Amed Eşbaşkan Adayları 2014-2019 projelerini açıkladı

BDP Büyükşehir Eşbaşkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Amed seçim beyannamesi adı altında ‘Güçlü Vizyon, Kaliteli hizmet ve Öz yönetim’ sloganı ile 5 yıllık projelerini açıkladı.

Amed Eşbaşkan Adayları 2014-2019 projelerini açıkladı
BDP Büyükşehir Eşbaşkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Amed seçim beyannamesi adı altında ‘Güçlü Vizyon, Kaliteli hizmet ve Öz yönetim’ sloganı ile 5 yıllık projelerini açıkladı. Başkan adayları Kışanak ve Anlı, kentin önemli ve öncelikle hizmetler beklediğini ve hizmetlerinin önceliğini Ulaşım Mastır planı, Dicle havzası, toplu taşıma ve hafif raylı sistemin oluşturacağını söyledi. 


BDP Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Amed seçim beyannamesi adı altında 5 yıllık projelerini Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda ilçe Belediye Başkan adayları ve Sivil Toplum kuruluşu temsilcileri ile biraraya gelerek açıkladı.

BDP Eşgenel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, son siyasi gelişmelerin kaygı verici olduğunu ve otoriterleşen bir iktidar ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “Çok ciddi şekilde otoriterleşen bir iktidar ile karşı karşıyayız. İşte böyle bir ortamda seçimler yapılacak. BDP olarak hem derin, hem paralel yapılanmalara karşı durduk. Biz Türkiye’nin demokratikleşmesi için çabaladık. Türkiye’nin her yerinde HDP olarak seçimlere giriyoruz. Paralel yapılarla, yolsuzluklarla bu ülke özgürleştirilemez. Geçmişte bize karşı komplo kuranlarda aynı zihniyettir. Biz iktidarlaşmak için burada değiliz. Biz şu anda Kürdistan’ın bir çok ilinden güzel haberler alıyoruz. Bizim için önemli olan siyasal özerklik ancak hizmeti de hiçbir zaman ıskalamayacağız” şeklinde konuştu.

HİZMETLER ANADİLDE YAPILACAK

Amed Büyükşehir Belediyesi Eş başkan adayları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, göreve geldiklerinde tüm belediyecilik hizmetlerini ana dilde yani Kürtçe olarak yapacaklarını belirterek, “Biz belediye hizmetlerini ana dilde yapmayı hedefliyoruz. Önceliğimiz Kürtçeye önem vermek olacaktır. Ana dil bizim için oldukça önem taşıyan bir olgudur” dediler.

İÇME SUYU OLMAYAN KÖY KALMAYACAK

Koordinasyon Merkezlerinin, ilçe belediyeleriyle işbirliği içerisinde çalışacağını belirterek içme suyu olmayan köy kalmayacağını ifade eden Anlı, “İlçelerimizden sadece Eğil’de Atık Su Arıtma tesisi bulunmaktadır. 12 ilçemizin Atık Su Arıtma Tesisi önümüzdeki dönemde projelendirilecektir. Öncelikli olarak Dicle, Silvan, Ergani, Bismil ve Hani’de Atık Su arıtma tesisleri yapılacak. Neredeyse tüm köy ve mezralarımızın ciddi ulaşım sorunu var. Grup yollarından sonra, köye kadar giden yollar ve köy içi yollar, ham yol niteliğindedir. Köylerimizi çamurdan kurtaracak, yol yapım çalışmaları, önceliğimiz olacak” şeklinde konuştu.

DİCLE HAVZASI VE HAFİF RAYLI SİSTEM

Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak, göreve geldiklerinde en önemli projelerini hayata geçireceklerini belirterek, “Bunların arasında öncelikle olarak Ulaşım mastır planı, Dicle havzasının yanında kente hafif raylı sistemi oturtmak olacaktır. Bunlar bizim vazgeçilmez projelerimiz arasındadır. Bu kentin önemli tarihsel ve kültürel zenginlikleri vardır. Belediyemiz önceki dönemlerde buna önem vermiştir. Özellikle Dicle havzası çok önemli ve bizim için kutsaldır. Dicle nehri tahribata uğradı. Biz bununla ilgili bir mastır alan sağlayacağız. Bu amaçla doğal alanları korumayı hedefliyoruz”

ŞEFFAF VE AÇIK BELEDİYECİLİK

Yeni kanunla birlikte köylerinde belediyelere bağlandığına dikkat çeken Eşbaşkan adayı Fırat Anlı, “Köyler bu yasa ile birlikte kaldırılıp mahalleye dönüşüyor. Bu daha önce yapılması gereken bir çalışma idi. Bu 90 yıllık bir ihmaldir. 17 ilçe 2 binden fazla mahallemiz var. Biz 30 Mart’ı beklemeyeceğiz. 30 milyonluk bir kaynağı ilçe ve köylerimizin hizmetine soktuk. Bunun yanında tarımsal arazileri imara açmayacağız. Meralarda belediyenin alanı içinde olup, bunları koruyacağız. Diyarbakır bir hazinedir.  Kentin tarihsel ve kültürel yapısını korumak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Öncelikle şeffaf ve açık olacağız. 1999-2004 yılları arasında şehir bir şantiye görünümündeydi. Bunun için önceliğimiz altyapı olacaktır” dedi.

KARAR SÜREÇLERİNE HALK KATILACAK

Daha sonra projeler hakkında kamuoyunu bilgilendiren Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Fırat Anlı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Kent Parlamentosu işlevi göreceğini ifade ederek,  “Meclis komisyonları, halkın temel ihtiyaçlarına göre oluşturulacak, meclisin gündemi, halka etkin olarak duyurulacak ve halkın katılımı teşvik edilecek, kararların oluşum sürecine, tüm toplumsal kesimler dahil edilecek. Meclis toplantıları, canlı olarak yayınlanacak. Kararlar halkla birlikte alınacak. Ekim ayı, hesap verme ve demokratik katılım ayı olarak değerlendirilecek.  Bir önceki dönem bütçesi için, halka hesap verilecek. Yeni bütçe, kent sosyal formlarında tartışılarak yapılacak. Tüm karar süreçlerine halk etkin olarak katılacak. Kritik konularda referanduma gidilecek” dedi.

'DOĞDUĞUM YERE DOYMAK İSTİYORUM'

“Doğduğum yerde doymak istiyorum” sloganıyla hareket edeceklerini belirten Kışanak, “Diyarbakır 1990'lı yıllardan sonra yoğun olarak göç almıştır. Göçle birlikte büyüyen yoksulluk, mevsimlik işçi sektörünü ortaya çıkarmıştır. Kürt illerinin varoşlarına yerleşen Kürtler mevsimlik olarak Karadeniz’de fındık, İç Anadolu’da patates, Çukurova’da pamuk toplamaya gitmeye başladılar. Bu topraklarda üretim çeşitliliğiyle bu göçü önlemeyi hedefliyoruz. Mevsimlik tarım işçilerinin başka kentlere gitmemeleri için özel istihdam alanları oluşturacağız. İlimiz kent merkezi ve ilçelerinde çilek yetiştiriciliğini teşvik edeceğiz. Nar, ağacı ömrü yüzyılı bulan, çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişebilen, pazarlanması kolay, uzun süre ağaçta kalabilen,  depolanmaya çok uygun bir meyvedir. Kent iklimi nar üretimine elverişlidir.  Organik ve doğal tarım desteklenecek, sebze ve meyve üretimini arttıracak politikalar izlenecek, hayvancılığın gelişmesi, entegre sanayi tesislerinin kurulması teşvik edilecek” 

Hafif raylı sistemin kentin ulaşım sorununun büyük kısmını ortadan kaldıracağına işaret eden Büyükşehir Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak, “Hafif raylı sistemi devreye koymayı hedefliyoruz. Yani 13 kilometrelik bir sistem olacak. Kaynağımızı temin ederek Amed’i hafif raylı sistemle buluşturmayı umuyoruz. Kentimizin iki ilçesini birbirinden ayıran bir demiryolu var. Bu demiryolu kentin kimliği ile adeta bütünleşmiş bir statüde bulunuyor. Bağlar ilçesinin de gelişimini engelleyen bir konumdadır. Bu demiryolu fırsata dönüştürülebilir. Bunu da hafif raylı sistem ile entegre etmek istiyoruz”

Eşbaşkan adayı Fırat Anlı, kentin girişleri ve otoparklarında önemli sorun teşkil ettiğini dile getirerek, “Kent girişleri Karayollarının sorumluluk alanında bulunuyor. Ancak bir türlü yapılmıyor. Bu sorunu da biz kendi imkânlarımızla halledeceğiz. Bunun yanında otoparkların sayısını arttıracağız. Bisiklet ve yaya yolları yaparak ulaşımda biraz daha kolaylıklar sağlayacağız. Bunun yanında Diyarbakır 5 nolu cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için büyük bir çaba göstereceğiz. Şehir stadının yıkılması planlanıyor. Biz buna karşıyız. Bunun yanında 3 kadın özgürlük anıtı yapacağız” ifadesini kullandı.

ANADİLDE KREŞLER

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak, ana dile oldukça önem verdiklerini ve bunu yaşama yansıtacaklarını vurgulayarak, “Ana dil bizim önceliğimiz olacaktır. Bununla ilgili Kürtçe kreşler açarak onların ana dilde eğitimlerine katkı sunacağız. Bunun yanında kentteki sivil toplum örgütleriyle birlikte Kadın İstihdamını Geliştirme Merkezi (KİGEM) oluşturacağız. Kadınları istihdama yönlendirecek alanlara ilişkin eğitimler verilecek” / anf

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2014, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER