'Halk, AKP'nin kaos planını bozacak'

DBP Eş Başkanı Yüksek, İmralı Heyeti Üyesi Baluken ve ESP Genel Başkan Yardımcısı Ok: Seçim öncesinde tutmayan kaos planı yeniden devreye sokuldu. Halk, örgütlü gücü ile AKP'nin bu planını da bozacak.

'Halk, AKP'nin kaos planını bozacak'
 DBP Eş Başkanı Yüksek, İmralı Heyeti Üyesi Baluken ve ESP Genel Başkan Yardımcısı Ok, Amed'de dün yaşanan kontra saldırıları değerlendirdi: Seçim öncesinde tutmayan kaos planı yeniden devreye sokuldu. Halk, örgütlü gücü ile AKP'nin bu planını da bozacak.

Amed halkı, dün akşam ve gece boyunca kontra güçlerin büyük büyük bir provokasyon saldırısı ile karşı karşıya kaldı. HÜDAPAR'a yakınlığı ile bilinen İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından silahlı kontra gruplar sokağa indi,  dernekleri, evleri, kahvehaneleri, marketleri bastı, 3 HDP'li yurtseveri infaz etti, gazetecileri satırla yaraladı. Halk, örgütlü olduğu DBP ve HDP'nin "Sağduyu, provokasyona gelmeyin" çağrılarına uydu. 
 
Kentte şimdilik durum sakin. Ancak önümüzdeki saatlerde ve günlerde bu kez nasıl bir provokasyonun devreye sokulacağı ise belirsiz. 
 
Amed'de dün yaşananlar ne anlama geliyor? Provokasyonlar nasıl engellenecek? 
 
Bu sorulara Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Amed Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fethiye Ok yanıt verdi.  
 
Yüksek, Baluken ve Ok'un dünkü saldırılara ilişkin değerlendirmesi ortak: Seçim sürecinde tutmayan provokasyon ve kaos planı yeniden devreye sokuldu.  
 
YÜKSEK: BU BİR KAOS PLANIDIR 
 
DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, dünkü saldırılar için "Bu bir kaos planıdır. 'Bizi bu ülkede tek başına iktidar yapmazsanız, memleketin hali budur' planıdır" dedi. 
 
Yüksek, dünkü saldırıları ayrıca "HDP'nin seçim sonuçları ile açığa çıkarttığı "demokrasi devrimini" sindiremeyen ve gölgelemeye çalışan bir provokatif girişim" olarak değerlendirdi.  
 
Halkın sandıksa siyasi partilere "yeni bir toplumsal sözleşme istiyoruz" mesajı verdiğini hatırlatan Yüksek, "Seçimler, Kurucu Meclis rolünü oynayabilecek bir tablo ortaya çıkardı. Ancak birileri tek başına her şeyi yapmak istiyor. Bunu sürdürmeye yönelik iç çatışma çıkarma planları olarak değerlendiriyoruz" dedi. 
 
'ÇATIŞMA KİMSEYE YARAR GETİRMEZ'
 
Yüksek, provokasyon saldırılarının amaçladığı çatışmaların halklara hiçbir yararı olmayacağının altını çizdi ve ekledi: "Bu amaçla halkımıza, topluma, tüm kesimlere itidal ve ihtiyatlı davranmayı telkin ediyoruz. Bizler, partimiz, partimizin tabanı da böyle davranmaya devam edecektir. Bütün kesimler de böyle hareket edebilirse, bu oyunun önüne geçebiliriz. Su bulanık oldukça içindeki pislik görünemez. Görünebilmesi için suyun berraklaşması lazım. Saldırganlar, planlayan ortaya çıkacak, halk tüm bunları ensesinden yakalayacak. Bunun için suyu durultmamız lazım. Bizim yaptığımız tam da bu" dedi. 
 
Amaçlarının provokasyonu derinleştirmek olmadığını vurgulayan Yüksek, "Amacımız çözmektir. Yaklaşamımızı da buna göre belirliyoruz" diye konuştu.  
 
DBP Eş Genel Başkanı Yüksek, dikkat çekici bir çağrıda bulundu: "Kürdistan'da her siyasi grubu, örgütün kendisine demokratik siyaset ilkeleri çerçevesinde var etme, düşüncesini geliştirme hakkı vardır. Ancak bu tarzda, eylemler gerçekleştirerek, sokakta şiddet üreterek katliamlar yaparak olamaz. Halkımız bunu kabul edemez. Diyarbakır halkı da çok serinkanlı ve sağduyulu yaklaşıyor ancak zorlanıyor da." 
 
'OYUNLARIN HİÇBİRİ TUTMAYACAK' 
 
Seçim sonuçlarının halklar için çok ciddi bir umudu açığa çıkardığını kaydeden Yüksek, "Halk, yeni bir demokratik yaşam inşa etmek istiyor. Bunun heyecanını kırmaya çalışanlar var. Bu oyunların hiçbiri de tutmayacaktır. Büyük bir halk yürüyüşü, demokratik bilinç ve algı var" dedi. 
 
Yüksek, "Her saldırının ardından yerinde olarak halka itidal çağrısı yapıyorsunuz. Halk bu çağrınıza uyuyor. Ancak devam eden saldırılar karşısında halkın tutumu ne olabilir?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bu çizgideki duruşumu sürdüreceğiz. Toplumumuz da bizi anlıyor. Eğer bu duruş ve yaklaşımımız olmasaydı, gerçekten ülke kaos ortamını yaşıyor olurdu. Halkımızın bu perspektifte hareket etmeye devam etmesini istiyoruz. Halkımız bizim hangi amaç ve niyetle bunu yaptığımızı çok iyi anlıyor. Biz kim olursa olsun bir insanımızın dahi burnunun kanamasını, hayatını kaybetmesini istemiyoruz. İnsan hayatı her şeyden değerlidir. Nasıl seçim öncesinde sükunetimizi koruduk ve kazanan halkımız ve demokrasi mücadelesi olduysa, bugün de aynı şekilde hareket edeceğiz." 
 
'BU TUTUMUMUZ SUİSTİMAL EDİLMEMELİ' 
 
Çıkacak bir iç çatışmanın kimseye yarar getirmeyeceği uyarısını tekrarlayan Yüksek, "Gerçekten gösterdiğimiz bu tutum da hiçbir kesim ve grup tarafından suistimal edilmemeli. Halkın çekindiğinden, ürktüğünden dolayı değildir. Bu halkın bir gelecek ütopyası var. Bunu yaratmaya çalışıyor. Bu nedenle oyunlara, tuzaklara düşmek istemiyor. Yoksa ortaya çıkan siyasal güç ortadadır. Bunu başka şekillerde ayrıca kanıtlamanın gereği yoktur. Sabrımız da suistimal edilmemeli, yanlış anlaşılmamalı" dedi. 
 
BALUKEN: DARBE MEKANİĞİ DEVREYE GİRMİŞ OLABİLİR 
 
HDP Amed milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, dünkü saldırı için, "Diyarbakır'da miting alanında bombayı patlatan kimselerse dün İHYA-DER Başkanı'nı öldürenler de aynı kişilerdir." dedi.
 
HDP'nin başarısı ile beraber gündemleşen toplumsal barış ve demokrasi tartışmalarının önüne geçilmek istendiğini belirten Baluken, "Seçimin en büyük kaybedeni olan AKP görevi bıraktığı gün, bütün Türkiye sokaklarında bir kaos ve çatışma ortamı hazırlamak istedi. Bir siyasi istikrarsızlık mesajı vererek, halka AKP'siz bir Türkiye'nin olamayacağı, kaos ortamına saplanacağı mesajını vermek istedi" dedi. 
 
Dünkü gelişmelerle ilgili olarak iki olasılığa dikkat çeken Baluken,  da, "AKP'nin bilgisi dahilinde bir darbe mekaniği devreye girmiş olabilir" diye konuştu.  Baluken, dün Amed sokaklarına yeniden askeri güçlerin yerleştirildiğini hatırlattı, "Bu tesadüfi değildi. AKP bir darbe ortamı yaratarak kendini bir kurtarıcı pozisyonuna bürümek istiyor" dedi.  
 
'HALKIMIZIN PROVOKASYONLARI BOŞA ÇIKARMA TUTUMU ÖNEMLİ' 
 
İkinci ihtimalin ise koalisyon tartışmaları ile ilgili olduğunu söyleyen Baluken, "En güçlü olasılıklardan biri AKP'nin MHP ile bir koalisyon yapması. AKP, özellikle bölgede, sokakları terörize ederek, MHP'nin özellikle yolsuzluklar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili direncini kırmaya çalışıyor olabilir. MHP'yi bir koalisyon ortağı olma konusunda milliyetçi tabanın baskısı altında bırakmak isteyebilir" dedi. 
 
Baluken, Diyarbakır polisi ve valiliğin çok ciddi suç sayılabilecek ihmal, kasıt ve yetersizlikleri olduğunu söyledi, "Kent gün boyunca ellerinde silahlı, kar maskeli, bazı paramiliter çeteler tutulmuştu" dedi. 
 
Amed halkının demokratik çözüm ve barış iradesinin gündemden düşmemesi pahasına dün de büyük bir sabır ve sağduyu ile davrandığına dikkat çeken Baluken, "Önümüzdeki saatlerde ya da günlerde daha kanlı provokasyonlar da devreye konulabilir. Burada halkımızın bu tuzak ve provokasyonları boşa çıkarma tutumu önemlidir. Dün yaptıkları gibi örgütlü kurumlarımızın çağrıları doğrultusunda hareket etmeleri son derece önemli" diye konuştu. 
 
'ÖLÜMLERİN SORUMLUSU AKP HÜKÜMETİDİR' 
 
Baluken, yaşananların ve ölümlerin sorumlusu olarak AKP hükümetini gördüklerini birkez daha hatırlattı ve ekledi: “Bütün bu olayların sebebi, müsebbibi, faili AKP hükümetidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere AKP'li yetkililer, Başbakan Davutoğlu, seçim süreci boyunca da bu tarz kaos planlarının devreye gireceğini defalarca miting alanlarında da söylediler. Kamuoyu önünde de paylaştılar. Hem dünkü vahim olaylarda bütün can kayıplarında fail ve sorumluluk AKP hükümetindedir. Hem de bu saatten sonra bütün bölgede yaşanacak olan can kayıplarında ortaya çıkacak olan toplumsal olaylarda yine sorumluluk tamamen AKP hükümetindedir." 
 
OK: HALKIMIZ AKP'NİN KONTRA FAALİYETLERİNİ BOŞA ÇIKARTACAK 
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Fethiye Ok, 7 Haziran seçimlerinin ezilenler ile AKP arasında bir irade çarpışmasına sahne olduğunu belirtti, "Ancak AKP'nin tüm saldırıları işe yaramadı, ezilenler kendi iradeleri etrafında kenetlendi" dedi. 
 
Seçim öncesinde saldırıların halkın örgütlü gücü sayesinde amacına ulaşmadığının altını çizen Ok, dünkü saldırının, aynı planın bir devamı olduğunu belirtti, "Hizbulkontra saldırısıdır" dedi. 
 
Halkların, AKP'yi sandığa gömerek çok somut bir mesaj verdiğini söyleyen Ok, "AKP de halkın bu iradesine karşılık olarak kendi kontrgerillasını devreye soktu. 'Beni seçmediniz, bundan sonra sokaklarınız böyle olacak' mesajını veriyor" diye konuştu.  
 
ESP Genel Başkan Yardımcısı Ok, halkın örgütlü gücünün, AKP'nin kontrgerilla faaliyetlerini boşa çıkartacağını belirtti ve ekledi: "Bu halk bunlara yabancı değildir. Nasıl ki mitingde AKP'nin bu politikasını boşa çıkardı, bugün de boşa çıkartacaktır. Amed halkı, Kürdistan halkı, bu planları görüyor. Kendi örgütlü gücüne bağlı kalarak, kendi tercihin arkasında durarak özgürlük, eşit ve barıştan yana bir tercih yaparak, Meclis'e gönderdi. Bu iradenin arkasında duracaktır, güçlendirecektir. AKP'nin devreye soktuğu bu kontrgerilla faaliyetlerini boşa çıkartacaktır. / Firatnews
Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER