etkili bir yüzleşme şarttır. HDP olarak Madımak Katliamı ve benzerlerinin bir daha yaşanmaması ve gerçek faillerin açığa çıkarılması için mücadelemizi sürdürecek, toplumsal hafızayı diri tutmaya devam edeceğiz."

"Zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz"

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise Sivas'ta düzenlenen anmada şunları söyledi:

"Bizler Yeşil Sol Parti milletvekilleri ve tüm çalışma arkadaşlarımızla bugüne kadar Alevilerin yürüttüğü mücadelenin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. 30'uncu yılında hiçbir yol almayan mahkeme süreci ne yazık ki Eylül'de görülecek davada zaman aşımına uğramakla karşı karşıya. Dün ifade ettik, bugün de ediyoruz; Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Bu katliamın zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz. Sivas'ı yakanlara inat Sivas'ta semahlar dönmeye devam edecek, sazlar çalmaya devam edecek ve cemler tutulmaya devam edecek." 

"Yönetici ve milletvekili oldular"

Türkiye İşçi Partisi Aleviler için Eşit Yurttaşlık Komisyonu ise yayınladığı açıklamada özetle şöyle dedi:

"30 yıl önce Sivas'taki katliamı yapanlar; dönemin Refah Partisinde sonrasında onları savunan avukatlar AKP saflarında yönetici ve milletvekili oldular.

"Katliamın ardından 30 yıl geçmiş olmasına rağmen aydınlatılmamış olması, faillerinin bir kısmının serbest bir şekilde dolaşıyor olması, mahkeme kararları ile zaman aşımı uygulanmaya çalışılması devletin bir bütün olarak katliamla yüzleşmek istemediğinin kanıtıdır.

"Unutulmasın ki bu ülkenin aydınları, sanatçıları, Alevileri ve insanlık onuru için mücadele eden sosyalistleri var olduğu sürece bu dava divana kalmayacak. Sivas katliamını yapanlardan da göz yumanlarda da unutturmaya çalışanlardan da hesap soracağız." / Bianet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER