Heseke'de yeni dönem

İnsanlık düşmanı DAİŞ çetesi Suriye rejiminin güvenlik zaafından yararlanarak yaklaşık bir ay önce Hesekê’ye üç koldan saldırı düzenledi. Tahmin edilmeyen kısa bir süre içerisinde bu üç kolda da istediklerini aldılar.

Heseke'de yeni dönem

İnsanlık düşmanı DAİŞ çetesi Suriye rejiminin güvenlik zaafından yararlanarak yaklaşık bir ay önce Hesekê’ye üç koldan saldırı düzenledi. Tahmin edilmeyen kısa bir süre içerisinde bu üç kolda da istediklerini aldılar. Neşwê, Wiran ve diğer bir kol olan Xezil ve Vilayeti Sor, DAİŞ'in kontrolü altına girdi. Rejime bağlı Muqannainlerin tarihsel ihaneti de bu süreci kolaylaştırdı. 

Çetelerin üç koldan düzenledikleri saldırılarla birlikte YPG/YPJ savaşçıları 20 km'ye uzanan bir savunma hattı oluşturdu. 

SAVUNMA ÇEMBERİ

YPG/YPJ savaşçılarının ön safta olduğu savunma çemberinde YCR-Yekitiya Ciwanan Rojava (Rojava Gençler Birliği), HPC-Hezên Parastina Cewherî (Öz Savunma Güçleri) ile mahalle komünlerine bağlı öz savunma güçleri de yer aldı. Ve savunma çemberinin kent merkezinde 3 km daha genişlemesini sağladı. 

Direnen bir halkın kendi bedeninden oluşturduğu bu savunma çemberi, halktan da büyük bir destek gördü. DAİŞ çetesi karşısında direnemeyen rejim güçlerini aşarak çeteye üst üste darbeler vurulmaya başlandı. 

İlk olarak kentin giriş noktalarından olan Xezil kontrol noktası DAİŞ'ten temizlenerek daha sonra Eziziyê Mahallesi özgürleştirildi. Daha sonra bu noktalara takviyenin geldiği Hool yolu denetime alınarak burası ve Kewkep tepesi sağlama alınmış oldu. 

EN ZORLU OPERASYONLARDAN BİRİYDİ

Kizwan Dağı'nda daha önce 11 YPG/YPJ savaşçısının şehit düştüğü Havuz alanında çetelerin arkadan kuşatılması suretiyle operasyonun startı verildi. Bu operasyon coğrafik şartlar nedeniyle en zorlu operasyonlardan biri de denebilir. Operasyonun hedefi DAİŞ'in yaşam damarı olan Raqqa-Şeddad yolunu kesmekti. Çöl sıcaklarının 60 dereceyi bulduğu alanda savaşçılar, ilk olarak Raqqa yolu üzerindeki Pira Sipî köprüsünü alarak DAİŞ'i Raqqa'dan çıkamaz duruma getirdi. Bu hamle, hem Hesekê üzerindeki saldırıları hafifletti hem de çetenin moral ve motivasyonunu çökertti. 

Kısa bir süre sonra ise İran'a bağlı Haccaci grubunun üs olarak kullandığı ve DAİŞ'e terk ettiği elektrik merkezi özgürleştirildi. Bununla kaçış yolu olarak kullanacağı Şeddad yolu da kapatılmış oldu. 

ÇEMBER TAMAMLANDI

Vilayeti Sor ve elektrik santralinin özgürleşmesiyle Hesekê tümden YPG/YPJ savaşçılarının çemberine girmiş oldu. Bu, kent açısından yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor. 

Her ne kadar Raqqa, Hool ve Şeddad yolları askeri anlamda stratejik de olsa YPG/YPJ'nin çemberine giren Hesekê'deki bölgeler, Şam ve Dera Zor'a açılan ticaret yollarını kapsıyor. Daha önce rejim askerlerinin halkı haraca bağladığı, daha sonra çete saldırısı tehdidi nedeniyle yatırımların tümden durduğu bu bölge artık YPG/YPJ savaşçılarının güvenliğinde. Bölgenin artık Cizîrê Kantonu'nun en büyük yatırım merkezi olabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. 

HAZIRIZ MESAJI

Hesekê'deki son operasyonlar YPG/YPJ'nin askeri taktik, başarı ve profesyonel düzeyini de bir kez daha ortaya koymuştur. Yine bu operasyonlar, Raqqa ve Musul'da DAİŞ'e karşı yapılacak her türlü operasyona hazır olduklarının sinyalini vermiştir. En önemlisi de 19 Temmuz Devrimi'nin yıldönümünde devrimin gerekliliklerini yerine getirme ve başlangıç sözüne bağlılığı bir kez daha ilan edildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2015, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER