Ezidilere hastane kapıları kapatıldı!

Amed Yenişehir Belediyesi kampında kalan savaş mağduru Êzîdîlere, AFAD denetimindeki kamplarda kalmadıkları gerekçesiyle devlet hastanelerinin kapatıldığı ortaya çıktı.

Ezidilere hastane kapıları kapatıldı!
Amed Yenişehir Belediyesi kampında kalan savaş mağduru Êzîdîlere, AFAD denetimindeki kamplarda kalmadıkları gerekçesiyle devlet hastanelerinin kapatıldığı ortaya çıktı. 


ANF’ye konuşan Yenişehir Belediyesi Êzîdî Kamp Koordinatörü Müzeyyen Anıkaydın, çeşitli hilelerle Êzîdîleri kendi kontrolleri altına almaya çalışan AKP’nin, şimdi de kamptaki hastalara devlet hastanesinin kapılarını kapattığını söyledi. Bu keyfi uygulamanın Edirne’den Avrupa’ya geçmek isteyen ve daha sonra Nusaybin’e getirilen Êzidîler’in burada yerleştirildikleri AFAD kampını reddetmesiyle başladığına dikkat çeken Anıkaydın, 5 aydır koşulsuz olarak kamptaki Êzîdîleri tedavi eden devlet hastanelerinin, son bir haftadır AFAD kampı koşulunu öne sürerek hastaneleri Êzîdîlere kapattığını aktardı.

'KENDİ KONTROLLERİ ALTINA ALMAK İSTİYORLAR'

Êzîdî halkı üzerinde kirli bir siyasetin yürütüldüğünü belirten Anıkaydın, bu kirli siyasetin baş aktörlerinin KDP ve Türkiye olduğuna dikkat çekti. Bu kirli siyasetin DAİŞ'in Şengal kuşatmasıyla ve akabinde peşmergenin de Şengal’i bırakmasıyla başlayıp bugünlere taşındığını belirten Anıkaydın, daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya gitmek isteyen Êzîdîlerin bu insani talebinin dahi bu kesimler tarafından suiistimal edildiğinin altını çizdi. Edirne’den Avrupa’ya gitme meselesini bu kapsamda okumak gerektiğini dile getiren Anıkaydın, burada esas amacı, 'Şengal’i tümden boşaltıp Êzîdîleri kendi kontrolleri altına almak' olarak açıkladı. 

'AVRUPA UMUDU SUİSTİMAL EDİLİYOR'

Edirne’den Bulgaristan’a gitme meselesinin bilinçli bir şekilde gündemde tutulduğunu kaydeden Anıkaydın, yaşanan süreci şöyle anlattı: "Geçen kış kampta kalan 2 bin Êzîdî Edirne’den Bulgaristan’a gitmek için hazırlıklar yaptı. Onları vazgeçirmek için harcadığımız tüm çabalara rağmen 160 kişi Edirne sınırına gidip orada kapıyı zorladılar. Hatta Türkiye kapısını kırıp geçtiler. Bulgar sınırına geçen Êzidîler burada Bulgar polisi tarafından durdurulup saldırıya maruz kalıyor ve gözaltına alınıyorlar. Biz bu duruma müdahale ederek Êzîdileri tekrar kampa getirdik. Êzîdileri Bulgaristan sınırını bu şekilde geçmenin uluslararası yasalarda yeri olmadığı, taşıdıkları Avrupa umudunun birileri tarafından suiistimal edilmeye çalışıldığı konusunda hukuki olarak bilgilendirdik. Bu bilgilendirme sonrası bu mesele kapansa da, iki ay önce bilinçli bir şekilde bazı kesimler tarafından tekrar gündeme taşındı."

Avrupa konusu tekrar gündeme getirildiği günlerde devlet yetkilileriyle görüşmek için Mardin’e gelen Êzîdî lideri Mir Tahsin'in oğlu Mir Hazim Tahsin’in Nusaybin’deki Êzîdî kampını gezip oradaki savaş mağdurlarına para karşılığında KDP çizgisine geçme teklifinde bulunduğunu belirten Anıkaydın, yaşanan bu gelişmelerin birbirinden bağımsız olmadığını ifade etti.

TEDAVİ İÇİN AFAD KAMPI KOŞULU!

Esas amacın Şengal’i boşaltıp Êzîdîleri kendi kontrolleri altına alma ve bunun üzerinden siyaset yapmak olduğunu Anıkaydın, "Burada Êzîdîleri bizim kampımızdan alıp KDP’nin denetimindeki kamplara yerleştirmek istediler, bu gerçekleşmese de onun müttefiki olan Türkiye’nin denetime sokmak istediler. Ancak başarılı olamadılar” dedi. Êzîdîlerin, hem getirilen parayı geri çevirerek hem de Nusaybin kampında kalmayı reddederek bu kirli oyunu bozduğunu ifade eden Anıkaydın, bunu hazmedemeyen AKP’nin bu kez de kamptaki Êzîdîlere koşulsuz sağlık hizmeti sunan devlet hastanelerinin Edirne olayından sonra birden tedaviyi kestiğine dikkat çeken Anıkaydın, hastanelerin bu keyfi uygulamayı Êzidîlerin AFAD kampının denetiminde olmamalarına bağladığını söyledi. Anıkaydın, 5 aydır bunu sorun etmeyen hastanelerin bu şekilde davranmasının arkasında siyasi iktidarının baskısı olduğuna işaret ederek, kampta bulunan birçok kronik ve ağır hastanın tedavi edilmemesi durumunda olacaklardan hastalara hastane kapılarını kapatanların sorumlu olacağının altını çizdi.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2015, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER