Her 15 saniyede bir işçi ölüyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nedeniyle Ankara’da Madenci Anıtı’na yürüdü. TMMOB önünden başlayan yürüyüşte yolsuzluğa karşı da sloganlar da atıldı.

Her 15 saniyede bir işçi ölüyor!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nedeniyle Ankara’da Madenci Anıtı’na yürüdü. TMMOB önünden başlayan yürüyüşte yolsuzluğa karşı da sloganlar da atıldı. Anıt önünde yapılan açıklamada konuşan Ayhan Yüksel, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin yaşamını yitirmesi sebebiyle 3 Mart’ı İş Cinayetlerine Karşı Mücadele günü olarak kabul ettiklerini hatırlattı. ILO rakamlarına göre dünyada her 15 saniyede bir bir işçinin iş cinayetiyle öldüğünü söyleyen Yüksel,  iş güvenliği ve işçi sağlığında temel amacın çalışanların sağlığına zarar verebilecek husuların belirlenmesi olduğnu, işyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamanın işverenin öncelikli görevi olduğunu ifade etti. Yüksel, buna ilişkin düzenlemeleri hazırlamanın da devletin görevi olduğunu belirtti.


‘AKP BAĞIMSIZ DENETİME ENGEL OLUYOR’

2002 yılında İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle 50’den fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde iş güvenliği mühendisi ve işyeri hekimi çalıştırmanın zorunluğu hale getirildiğini ifade eden Yüksel, “AKP bu yasanın uygulama yönetmeliği ile iş güvenliği mühendisi ve işyeri hekimini danışman statüsüne indirgeyerek işyerlerinin devamlı kontrolünü engellemiştir” dedi. Bu yönetmelik yargıdan dönünce İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasasının tüm itirazlara rağmen yasama organından geçirildiğini belirten Yüksel, bu yasadan işveren ve devletin sorumsuzluğunun çıktığını dile getirdi. İşyerlerini denetleyecek mühendis ve hekimlerin bağımsız çalışmasının engellendiğini ifade eden Yüksel, iş güvencesi olmayan iş güvenliği mühendis ve hekimlerin kendilerini koruyamazken diğer işçilerin sağlığını nasıl koruyacağını sordu. İş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde ‘önce insan önce iş güvenliği’ anlayışının yerleştirilmesi gerektiğini belirten Yüksel, iş cinayetlerinin sorumlularının gerekli tedbirleri almayan işverenlerin ve denetim yapmayan bakanlık olduğunu vurguladı. İş cinayetlerinin kader olmadığını söyleyen Yüksel, “İş cinayetleri engellenebilir, yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın” dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2014, 19:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER