HDP'den Varto için araştırma komisyonu talebi

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Muş'un Varto ilçesinde yaşanan devlet terörüne ilişkin araştıma ve soru önergeleri verdi.

HDP'den Varto için araştırma komisyonu talebi
HDP Milletvekili Konca, Varto'da yaşananları Meclis'e taşıdı. 


HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Muş'un Varto ilçesinde yaşanan devlet terörüne ilişkin araştıma ve soru önergeleri verdi.

Konca, araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi: "7 Haziran 2015 genel seçimlerinin ardından ülkemiz hızla gelişen şiddet ortamına sürüklenmiş, 21 Temmuz 2015 tarihinde terör örgütü IŞİD’in yaptığı iddia edilen saldırı sonucu, Kobanê’deki çocuklara, yardım malzemesi götürmek için yola çıkan 33 gencin Suruç’ta vahşice katledilmesi, tüm dünyada büyük tepkilere yol açmıştır. Suruç Katliamı bölgede yaşanan gerilimin ve çatışmaların yeni bir boyuta sıçramasında dönüm noktası olmuş,  kırsalda PKK’ye karşı büyük çaplı operasyonlar düzenlenirken, bölge halkı üzerinde de sistematik bir baskı ve şiddet politikası uygulanmıştır. Programlı olarak geliştirilen şiddet dalgası sonucu, Mardin’in 6 ilçesinde, Van'ın Erciş ve Siirt'in Kurtulan ilçelerinde, Diyarbakır ve Batman illerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, Doğu ve Güneydoğu illerinde birçok alan ‘yasak bölge’ ilan edilmiştir."

'UYGULAMALAR TOPLUMSAL İNFİALE YOL AÇIYOR'

Bölgede adı konulmamış bir iç savaş halinin yaşandığına vurgu yapan Konca, "Muş’un Varto ilçesinde, 10 Ağustos 2015 tarihinden sonra şiddetlenen çatışmalar ve devlet baskısı, bu iç savaş halinin bariz kanıtıdır. 10 Ağustos günü Varto ilçesinde yaşanan çatışma sonrasında yakalanan PKK üyesi Kevser Eltürk’ün işkence sonucu öldürülmesi ve cenazesinin çırılçıplak soyularak görüntülerinin sosyal medyaya servis edilmesi, büyük bir toplumsal infiale yol açmış, yurt içinde ve yurt dışında kitlesel eylemlerle protesto edilmiştir. Bu olaydan sonra Muş’un Varto ilçesinde şiddetli çatışmalar yaşanmış, 16 Ağustos 2015 günü saat 08.30 itibari ile ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir" diye ifade etti.

Varto ilçesinde yoğun bir özel tim ve polis şiddetinin geliştirildiğini, evlerin taranması sonucu en az 4 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Konca, şunları belirtti: "Bu kapsamda,  2015 Temmuz ve Ağustos ayları içinde yaşanan çatışmalarda kaç kişinin yaşamının kaybettiğinin, kaç kişinin yaralandığının, kaç ev iş yerinin yakıldığının, ne kadar maddi hasar meydana geldiğinin, bu hasarların telafisi için ne gibi tedbirler alındığının, olaylar sürecinde yaşanan hukuksuzlukların ve insan hakkı ihlallerinin,  işkenceyle öldürülen Kevser Eltürk’ün cenazesini soyarak görüntülerini sosyal medyaya servis eden kolluk güçleri hakkında hangi  etkin hukuki ve idari yaptırımların uygulandığının tespiti için Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz."

HÜKÜMETE SORULAR

Konca, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e ise şu soruları yöneltti:

"1- İçişleri Bakanı olarak işkenceyle öldürülen Kevser Eltürk’ün cenazesinin çırılçıplak soyularak görüntülerinin basına servis edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

2-  Devletin resmi güçlerinin hiçbir insani değerle bağdaşmayan işkence ve cenazeyi çırılçıplak soyarak görüntülerinin sosyal medyaya servis edilmesi, Türkiye’nin uluslararası itibarını nasıl etkilemektedir?

3- Bu fiili gerçekleştiren güvenlik güçleri kaç kişidir? Haklarında ne gibi hukuki ve idari işlem başlatılmıştır?

4- Varto ilçesinde yaşanan olaylarda kaç kişi hayatını kaybetmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç ev ve dükkan taranmış ya da yakılmış, ne kadar maddi hasar meydana gelmiştir?

5- Halka baskı ve şiddet uygulayan özel tim, polis ve kolluk güçleri hakkında ne gibi hukuki ve idari işlem başlatılmıştır? Başlatılmamışsa neden? 

6- Varto’da yaşanan olayların iç ve dış kamuoyu tarafından duyulmaması için uygulanan yasakların hukuki gerekçesi ve yasa maddesi nelerdir?

7- 16 Ağustos 2015 tarihinde PKK mensubu olduğu iddia edilen kişiler ilçe merkezini terk etmiş ve çatışmayı gerektirecek bir neden ortadan kalmamış iken, kolluk güçlerinin halkın evlerini dükkanlarını taramasını ve yakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu halkı sindirmeye yönelik bir devlet politikası mıdır?

8- Yaşanan olaylardan sonra il ve ilçenin güvenlik ve huzurundan birinci derecede sorumluluğu olan Muş Valisi ve Varto Kaymakamı’nın görevden el çektirilmesi için idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

9- İçişleri Bakanlığınız döneminde, başta Doğu ve Güneydoğu bölgeleri olmak üzere yurdun her yerinde şiddet ve baskı ortamının hızla arttığını, halkın mal ve can güvenliğinin kalmadığını teslim ederek istifa etmeyi düşünüyor musunuz?"

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2015, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER