HDP'li Zeydan'dan İçişleri Bakanı'na Yüksekova soruları

HDP'li Abdullah Zeydan, sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlara yapılan yardımlarda ayrımcılık yapıldığına dair iddiaları İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu.

HDP'li Zeydan'dan İçişleri Bakanı'na Yüksekova soruları

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Yüksekova'da sosyal destek konusunda ayrımcılık yapıldığı yönündeki iddiaları TBMM'ye taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zeydan, vatandaşların siyasi tercihlerinden dolayı sosyal desteklerden mahrum bırakılmasının hukuki olmadığını vurguladı.

Yüksekova’da, resmi görevlilerin sosyal destek konusunda yöre halkı arasında ayrımcılık yaptığı iddialarının altını çizen Zeydan,"Yöre halkının, siyasal tercihleri nedeniyle sosyal desteklerden mahrum edilmek istenmesinin ne hukuki ne de insani olarak kabul edilebilir bir yanı yoktur. Haklarında başlatılmış ya da sonlandırılmış hiçbir  hukuki işlem ya da süreç olmamasına rağmen, yöre insanı, evrensel bir insan hakkı olan barınma hakkından mahrum edilmek istenmektedir. Hükümet yetkililerinin, yasaklar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda bırakılan vatandaşlara, kira bedellerini ödeyeceğini taahhüt etmesine rağmen, kısa bir zaman önce bu ödememenin yapılmayacağı Yüksekova Kaymakamlığı tarafından ilan edilmiştir. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlarımızın bizlere birinci ağızdan aktardıklarına göre; kaymakamlık görevlileri vatandaşlarımıza siyasi tercihlerini neden göstererek bu iptali gerekçelendirmişlerdir" dedi.

HDP'li Zeydan, Bakan Ala'ya şunları sordu:

1-  Yüksekova’da sokağa çıkma yasaklarından dolayı mağdur olan ve kira desteği başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

2- Vatandaşlarımıza ait kaç başvuru rededilmiştir? Hangi gerekçelerle rededilmiştir?

3- Başvuran Yüksekovalı vatandaşlarımızdan kaç kişiye kira yardımı yapılmıştır?

4-Binlerce vatandaşımızın, siyasi tercihleri nedeniyle sosyal ve ekonomik hizmetten mahrum bırakıldığı iddiası doğru mudur?

5- Yasaklar nedeniyle, evlerini terk etmek zorunda bırakılan vatandaşlarımıza taahhüt edilen kira bedelleri ödenecek midir?

6- İlçede, valilikçe Yüksekova’da yürütülen kamusal faaliyetler neden şeffaf bir zeminde yürütülmemektedir? Bununla ilgili bir girişiminiz olacak mıdır?

7- Yüksekova ilçesinin giriş çıkışlarında oluşturulan polis arama noktalarının halkta yarattığı mağduriyetlere dair bir düzenlemeniz olacak mıdır?

8- Yüksekova şehir merkezinde görüntü ve tavırları ile yöre halkında ciddi rahatsızlık yaratan polislerin hukuksuz uygulamalarına dair bir girişiminiz olacak mıdır?

9- Özellikle, akşam saatlerinde, halkı rahatsız edecek şekilde askeri araçların hoparlörlerinden yüksek sesle ilçe sokaklarında ırkçı marşlar çalan güvenlik güçleri hakkında idari veya hukuki bir işlem başlatılacak mıdır?

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2016, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER