HDP: Yolsuzluğun takipçisi olacağız

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) 17 Aralık Yolsuzluk Soruşturmasının yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

HDP: Yolsuzluğun takipçisi olacağız
HDP, 17 Aralık Yolsuzluk Soruşturmasının ardından bir yıl geçmesine rağmen hükümetin hesap vermediğini, aksine soruşturmanın kapatılmasını sağladığını belirtirken, "Dün bu çarkın içinde veya başında yer alanlar, bugün kurdukları çarkın hedefi oldular" dedi.


HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) 17 Aralık Yolsuzluk Soruşturmasının yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'GÖSTERMELİK KOMİSYON KURULDU, SORUŞTURMA KAPATILDI'

"Bir yıl önce, 17 Aralık’ta, aralarında Bakanların ve oğullarının, banka genel müdürlerinin ve çeşitli düzeylerde bürokratların bulunduğu bir grup yolsuzlukla suçlandı. Altın kaçakçılığından ihaleye fesat karıştırmaya, hayali ihracattan vergi kaçakçılığına, yasadışı para transferinden kamu arazilerinin peşkeş çekilmesine ve rüşvete kadar pek çok konu suçlamanın malzemesiydi" denilen açıklamada, aradan bir yıl geçmesine rağmen hiçbir davanın açılmadığı hatırlatıldı. 4 bakanın istifa ettiğine işaret edilen açıklamada, yargılamanın başlamadığı, Meclis'te göstermelik bir Soruşturma Komisyonunun kurulduğu belirtilirken, AKP hükümetinin soruşturmanın kapatılması için çaba harcadığı ve bunu başardığı kaydedildi.

Yolsuzluk suçlamalarının, devletin çeşitli kurumları içinde AKP işbirliği ile yuvalanan, hukuksuz ve haksız birçok işe imza atmış olan Gülen Cemaati ile iktidar arasındaki ortaklığın sona erdiği dönemde ortaya çıktığının ifade edildiği açıklamada, Erdoğan’ın, ‘‘Ne istedin de vermedik’’ sözüyle, AKP'nin kamu idaresini, maliyeyi, emniyeti, yargıyı Gülen Cemaati’yle paylaşmış olduğu ve keyfi bir devlet yönetimi sürdürdüğü gerçeğinin de ortaya çıktığı belirtildi. 

'TÜRKİYE YOLSUZLUKTA KARANLIK BÖLGENİN İÇİNDE YER ALIYOR'

Açıklamada şu hususlara değinildi: "17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının yıldönümünde, bu kez AKP iktidarı Gülen Cemaati’ne karşı bir operasyon başlattı. O günlerde ortaklıkları gereği her türlü hukuksuzluğu ve haksızlığı birlikte icra edenler, bugün birbirlerine operasyon düzenliyor. Dün bu çarkın içinde veya başında yer alanlar, bugün kurdukları çarkın hedefi oldular.

Türkiye’de dün de bugün de yaşanan temel sorun, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin işlememesidir. Yargının, her dönemde siyasi iktidarın günlük politikalarına göre hareket etmesidir.
 Şu çok açık ki, kamu maliyesi ve kamu yönetimindeki bütün yolsuzlukların ortaya çıkarılması, kamu denetim mekanizmalarının ve yargının işlemesi, işleyen mekanizmaların önündeki siyasi engellerin kaldırılması ve adaletin sağlanması temiz ve yeni bir siyaset açısından vazgeçilmezdir."

Türkiye'nin yolsuzluk konusunda dünya sıralamasında ‘karanlık bölge’nin içinde yer aldığına vurgu yapan HDP MYK, "Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporları bu tabloyu olduğu gibi ortaya koyuyor. Türkiye’de yolsuzlukların açığa çıkarılması, sorumlularının adil ve evrensel demokratik hukuk ilkelerine göre yargılanması, şeffaf, demokratik ve eşitlikçi bir yönetimin ilk yapması gerekendir. HDP için her türlü yolsuzluğun ve sorumlularının takipçisi olmayı sürdürmek bu nedenle de vazgeçilmezdir" diye ekledi.

Yolsuzluk tartışmasının, bir iktidar içi hesaplaşma ortamında ve hangi nedenlerle başlamış olursa olsun, kirli ilişkileri açığa çıkardığına değinilen açıklamada, gereken siyasi cevabı er ya da geç halkın vereceği kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 08:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER