HDP'li Akdoğan, Çapraz'ın tutuklanmasını Meclis'e taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Hakkari İl Genel Meclisi üyesi Sibel Çapraz'ın tedavi aşamasında tutuklanmasını Meclis'e taşıyarak, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP'li Akdoğan, Çapraz'ın tutuklanmasını Meclis'e taşıdı
ŞEMDİNLİ HABER

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, polislerce vurulan Hakkari İl Genel Meclisi üyesi Sibel Çapraz'ın tedavi aşamasında tutuklanmasını Meclis'e taşıdı.


HDP'li Akdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, "Sibel Çapraz’ın vücuduna isabet eden kurşunlar nedeniyle ağır yaralanması ve yaraların ciddiyetini koruyor olması nedeniyle tedavi görmesi gerekirken hangi kanun ve yasaya dayanarak tutuklanmıştır?" dedi.

Akdoğan, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de son dönemlerde tırmanan çatışma ve şiddet ortamıyla beraber hak ihlalleri, adil yargılanma ve muhalif siyasetçilere yönelik tahammülsüzlüğün ulaştığı seviye kaygı verici bir noktaya gelmiştir. Özellikle AKP Hükümetinin siyasi ideolojisini benimsemeyen, siyasi önerme ve modellerine karşı çıkanlara karşı gösterilen tepki demokratik norm ve değerlerle bağdaşmaktan uzak, insan haklarına tamamen aykırı bir hal almıştır. Bu tespitimizi doğrulayan gelişmeler her gün yaşanmakta ve bütün kamuoyunun bilgisi dâhilindedir. 28 Kasım 2015 tarihinde Hakkari Yüksekova ilçesinde, Hakkari İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çapraz’ın polislerce ateş edilerek yaralanması ve akabinde yaşanan gelişmeler siyasetçilere olan negatif yaklaşımı örnekler mahiyettedir.

28 Kasım 2015 tarihinde Hakkâri Yüksekova ilçesinde özel harekât polislerin zırhlı araçlar eşliğinde Dize mahallesine yaptığı operasyon sırasında mahalle sakinleriyle güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginliği önlemek amacıyla mahalle kadınlarıyla beraber canlı kalkan olmaya çalışan Hakkari İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çapraz, güvenlik güçlerin ateş açması sonucunda karın bölgesinden ve kolundan vurularak ağır yaralanmıştır. Hastahaneye kaldırılan Sibel Çapraz’ın ilk ameliyatı Yüksekova Devlet Hasta hanesinde yapıldıktan sonra sevk edildiği Van ve İstanbul’da doksan iki (92) gün boyunca yaklaşık on altı (16) ameliyat geçirmiştir.

Sibel Çapraz’ın tedavi süreci boyunca polis gözetiminde kaldığı, polislerin yoğun bakım ve hasta odasına kadar müdahalede bulunmasından etkilenendoktorlar vehastahane yönetimi erken taburcu edilmesine karara verildiğini ailesi tarafından belirtilmiştir.

Sibel Çapraz 1 Mart 2016 tarihinde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir ameliyat daha geçirmek için İstanbul’daki Hastahaneden taburcu edildiği anda İstanbul Emniyet müdürlüne bağlı polislerce gözaltına alınarak sorgulanmak için İstanbul adliyesine götürülmüştür. Geçirdiği ameliyatlar nedeniyle narkoz etkisinde ve yarı baygın şekilde SEGBİS aracılığıyla hâkim karşısına çıkarılmış, sorgulandıktan sonra da tutuklanmıştır.

Sibel Çapraz’ın vücuduna isabet eden kurşunların neden olduğu tahribatın giderilmesi ancak tam teşekküllübir hastahanede mümkün iken, tutuklanma kararı bir nevi olumsuz bir durumun yaşanması istenmektedir. Doktor raporlarında da belirtildiği gibi karın bölgesine aldığı kurşun nedeniyle bağırsakları dışarda, bir kolunun yarısı ise işlevsiz ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayacak durumdadır. Sibel Çapraz böylesi bir durumda iken kendisiniyargılayan Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi “Yüksekova’nın coğrafi koşulları göz önünde bulundurularak Irak ve İran’a komşu olması dikkate alınarak sanığın kaçma şüphesi vardır”şeklinde insan aklına ziyan bir gerekçe ile tutuklanmasına karar vermiştir."

Akdoğan, Başbakan Davutoğlu'na şunları sordu:

1-  28 Kasım 2015 tarihinde Hakkâri Yüksekova ilçesinde özel harekat polislerin zırhlı araçlar eşliğinde Dize mahallesine yaptığı operasyon sırasında mahalle sakinleriyle güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginliğini mahalle kadınlarıyla beraber engellemeye çalışan Hakkari İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çapraz’ın vurulmasıyla ilgili yürütülen bir soruşturma söz konusu mudur? Bu olayla ilgisi olan özel harekât polisleriyle ilgili herhangi bir işlem var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

2- Demokratik bir kurum olan il genel meclisin bir üyesi olan Sibel Çapraz hedef alınarak ateş edilmesi; Hükümetin, “terörle mücadele” konseptinin gereği siyasetçi ve sivil gözetilmeksizin sokakta olan herkesin üzerine ateş açılması ve vurulması talimatının bir sonucu mudur?

3- Sibel Çapraz’ın vücuduna isabet eden kurşunlar nedeniyle ağır yaralanması ve yaraların ciddiyetini koruyor olması nedeniyle tedavi görmesi gerekirken hangi kanun ve yasaya dayanarak tutuklanmıştır?Herkesin sağlık haklarından yararlanması zorunluluğu anayasada mevcut iken neden yasalara aykırı davranılmıştır?

4- Bir insanın yaralı halde cezaevine gönderilmesi uygulanan bir yöntem midir? Daha önce ateşli silahlarla yaralanması sonucunda hayati tehlikesi olan biri tutuklanmış mıdır?

5- Sibel Çapraz’ın hayatı tehlikesinin olmaması için tam teşekkülü bir hastahanede görmesi gereken tedavi cezaevinde nasıl görülecek? Tedavi olmadığı için yaşanacak olumsuzluklardan kim ve nasıl sorumlu olacaktır?

6- Sibel Çapraz’ın yoğun bakımda ve hasta odasında iken polislerin içeride bekledikleri ve bazı müdahalelerde bulundukları, hastahane personeli ve yönetimini etkiledikleri iddiası doğru mudur? Polislerin böylesi müdahalelerin gerekçesi nedir?

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2016, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER