HDP: Yüksekova'da devletin ve sistemin kin kusma hali vardı

Yüksekova’da bulunan TBMM Başkanvekili Pervin Buldan Başkanlığındaki HDP heyeti ilçedeki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP: Yüksekova'da devletin ve sistemin kin kusma hali vardı

Yüksekova Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul milletvekili Pervin Buldan, HDP PM üyeleri Asiye Kolçak, Gülsüm Ağaoğlu, Behican Taşkıran ve HDP Kadın Meclisi üyesi Nur Aytemur, DİK üyesi Aynur Timur, Yüksekova Belediyesi eş başkanvekili Adile Kozay ve Hakkari İl Meclisi Başkanı Gülizar İliş katıldı.

Toplantıda söz alan TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, HDP’li kadınların içerisinde yer aldığı heyetle birlikte üç gündür Yüksekova’da incelemelerde bulunduklarını ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile görüştüklerini anlattı.

Yüksekova’da sokağa çıkma yasağının 78 gün sürdüğünü belirten Buldan, “Yüksekova’da katliamlar gerçekleşti. Evler yakıldı yıkıldı talan edildi. Yüksekova yaşanmayacak bir hale getirilmek istendi. Yasak öncesinde bütün b unların önüne geçmek için çeşitli girişimlerimiz oldu ama sonuç alamadık. Nusaybin, Silopi, Cizre gibi yerlerde yaşananların Yüksekova’da yaşanmaması için çabaladık. Ancak bütün çabalarımıza rağmen hem Hakkari’nin mülki amirleri hem de hükümet yetkilileri Yüksekova’yı da aynı yöntemle yakıp yıktılar katliamlar gerçekleştirdiler. “dedi.

İlçede binlerce evin yakılıp yıkıldığını ve evlerin yaşanmaz hale getirildiğine dikkat çeken Buldan, Yüksekova’daki operasyonun 37 gün devam etiğini ifade etti ve yasağın 41 gün daha sürdüğünü anlattı.

"YÜKSEKOVA'DA ADETA EVLERLE SAVAŞILDI"

‘Yüksekova’da adeta evlerle savaşıldı’ diyen Buldan, “Özellikle 5 mahallede bütün evler yakılıp yıkılmış durumda. Gezdiğimiz evlerde en mahrem dediğimiz yerlere girilmiş, yazılar yazılmış. Yüksekova’ya devletin ve sistemin kini kusma hali vardı. Şunu sormak isteriz Müslümanlığın hangi kitabında insanların mahremiyetine girme hali vardır? Hangi kitapta insan hayatını elinden almak vardır?” diye sordu.

Kamuoyuna da çağrı yapan Buldan, ‘Gün el ele verme günüdür. Herkes kapısını yüreğini evini dışarda kalan insanlara açmak durumundadır. Ekmeğini, iftar sofrasını mutlaka paylaşmak zorundadır. Gün En kısa zamanda insanlarımızın bu trajediyi atlatabileceğine bu yardım kampanyalarıyla birlikte bu sorunu atlatabileceğine inanıyorum” dedi.

Buldan’dan sonra söz alan HDP PM üyesi Asiye Kolçak ise Yüksekova’da bu kadar büyük bir yıkım ve tahribat ile karşılaşa bileceklerini tahmin etmediklerini söyledi.

"HALKIN KENDİ İÇ DAYANIŞMASININ ÖNÜNDE ENGELLER ÇIKARILIYOR"

Yüksekova’da yaşananların büyük bir travmaya yol açtığını anlatan HDP PM Üyesi Behican Taşkıran, yasaktan olumsuz etkilenen kesimlerin başında kadınların yer aldığını söyledi.

Taşkıran ilçeye gelen yardımların engellendiğine de dikkat çekerek şunları söyledi: “Halkın kendi iç dayanışmasının önünde engeller çıkarılıyor. Ramazan ayında belediyenin iftar çadırı açması bile engelleniyor. İnsanların kendi kapılarının önünde çadır açması yasaklandı. Teknik çalışma yapan arkadaşlarımız engelleniyor. 1750 iş yerinden sadece 500’ü kullanılabilir durumda. GAP belediyeleri olarak gönderilen iş makinaları ilçe girişinde bekletiliyor.”

Buldan başkanlıığndaki HDP heyetinin yarın Hakkari'de temaslarının ardından kentten ayrılması ve temaslarına ilişkin ayrıntılı bir rapor hazırlaması bekleniyor. / Yüksekovahaber

i-2-983.jpg

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2016, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER