HDP'li Zeydan Necdet Yaman olayını Meclis'e taşıdı!

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Derecik Beldesi'ne bağlı Samanlı Köyü'nde askerlerin 25 yaşındaki Necdet Yaman'ı silahla vurarak katletmesi olayını Meclis’e taşıdı.

HDP'li Zeydan Necdet Yaman olayını Meclis'e taşıdı!
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Derecik Beldesi'ne bağlı Samanlı Köyü'nde askerlerin 25 yaşındaki Necdet Yaman'ı silahla vurarak katletmesi olayını Meclis’e taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Derecik Beldesi'ne bağlı Samanlı Köyü'nde, geçtiğimiz 26 Ocak günü sınır ticareti yapan halk ile askerler arasında çıkan olaylarda halkın üzerine ateş açan askerlerin 25 yaşındaki Necdet Yaman'ı silahla vurarak katletmesi olayını Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebi ile Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, “Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin Derecik beldesine bağlı Samanlı Köyü'nde 26.01.2015 tarihinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi Necdet Yaman'ın güvenlik güçleri tarafından infaz edildiğine dair görüntüler ve fotoğraflar yerel ve ulusal haber kaynaklarında yer edinmiştir. Otopsi raporu, askerlerce çekilen görüntüler ve görgü tanıklarının ifadeleri de üniversiteli gencin hedef gözetilerek tarandığı ve yaralı halde yerde bekletilip kan kaybından ölmesine neden olduğu yönündedir. Son günlerde ortaya çıkan görüntüler de yargısız infazı kanıtlar mahiyettedir. Necdet Yaman'ın da içinde bulunduğu sivil halkı Derecik'te görevli TSK mensuplarınca tarandığını gösteren ve askerlerce çekildiği anlaşılan görüntüler, kısa bir süre önce medyada yer almıştır. Görüntülerde TSK personeli oldukları görünen asker ve özel harekât polislerince, inançlı ve mütedeyyin insanların yaşadığı bilinen Samanlı Köyü sakinlerinin inançları ve etnik özellikleri üzerinden açıkça nefret söylemlerinde bulundukları kamera kayıtlarında görülmektedir" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Zeydan'ın soru önergesinde şu sorular yer aldı:   

1-Aradan geçen 7 ay içinde Necdet YAMAN cinayeti tarafınızca araştırma konusu olmuş mudur? Olmuşsa, açığa alınan herhangi bir askeri personel var mıdır?

2- Necdet Yaman cinayetinde doğrudan ilgisi olduğu iddia edilen ve Derecik'te görevli bulunan; Ahmet Uzman Çavuş, Adnan Binbaşı, Yunus Emre Uzman Çavuş, Ali Biter Binbaşı adlı askerler ve özel harekât polisleri hakkında herhangi bir hukuki süreç başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, bu hukuki işlemin/işlemlerin sonucu nedir?

3-Necdet Yaman cinayetinde ihmali ve kastı bulunan, görüntülerde görünen ve halkın manevi değerlerine hakaret eden TSK personelleri hakkında herhangi bir cezai işlem başlatacak mısınız?

4-Bölge halkının dini ve etnik değerlerine dönük nefret söyleminde bulundukları görüntülenen askeri personeli etik ve ahlak konusunda bilinçlendirmek için herhangi bir çalışmanız olacak mı?

5-Necdet Yaman'ın babası İbrahim Yaman'ın bölgedeki askerlerin elinde cinayete dair başka görüntülerin de bulunduğu iddiası doğru mudur?

6-İbrahim Yaman'ın, Van Askeri Savcılığı'nın davanın üstünü örtmeye çalıştığı iddiası doğru mudur?

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2015, 15:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER