Kadınlar 8 Mart için alanlardaydı

Mersin, Adıyaman, Erciş, Silopi, Hilvan, Ağrı ve Hakkari’de 8 Mart kutlandı. Mersin’de Paris’te Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile birlikte katledilen Leyla Şaylemez’in mezarına yürüyüş yapılarak mezara karanfiller bırakıldı

Kadınlar 8 Mart için alanlardaydı
Mersin, Adıyaman, Erciş, Silopi, Hilvan, Ağrı ve Hakkari’de 8 Mart kutlandı. Mersin’de Paris’te Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile birlikte katledilen Leyla Şaylemez’in mezarına yürüyüş yapılarak mezara karanfiller bırakıldı. Anmada, “Leylaları asla unutmayacağız” denildi.


MERSİN 

Mersin'de, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimciden Leyla Şaylemez'in Güneykent Mezarlığı'ndaki kabrine akın etti.

Kabir ziyaretine, Akdeniz Belediyesi Eş Başkan Adayı Yüksel Mutlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sibel Yiğit Tekin, Toroslar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Emine Kocadağ, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Saniye Ağbay, DÖKH aktivistleri, İştar Kadın Merkezi çalışanları, Barış Anneleri İnisiyatifi ile yüzlerce kadın katıldı. Mezarlık girişinde bir araya gelen kadınlar, Şaylemez'in kabrinin bulunduğu noktaya kadar "Şehît namirin", "Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile yürüdü. Kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterleri eşliğinde yürüdü. 

Şaylemez'in kabrine ulaşan kadınlar, beraberlerinde getirdikleri kırmızı karanfilleri kabrinin üzerine bırakarak, dualar okudu. Okunan duaların ardından kadınlar, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren anısına "Ey Raqîp" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Mezar başında kısa bir konuşma yapan BDP Kadın Meclisi sözcüsü Emine İnan, bu yılki 8 Mart'ı Paris'te hunharca katledilen kadın yoldaşlarına atfettiklerini belirterek, her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınların kendi renkleriyle alanlarda olduklarını ifade etti. Özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadın yoldaşlarının yolunda ilerleyeceklerini vurgulayan İnan, "Kürt, Türk, Arap fark etmez, kadınların alanlarda omuz omuza direnmesi gerekir" dedi.

Öcalan için başlatılan imza kampanyasının önemine de vurgu yapan İnan, özellikle kadınların bu kampanyayı güçlü bir şekilde sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. 

İnan'ın ardından ise sözü Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Adayı Yüksel Mutlu aldı. Yoldaşlarını hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getiren Mutlu, "Anıları ve mücadeleleri önünde saygı ile eğiliyoruz. Bundan sonraki genç kadın kuşakları bunu unutmamalı. Bu katliam tarihimize kara bir gün olarak girdi. Katliam uluslararası komplo ile düzenlendi. Bu katliam ile Sayın Öcalan'ın çözüm çabalarına ket vurmak istediler" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar mezarlıktan ayrıldı.

ERCİŞ’TE ŞÖLEN

Van’ın Erçiş ilçesinde DÖKH ve BDP Kadın Meclisi öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bir şölenle kutlandı. Dalan Caddesi’nde yapılan şölene yüzlerce kadın, rengarenk olan yöresel kıyafetleriyle sabah saatlerinden itibaren akın etmeye başladı. Polis önlemlerinin yoğunca alındığı alana kadınlar 3 noktada kurulan arama noktalarını geçerek alındı. BDP Erciş Belediye Eşbaşkan Adayı Diba Keskin, BDP İpekyolu Eşbaşkan adayı Aygül Bidav, HDP İlçe Eşbaşkanı Leyla Çelebi, BDP MYK üyesi Saadet Becerikli, DÖKH aktivisterinin de katıldığı şölende, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı. Hep bir ağızdan, “Jin jiyan azadi”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada” sloganları atıldı. “Özgür kadından demokratik ulusa”, “Şehit namirin”, “Sakinelerin, Beritanların aydınlığında güneşe yürüyoruz” pankartlarının açıldığı şölende, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. 

MKM sanatçıları ile yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde uzun süre halaylar çeken kadınlara hitap eden BDP MYK Üyesi Saadet Becerikli, eril zihniyetin egemen olduğu toplumda kadın olmanın zorluklarına işaret ederek, bu zihniyete karşı verilecek örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Sahneye çıkıp kadınları selamlayan adaylar daha sonra alanda kitle ile birlikte halaylar çekti. 

Urfa’nın Hilvan İlçesinde Hilvan Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında şölen düzenlendi. Aralarında BDP Urfa Büyükşehir Eşbaşkan Adayı Leyla Akça, Hilvan Eşbaşkan Adayı Sibel Sütpak, Bozova Eşbaşkan Adayı Fatma Doğan, Siverek Eşbaşkan Adayı Sevinç İzol ve yüzlerce kadın Bağlar Mahallesi Devlet Hastanesi Newroz alanında bir araya geldi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile PKK'li Gülnaz Karataş'ın (Beritan) posterlerinin açıldığı şölende, “Jin Jiyan Azadi”, “İrademe Dokunma” dövizleri taşındı. Sık sık “Jin Jiyan Azadi” sloganlarının atıldığı şölende, kadınların ve çocukların giydiği yöresel kıyafetler ilgi odağı oldu. 

BDP Hilvan Eşbaşkan Adayı Sibel Sütpak 8 Mart’a ilişkin kısa bir konuşma yaptı. Hilvan’ın önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Sütpak, "Bizler, artık kendi yönetimlerimizi kendimiz kuracağız. Biz kadınlara önemli bir misyon yüklendi. Seçimlerde başarıya ulaşacak” diye belirtti. Konuşmasının ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 8 Mart dolayısıyla kadınlara yazdığı mektup okundu.

Ardından Urfa Eşbaşkan Adayı Leyla Akça, "Değerli kadın yoldaşlarımız şahadete ulaşarak büyük bedeller vermiştir. Şehitlerimizin şahsında özgürlük mücadelesinde istenilen demokrasiyi Hilvan’da oluşturacağız. Erkek egemen zihniyete karşı çalışarak başarıya ulaştıracağız. Eşbaşkanlık sistemini tüm dünyaya örnek olarak göstereceğiz. Tüm kadınlar alanlarda seslerini yükseltecek” dedi. Şölen konuşmaların ardından yapılan müzik dinletisi ile son buldu. 

ADIYAMAN’DA 8 MART PROGRAMI AÇIKLANDI 

Eğitim Sen Adıyaman Şubesi kadın üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Bahçesaray restoranda verilen kahvaltıda bir araya geldi. 8 Mart dolayısıyla bir haftaya boyunca yapılacak olan eylem ve etkinlikler hakkında açıklama yapan Eğitim Sen Adıyaman Şubesi Başkanı Hediye Kılınç, 8 Mart dolayısıyla gerçekleştirecekleri etkinlikleri kamuoyuna deklere etmek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti.

Kılınç, "8 Mart'taki temel amacımız kendi sesimizi daha güçlü çıkartabilmek ve kadına yönelik tüm köleleştirici politikalar ile kadını yok sayan eril sisteme dur diyeceğiz" dedi.

Bundan dolayı kadınlar olarak bir hafta boyunca alanlarda olacaklarını söyleyen Kılınç, "3 Mart Pazartesi günü saat 12.30'da KESK MYK üyelerinin katılımıyla KESK binası önünde toplanarak Demokrasi Parkı'na yürüyeceğiz. Demokrasi Parkı'nda yapılacak olan basın açıklamasının ardından geçen sene Yarmakaya (Çakal) köprüsü üzerinde mevsimlik işçileri taşıyan aracın devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 14 kadını anmak için köprüye karanfiller bırakacağız. 7 Mart Cuma günü DÖKH öncülüğünde saat 12.00'da BDP il binası önünde toplanıp Demokrasi Parkı'na yürüyerek basın açıklaması yapacağız. 8 Mart'ta yine hayatın her alanında kadınların katılacağı Demokrasi Parkı'nda kitlesel bir basın açıklaması yapacağız" dedi. Kılınç, 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü vesilesiyle yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılım çağrısında bulundu.

SİLOPİ’DE TOPLANTI


Şırnak'ın Silopi ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında kadınlar bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Viyan Kadın Danışma Merkezi bahçesinde yapılan toplantıya kadınlar yöresel kıyafetleri ile katılırken, sık sık "Jin jiyan azadi" sloganı atıldı.

Toplantıya, BDP Silopi Belediye Eşbaşkan Adayı Emine Esmer DÖKH Aktivistleri ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Toplantıda konuşan Eşbaşkan Adayı Emine Esmer, kadınların erkek iktidar zihniyeti ile mücadele ettiğini belirterek, sadece Kürt kadınlarının sorun yaşamadığını aynı zamanda bütün dünyada kadınların aynı sorunları yaşadığını söyledi. Esmer, her yıl olduğu gibi bu yılda 'Özgür kadınla demokratik ulusa' sloganıyla alanlara çıkıyoruz. Bu bağlamda Botan kadınların 4 Mart'a BDP Silopi İlçe Örgüt binası önünde yapacağımız şölene güçlü bir katılım sağlaması gerkir" çağrısında bulundu. Konuşmanın ardından, toplantı soru cevap şeklinde sona erdi. 

AĞRI'DA MİTİNG

Ağrı'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yapılan mitingle kutlandı.

Mitinge binlerce kişinin yanı sıra BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Ağrı belediye eşbaşkan adayları Mukaddes Kubilay ve Sırrı Sakık, ilçe belediye eşbaşkan adayları katıldı. "Kadına yönelik her şiddet savaş suçudur", " Sakine ile doğduk, Beritanlarla büyüdük, Zilanlarla özgürleşeceğiz", " Jin ü jiyan azadi", " Rodoski kadınların kanayan yarasıdır", " Tecavüzcü devlet istemiyoruz", "Özgür kadın özgür Önderlik" dövizlerinin yanısıra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan posterlerinin taşındığı mitingde sık sık, " Be Serok jiyan nabe", "Jın jiyan azadi", "Bıji Serok Apo" sloganları atıldı. 

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan BDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Mukaddes Kubilay, her türlü yıldırmaya karşı kadının siyasete devam edeceğini söyledi. AKP döneminde kadınlar başta olmak özere tüm halkın ezildiğini söyleyen Kubilay, " Kadınlar bu güne gelebilmek ya da bu günü kutlamak için çok bedeller verdi. Kadın olmadan yaşam olmaz. Kadın özgürleşemeden halk özgürleşemez. Bu mücadelede kadınlar kendi kimliğine, kendi haklarına sahip çıkmalılar" dedi.

BİRTANE: KADIN ÖZGÜR OLMADAN, YAŞAM ÖZGÜR OLAMAZ

Daha sonra bir konuşma yaparn BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, özgür yaşamak için çok büyük mücadele verdiklerini söyledi. Birtane, "Kadın özgürlük mücadelesini veren kadın arkadaşlarımız Paris'te katledildiler. Bu sene 8 Mart kadınların özgürlüğü içindir. Kadın özgür olmadan yaşamda özgür olmaz. Kürt kadınların olduğu yerde demokrasi, özgürlük ve adalet vardır" diyerek, yerel seçimlerin yapılacağı 30 Mart günü kadını görmeyen sisteme büyük bir cevap vereceklerini söyledi. 

BULDAN: KADINLAR KENDİ RENGİYLE, SESİYLE HER YERDE OLMALIDIR

Binlerce kadının alanlara çıktığı bugünlerin kadın mücadelesinin ürünü olduğunu dile getiren BDP Iğdır milletvekili Pervin Buldan da, " Çok bedeller verdik. Yılmadık bu sistem bizi yıldırmadı. Çocuk evliliklerine ve kadın cinayetlerine artık isyan ediyoruz. Biz kadınlar hiç kimsenin kölesi değiliz. Kimsenin kölesi olmadığımızı ve özgür olduğumuzu buradan bir kez daha haykırıyoruz. Kadınların kendi rengiyle, kendi sesiyle her yerde olmaları için eş başkanlık sistemini koyduk. Sayın Öcalan'ın özgürleştirilmesi de bizim boynumuzun borcudur. AKP hükümetin saltanatını biz kadınlar yıkacağız" diye konuştu. Miting konuşmalar ardından sanatçı Rojda'nın verdiği konser ile son buldu. 

HAKKARİ


Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Güldalı (Bilanbasan) köy Komünü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü görkemli bir şölenle kutladı. Düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü şölenine Bırdık, Serindere (Şişemzin) ve Soryan köy kominleri ile KURDİDER, Gever Kültür Sanat Derneği yöneticileri, il genel ve belediye meclis üyesi adaylar ile yüzlerce kişi katıldı. Bilanbasan Köy Komini tarafından organize edilen şölen alanına Sema Yüce, Viyan Soran, Zeynep Kınacı (Zilan) ve Paris katliamında yaşamlarını yitiren 3 Kürt kadın siyasetçi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve ve çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren HPG gerillalarının posterleri asıldı.

PKK ve KCK bayrakları ile süslenen alanda “Kadın katliamlarına savaşa karşı örgütlü mücadele”,” Bı jına azad ve ber bı neteweya demokratik”, ”Komün özgür eş yaşamın temelidir”,”Be Serok aşiti şaşitiye” pankartları açıldı. Saatler önce alana gelen kadınlar şölen saatine kadar ağaçlarının arasında güneşli havayı fırsat bilerek, piknik yaptı. Şölene gelen kadınlara köy komünlerinin erkek üyeleri çay ikramında bulundu. Şölen bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kutlama öncesi Bilanbasan Köyü Komünü kadın sözcüsü Handan Sakar gelenleri selamlayarak, 8 Mart’ın önemine işaret etti. Ardından Öcalan'ın kadına yönelik değerlendirmeleri okundu. Kutlama Bilanbasan kadın müzik gurubunun şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. / anf

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 19:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER