HDP'li Aktaş'ın tutuklanmasına itiraz

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Veysi Eski, Banu Güveren, HDP PM Üyesi Bercan Aktaş'ın tutuklanmasına itirazda bulundu.

HDP'li Aktaş'ın tutuklanmasına itiraz

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Veysi Eski, Banu Güveren, HDP PM Üyesi Bercan Aktaş'ın tutuklanmasına itirazda bulundu.

Sosyal medyadaki mesajları gerekçe gösterilerek 'terör örgütü propagandası' ile suçlanan Bercan için İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz dilekçesi sunan avukatlar, Aktaş'ın tutuksuz yargılanmasını istedi.

Dilekçede, tutuklama kararının hukuki olmadığına dikkat çekilerek, "Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de tutuklama istemleri ve tutuk halinin devamı kararlarında basmakalıp gerekçeler kullanılmasını sözleşmenin 5/1.c hükmünün ihlali olarak görmektedir" ifadeleri de kullanıldı.

'EMPATİ YAPILMASINI AMAÇLADI'

Dilekçede, şunlar kaydedildi: "Müvekkil Bercan Aktaş’ın Türkiye’nin son 40 - 50 yıldır içinden geçtiği siyasi duruma istinaden, ülkeyi yönetenlerden başlayan ve toplumun tüm kesimlerine sirayet eden ve de en çok medyanın kullandığı ayrıştırıcı dili eleştirmek için düşüncesini twitter aracılığıyla dile getirmiştir. Buna göre ve de sorgu hâkimliğinin gerekçesinde de belirttiği gibi bir tarafa ‘şehit’, bir tarafa ‘etkisiz hale getirildi’ demek ölen kişilerin annelerinin ya da yakınlarının hangisinin acısını katlar ya da hangisinin acısını hafifletir? Toplumu kin ve düşmanlığa sevk etmek ceza kanunlarımızda suç olarak düzenlenmişken her gün manşetlerden duyurulan bu haberlere tepki olarak yazılan yazı mı suçtur yoksa bunu esas yazıp söyleyenler midir suçlular? Müvekkilim, empati yapılması için attığı eleştirel twit yüzünden bugün tutuklanmıştır. Oysa müvekkilim maksadının ne olduğu yine twitter aracılığıyla da yazmıştır. Kaldı ki; ölümü bu şekilde duyurmanın ne kadar tepki çektiğinin empatisini yaratmayı başarmıştır. Oldukça rahatsız edici bu dil de görünmüş oldu."

'SAVAŞ DEĞİLSE NEDİR?'

Dilekçenin devamında, "Her gün insanların öldüğü, silahların konuştuğu, bombaların patladığı, insanların kutuplaştırıldığı öyle ki; diri diri yakılabilecek duruma geldiği bir coğrafya da yaşananlar savaş değil ise nedir" denildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 20:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER