DTK, STK ve siyasi partilerden saldırılara ilişkin açıklama

DTK Başkanlık Divanı üyesi Saliha Aydeniz, devlet ve hükümetin Amed’de yaşanan katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermeyerek güvenliği sağlayamadığını vurguladı. “Neden engellemediniz. Cevap verin” diye seslendi.

DTK, STK ve siyasi partilerden saldırılara ilişkin açıklama
DTK Başkanlık Divanı üyesi Saliha Aydeniz, devlet ve hükümetin Amed’de yaşanan katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermeyerek güvenliği sağlayamadığını vurguladı. “Neden engellemediniz. Cevap verin” diye seslendi.


DTK (Demokratik Toplum Kongresi) Amed’deki STK ve siyasi partilerin de katılımıyla kontra gruplar eliyle halka yapılan saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan DTK Başkanlık Divanı üyesi Saliha Aydeniz, seçim takviminin başladığı günden bu yana, demokratik siyasete yönelik faşizan saldırıların ardı arkasının kesilmediğini kaydederek, “seçim sürecinin tek değişim ve dönüşüm gücü olarak kabul edilen Halkların Demokratik Partisi’ne, demokratik çevrelere ve özelliklede halkımıza yönelik ırkçı, faşizan saldırılar devam etmektedir” dedi.

“5 Haziran katliam provasına dirayetle ve sabırla yaklaşan halkımız; ısrarla 90’lı yıllardaki gibi kirli karanlık bir oyunun içine çekilmek istenmektedir” diyen Aydeniz, şöyle devam etti: “Son olarak dün Diyarbakır’da yaşanan olayların bir an önce faillerinin bulunup yargı önüne çıkarılmasını bekliyor, bir merkez tarafından yönetildiği belli olan olaylarda yaşamını yitiren 4 vatandaşımız için Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Diyarbakır halkına baş sağlığı diliyoruz. Hastanede yaşam mücadelesi veren ağır yaralı Fesih Çınar’a ve diğer yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri olarak bu durumdan duydukları kaygıyı paylaşan Aydeniz, ama aynı zamanda da Amed’de yaratılmak istenen kaos ortamına karşı demokratik tepkilerini dile getireceklerini belirtti. Bu konuda tüm Amed halkını ve duyarlı çevreleri sağduyulu olmaya davet etti.

90’lı yıllarda Olağanüstü Hal koşullarında paramiliter güçler eliyle illegal yollardan binlerce masum insanı katledenlerin bugün yine aynı kirli oyunu tekrarlamak istediklerine dikkat çeken Aydeniz, şunları ifade etti: “Ama bilinmelidir ki; halkımız her zamankinden daha bilinçli ve örgütlü bir halktır. Geçmişte yaşadıklarını unutmadığı gibi, bir daha aynı acıların yaşanmasına izin vermeyecektir.”

“Büyük bir hezimet yaşayan AKP halkımıza ve demokrasi güçlerine karşı ‘Ya ben iktidar olurum, ya da yaşamı size cehennem ederim’ zihniyeti ile terör estirmektedir” diyen Aydeniz, “İhya-Der Başkanı’nın öldürülmesine göz yumularak, karanlık güçler eliyle şehirde bir kaos ortamı yaratılarak, kardeş kardeşe vurdurulmaya çalışılmaktadır. 

Tüm bu yaşananları sivil toplum örgütleri ve kuruluşları olarak kaygı ile izlemekteyiz. Halkımıza tekrar geçmiş yıllardaki vahşet ve katliamları yaşatılmasına izin vermeyeceğimizi ve buna tüm kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler olarak dur diyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye konuştu.

Demokratik siyaset hakkını kullanan halkın seçim zaferini kana bulayan güçleri lanetleyen ve kınayan Aydeniz şöyle devam etti: “Halkımıza reva görülen katliamlara karşı canımız pahasına karşı duracağımızı ve tutum sahibi olacağımızı belirtiyoruz.”

Devlet ve hükümetin katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermeyerek güvenliği sağlayamadığını vurgulayan Aydeniz, “İhya Der başkanına ve yurttaş meclisi çalışanlarına dahil 80'den fazla kişiye ‘ölüm tehlikesi altındasınız’ diyerek bir diğer grubu hedef gösteren Diyarbakır Emniyeti’ne soruyoruz.

Bu istihbaratı nereden aldınız?

Tehdit eden güçleri niye engelleyemediniz?

İhya-Der Başkanı'nı neden koruyamadınız?”

Olayların büyümesini neden engellemediniz? Cevaplayın! “ diye seslendi.

Aydeniz son olarak “Bizler tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler olarak halkımızın en insani, demokratik halklar temelinde özgür ve eşit temelde yaşama hakkına sahip olduğunu belirtiyor ve kardeşlik temelinde ortak bir yaşamın mümkün olduğuna inanarak herkesi demokrasi ve barışa sahip çıkmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Açıklamaya destek veren STK ve siyasi partiler şöyle:

DBP, HDP, CHP, ESP, EMEP, KJA, ZİRAAT ODASI, Azadi Hareketi, GÜNSİAD, 78’ler Girişimi, DTSO, DİSİAD, Rojava Yardımlaşma Derneği, EMO, KMO, KESK, İMO, MHD, Barış Anneleri, Kadın Akademisi, TMOBB Sağlık Meclisi, GÖÇ-DER, Yerel Yönetimler, İHD, BARO, Sarmaşık Derneği, TUHAD-FED, TTB, KÜRDİ-DER

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER