İHD: Kobanêlilere yardım herkes bu suçu işlemiştir

Kobanêli yaralıların ve kaldıkları evin sahibinin Urfa’da tutuklanmasına yönelik tepkiler artıyor.

İHD: Kobanêlilere yardım herkes bu suçu işlemiştir
Kobanêli yaralıların ve kaldıkları evin sahibinin Urfa’da tutuklanmasına yönelik tepkiler artıyor. İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu, “Yaralıyı tedavi ettirmek suç ise 198 bin Kobanêli’ye yardım eden herkes bu suçu işlemiştir” sözleriyle tutuklamaların insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.


Kobanê’de yaşanan çatışmalarda yaralandıktan sonra Urfa’da hastanede tedavi olan ve daha sonra tedavileri evde devam eden Kobanêlilere yönelik operasyon düzenlenmiş 6 yaralı, 3 refakatçi ve kaldıkları evin sahibi gözaltına alınmıştı. 48 Saatlik gözaltının ardından Kobanêlilerden 5 yaralı ve ev sahibi Mustafa Çiçek, “Yasadışı terör örgütüne üye olmak, yardım ve yataklıktan” dolayı tutuklandı. Tutuklamaların hukuki bir dayanağı olmadığı belirtilirken İHD’de insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.

Konuya dair açıklama yapan İİHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu, yaralıların yasadışı yollarla değil AFAD gözetiminde ve devletin ambulansıyla geldiğini belirterek, “Eğer yaralılara yardım etmek suç ise ve terör örgütüne üyelik olarak görülüyorsa devlet görevlileri de bu suçu işlemiştir” dedi.

“Koalisyon da bu suçu işlemiş sayılmaktadır”

Ev sahibi Mustafa Çiçek’in de yaralılara yardım etme gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkin ise durdu şunları söyledi; “Eğer yaralılara yardım etmek suç ise ülkemize gelen 198 bin Kobanêli’ye yardım eden herkes bu suçu işlemiştir. DAİŞ terör örgütü olarak kabul edilirken Türkiye’de koalisyon ile bunu kabul etmişti. Ancak bu tutuklamalarla koalisyon da bu suça ortak edilmiştir. Yaşananlar hem hukuksuzdur hem de insan haklarına aykırıdır. Yaralıların ve insani yardımda bulunan Mustafa Çiçek’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2014, 20:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER