HDP, Şemdinli'deki OHAL uygulamalarının araştırılmasını istedi

HDP, Şemdinli’deki OHAL uygulamalarının araştırılmasını istedi.

HDP, Şemdinli'deki OHAL uygulamalarının araştırılmasını istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, devletin Şemdinli’deki OHAL uygulamalarına yönelik ilişkin araştırma önergesi verdi.

Önergede, AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi iç savaşa sürükleyecek güvenlikçi uygulamaları başlattığını belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin demokratikleşmesini hazmedemeyen statükocu devlet zihniyeti ve AKP Hükümetinin başlatmış olduğu yeni çatışmalı süreç ’90’lı yılları aratmayan uygulamalarla hayata geçirilmiştir. Dünya siyaset sisteminde artık ihtiyaçlara cevap olamayan merkezi yönetim sistemine alternatif demokratik özerklik yönetim sistemini Diyarbakır’ın Silvan ve Lice, Şırnak’ın Cizre ve Silopi, Muş’un Varto, Hakkâri’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde hayata geçirme talepleri olmuştur. Hükümet ve Cumhurbaşkanı talimatıyla valilikler bu yerleşim yerlerine günlerce sokağa çıkma yasağını uygulayarak ortaya çıkan bu irade beyanına karşı savaşın bütün uygulamalarını pratiğe geçirilmiştir. Bu yerleşimlerin bir kaçında özellikle Silvan ve Silopi’de evler bombalanmış, insanların iş yerleri ve araçları yakılmış sivil vatandaşlar katledilmiştir, Demokratik talepleri dile getiren yüzlerce siyasetçi, evi insan onurunu zedeleyici uygulamalarla basılarak gözaltına alınarak tutuklandı.

İlçenin dış dünya ile bağlantısı kesilerek ilçeye giriş çıkışlar engellenmiştir. İlin seçilmişleri dahil hiç kimsenin günlerce ilçeye giriş çıkışlarına izin verilmemiştir. İlçenin dış dünya ile bağlantısının olmadığı 4-5 günlük sürede şehir merkezine yakın olan Altınsu köyü güvenlik güçleri tarafından taranmış, köye defalarca top atışı yapılmış, bu atışlar sonucunda 10’dan fazla ev hasar görmüş birkaç ev kullanılamaz hale gelmiştir. Aynı şekilde merkeze bağlı Meydan Mahallesi’ne de bu tarz saldırılar gerçekleşti. Tahirhan Özel adlı vatandaşın evine yapılan saldırıda evde bulunan 4 vatandaş yaralanmıştır. Yine sanayi sitesi bölgesine yapılan top atışları nedeniyle vatandaşlara ait 7 araç kullanılamaz hale gelmiştir. Şemdinli Meydan Mahallesi, Sanayi sitesi bölgesiyle Altınsu köyüne yapılan top atışları yüzünden vatandaşların bağ ve bahçelerin büyük kısmı kullanılamaz hale gelmiştir. Ayrıca ilçe merkezine yakın 11 noktada top atışları nedeniyle orman yangınları yaşanmıştır.”

HDP’li Akdoğan, Şemdinli ilçesinde yaşananların bir an önce araştırılması ve sorumluların açığa çıkarılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2015, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER