AP'den DAİŞ'e karşı Şengal geçici özerk yönetimi konferansı

AP’nin Irak ile ilişkilerden sorumlu resmi delegasyonunun “DAİŞ'e karşı Şengal geçici özerk yötetimi” taleplerini dinleme paneli geniş katılım ile gerçekleşti.

AP'den DAİŞ'e karşı Şengal geçici özerk yönetimi konferansı
 AP’nin Irak ile ilişkilerden sorumlu resmi delegasyonunun “DAİŞ'e karşı Şengal geçici özerk yötetimi” taleplerini dinleme paneli geniş katılım ile gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak; Şengal geçici hükümeti başkanı Said Hasan, özerk yönetim üyesi ve Êzîdîlerin savunma gücü YBŞ'yi temsilen Nuri Mirza ve Xalit Salih Faris, Irak Asurileri Ninova Güçleri temsilcilerinden Sharbil Hanna Matty, Betnahrin Yurtseverler Birliği Başkanı Yousif Yakoup Matti, Türkmen toplumu temsilcilerinden Hasan Tawfiq Aydınli, Niyazi Mimar Oglu da konuşmacı olarak panele katıldı.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Irak ile ilişkilerden sorumlu resmi delegasyonunun başkanı İngiliz parlamenter David Campbell Bannerman, “DAİŞ'e karşı mücadelede Şengal'de gösterdiğiniz cesaret dolu direnişinizi tebrik etmek ile açılışı yapıyoruz” dedi. Başkan yardımcısı İrlandalı Brian Hayes ise Peşmergeler dahil bütün Kürt savaşçılarının kararlı mücadelelerinde desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ardından da AB’nin resmi daveti ile gelen Êzîdî heyeti temsilcileri konuşma yaptı. Şengal Geçici Hükümet Başkanı Said Hasan, Ortadoğu’da otoriter, baskıcı rejimlerin halkların başına bela olmaya devam ettiğini vurguladı. Arap baharının ise kısa zamanda kışa döndüğünü, bu ortamda türeyen DAİŞ vb. kan emici türevlerin ise bu ortamda mazlum Êzîdî inancından olan Kürtlere katliam amacıyla yöneldiğini belirtti.

“PKK savaşçıları olmasaydı öldürdüklerini öldürür, ellerine geçirdiklerini esir alır ve kalanları ise topraklarımızdan sürerek bizleri haritadan silerlerdi” diye devam eden Hasan, bu arada kendilerini savunması gerekenlerin ise maalesef ortadan kaybolduğunu söyledi. Şengal Geçici Özerk Yönetimi bileşenlerinin hedeflerini ve ihtiyaçlarını da dile getiren Hasan, AB’nin, Birleşmiş Milletler ve dünya kamuoyunun bu konuda sorumluluk alarak destek vermesi çağrısında bulundu.

Êzîdîlerin savunma gücü YBŞ'yi temsilen katılan Nuri Mirza ise DAİŞ barbarlarının saldırısında esir alınan, öldürülen yurtlarını terk eden acı dolu Êzîdîlerin içinde bulunduğu durumun dökümünü yaptıktan sonra şu an YBŞ etrafında kenetlenerek Şengal’de direniş içinde olan güçlerin konumunu ve ihtiyaçlarını dile getirdi.

AB dahil dünyada pek çok gücün yardım sözü verdiğini ama şimdiye kadar en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını halbuki DAİŞ’e karşı mücadelede ellerinde olan basit silahlar yerine ağır ve etkili salahlar olmuş olsa çok daha başarılı olacaklarının bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şengal Êzîdîleri heyeti konuşmacıları DAİŞ'in 3 Ağustos 2014 saldırısında başta kadınların ve çocukların zorla köleleştirilmeleri olmak üzere Êzîdî Kürtlerin maruz kaldığı katliam ve gayrı insani uygulamalar, karşı mücadelede gerekli olan silah edinme sorunu, işgalcilere karşı mücadelede organize olma meselesi, Şengal bölgesinin geçici özerk yönetimi, Şengal bölgesinde halkın içinde bulunduğu durumlar ve zaruri ihtiyaçlar başlıkları ile AP, AB ve BM dahil dünya kamuoyundan beklentilerini de dile getirildiler.

Irak, Asuri ve Türkmen toplumundan temsilcileri de gerek Saddam döneminde gerek ise Saddam sonrası maruz kaldıkları katliam, sürgün vb. dramatik konumlarını panelde dile getirdi.

Saat 15:00-17:00 arasında yapılan toplantıya AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Ana Gomes, Avrupa Demokratları Grubu Başkanı Balder’in de aralarında yer aldığı çok sayıda milletvekili, siyasi grup, Irak ile ilişkilerden sorumlu delegasyonun yönetici ve üyeleri de geniş bir şekilde katıldı.

Panele AK HDP Temsilcisi Faik Yağızay, Avrupa’daki Êzîdî kurumları temsilcilerinden Fikret Igrek, Êzîdîlerin savunma gücü YBŞ'yi temsilen Xalit Salih Faris yine başta İsviçre olmak üzere Avrupa’daki Êzîdî Kürtleri korum temsilcileri ile kimi üyeler katılım gösterdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER