'HDP'nin zaferi 90 yıllık zulme karşı halkın cevabı'

HDP’nin genel seçimlerde elde ettiği zaferi değerlendiren HDP İstanbul milletvekilleri Hüda Kaya, Levent Tüzel ve Turgut Öker, bu başarının halkların başarısı olduğunu altını çizdi.

'HDP'nin zaferi 90 yıllık zulme karşı halkın cevabı'
 HDP’nin genel seçimlerde elde ettiği zaferi ANF’ye değerlendiren HDP İstanbul milletvekilleri Hüda Kaya, Levent Tüzel ve Turgut Öker, bu başarının halkların başarısı olduğunu altını çizdi. Halkların bu seçimlerde sadece barajları paramparça etmekle kalmadığını, aynı zamanda 90 yıllık devletin inançlara, ideolojilere, kimliklere ve cinsiyetlere uyguladığı baskı ve zulmü de yıktığını vurgulayan HDP milletvekilleri, halkın barış, özgürlük ve demokrasi taleplerini hayata geçirmek için tavizsiz bir şekilde çalışacaklarını kaydettiler.

‘ÖNCE BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK’

HDP İstanbul 1.Bölge Milletvekili Hüda Kaya, barajın parçalanmasında halkın, mazlumların ve özellikle kadınların bire bir etkili olduğunu söyledi. Bu barajın yıkılmasıyla sadece AKP parçalanmadığını aynı zamanda darbecilerle yıllardır yaptığı ittifakın da parçalandığını kaydeden Kaya, “Halk darbecilerin 13 yıldır kaldırmadığı bu yasakçı anayasayı ve barajları paramparça etmiştir ve artık sırtını karanlığa dayayarak, yüzünü ise barışa ve güneşe dönmüştür” dedi.

Meclis’te öncelliklerinin barış ve özgürlük olacağını aktaran Kaya şöyle devam etti: “Duvarların arkasında, dağların ardında şu anda barış ve özgürlüğü bekleyen milyonlarca canımız var. Biz halklarımıza önce bir nefes aldırabilmeliyiz. Ardından kadın politikasından ekonomiye, sosyal çalışmalardan emeğe, ekolojiye, kadar yapacağımız çok iş var. Ama önce barış ve özgürlük.”

‘DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ’

HDP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Levent Tüzel, seçim sonuçlarını “Bu halk zulme boyun eğmedi, bu halk barışına sahip çıktı, emeğine ve kardeşliğine sahip çıktı” diye yorumladı. Bütün provokasyonlara rağmen özellikle gençlerin sağduyusunun, kadınların direncinin etkili olduğunu ifade eden Tüzel, halkın diktatöre sırtını dönerek, yüzünü aydınlığa döndüğünü söyledi. Tüzel, halkın geleceğini hırsız takımına terk etmediğini vurguladı. Gelinen bu noktadan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Tüzel, Türkiye’de yaşayan milyonların emek, demokrasi, barış taleplerinin gerçekleşene kadar, parlamentoda, sokakta, fabrikalarda bu mücadeleyi büyüterek devam ettirmek gerektiğini altını çizdi. “Özgürlüklerimizi kazanmak için daha yolun başındayız” diyen Tüzel, “Gezi ile bir anlamda başlayan sürecin arkasını getirecek şekilde bu halk örgütlenmesini toplumun her kesimine yaymak lazım” dedi.

Meclis’e girdiklerinde yapacaklarını ‘İç Güvenlik paketini’ geri aldırmak, barışı sağlamak, barajı tarihe gömmek, hasta tutsakları serbest bırakmak, taşeron sistemini kaldırılmak, ekonomide eşitsiz gelir dağılımını düzeltmek olarak sıralayan Tüzel, HDP’nin seçim programında yer alan tüm vaatleri hayata geçirmek için var gücüyle çalışacağını vurguladı.

‘KOALİSYON SERMAYE PARTİLERİN SORUNU HDP’NİN DEĞİL’

Çokça tartışılan koalisyon konusunu da değerlendiren Tüzel, koalisyonun aslında ülkeyi yönetme peşinde olan sermaye partilerinin sorunu olduğunu altını çizerek, koalisyonun HDP’nin sorunu olmaması gerektiğini söyledi. “Biz demokrasi güçleri olarak daha çok büyüyerek önümüzdeki döneme bakarak hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor” diyen Tüzel, kendi açılarından asıl meselenin AKP, CHP, MHP’nin azınlık hükümeti kurup kurmaması değil, asıl meselenin bir demokrasi programı etrafında HDP’nin daha güçlü bir şekilde gelecek günlere doğru gitmesi olduğunu ifade etti.

‘HDP ÜLKEYİ BİR FELAKETTEN KURTARDI’

HDP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Turgut Öker ise, HDP’nin genel seçimlerde elde ettiği başarının halkların başarısı olduğunu vurguladı. Öker, bu sonucun 90 yıllık insanları inancından, ideolojisinden, kimliğinden, cinsiyetinden dolayı baskı ve zulüm altında tutan devlete halkların birleşerek ve direnerek verdiği en anlamlı cevap olduğunu belirti. HDP’nin Türkiye’yi bir felaketten kurtardığını vurgulayan Öker, “Tayyip Erdoğan Türkiye için bir felaketi, HDP Türkiye’yi bu felaketten kurtardı” diye konuştu.

Özellikle Alevi toplumun bu seçimlerde çok başarılı bir sınav verdiğini ifade eden Öker, böylesi kritik bir süreçte Alevilerin sorumluklarını yerine getireceklerini bildiğini söyledi. Bundan sonraki süreçte, Türkiye çapında Alevilerin birliğini sağlayacak bir platform oluşturacağını anlatan Öker, “Aynı Halkların Demokratik Kongresi gibi Alevilerin de kendi içerisindeki bütün farklılıklarıyla bir araya gelebilecekleri bir kongreleri olacak” dedi. HDP olarak programlarında yer alan tüm ilkeleri hayata geçirmek için çalışacaklarını belirten Öker, bu ilkeleri hayata geçirmekte tavizsiz olacaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER