İHD: Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar özgür olmalı

Kuruluşunun yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan İHD,Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü istedi.

İHD: Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar özgür olmalı
Kuruluşunun yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan İHD, devletin sorumlu olduğu infazların devam ettiğini belirterek, 1993 ile 2014 yılları arasında meydana gelen silahlı çatışmalarda 23 bin 758 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. İHD, PKK lideri Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü istedi.


İnsan Hakları Derneği (İHD), kuruluşunun 29'uncu yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Derneğin 17 Temmuz 1986 tarihinde 98 insan hakları savunucusu tarafından, Türkiye'de darbe sonrası devam eden sıkıyönetim koşullarında kurulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, tek ve belirli amacının insan hak ve özgürlükleri konusunda çalışmalar yapmak olduğuna dikkat çekildi.  Türkiye'de insan hakları bilinci ve kültürü ile hak arama özgürlüğünün gelişmesinde İHD'nin rolüne işaret edilen açıklamada, "Bu mücadelenin her türlü olumsuzluğunu, mahpusluğunu ve hastalığını gören yüzlerce üye ve yöneticimizi sevgili Rıdvan Kızgın şahsında anmak gerekir" denildi.

12 Eylül sonrası sol görüşlü tutsakların annelerinin cezaevlerinde çocuklarına ve kendilerine yönelik vahşete karşı direniş geleneğini onlarla birlikte sürdürmeye çalışan bir örgüt olduğunun belirtildiği açıklamada, "Direnişçi anneler şahsında 2 Nisan 2015 tarihinde yitirdiğimiz ve İstanbul'da ebediyete uğurladığımız kurucumuz Leman Teyzeyi (Fırtına) sevgi ve minnetle anıyoruz" denilerek "Cumartesi Anneleri ve Barış Annelerinin insan hakları hareketi içerisindeki direnişçi duruşlarını bir kez daha selamlıyoruz" denildi. 

'MEVCUT ANAYASA İLE DEVAM EDİLEMEZ'

Türk etnisitesine dayalı, Sünni-Müslüman din anlayışının devletleşmiş şeklini benimseyen ideolojik-militarist ulus devleti kutsayan bir Anayasa ile Türkiye'nin yoluna devam edebilmesinin mümkün olmadığının kaydedildiği açıklamada, 7 Haziran'da yapılan 25. dönem milletvekili genel seçimlerinde yeni Anayasa sözü verilmesine rağmen, hala hükümetin dahi kurulamadığına dikkat çekildi. 

'ÖCALAN'IN ÇAĞRILARI ÇÖZÜM İÇİN GERİ DÖNÜLMEZ NOKTAYA TAŞIDI'

Kürt sorununda yeni bir aşamaya geçildiğine değinilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "23 Mart 1993 yılında PKK tarafından ilan edilen ilk ateşkesten bu yana 8. Ateşkesin ilan edildiği 21 Mart 2013 tarihi adeta bir milat olmuş, Abdullah Öcalan'ın 21 Mart 2013, 21 Mart 2014 ve 21 Mart 2015 tarihlerinde Diyarbakır Newroz alanında okunan tarihi çağrıları Türkiye'de Kürt sorununda barışçıl çözüm bulma konusunda geri dönülmez bir noktaya taşımıştır. 28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Dolmabahçe Sarayında Başbakanlık Ofisinde Devlet-Hükümet yetkilileri ile HDP İmralı Heyetinin hazır bulunduğu bir ortamda Abdullah Öcalan tarafından kaleme alındığı belirtilen Deklarasyon metninin okunması önemli bir tarihsel sürece işaret etmiştir. Ancak, bu deklarasyonda ifade edilen hususların hayata geçirilmesinde diyalogdan müzakereye geçilmesi gerekirken, bizzat Cumhurbaşkanı tarafından sürecin durdurulması önemli bir kırılma yaratmıştır. Buna rağmen çatışmasızlık devam etmiştir.7 Haziran 2015 seçim sonuçları Türkiye halkının tercihini barış sürecinden yana yaptığını göstermesi bakımından önemli olmuştur."

'KATLİAMLAR SÜRÜYOR'

AKP'nin otoriter tutumunu ısrarla devam ettirmeye çalışarak Türkiye'ye çok şey kaybettirdiği belirtilerek, seçim barajının kaldırılmaması veya düşürülmemesi, siyasal partiler rejiminin demokratikleştirilmemesi, yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanıp merkezi iktidarın yetkilerinin arttırılması örnek gösterildi. Açıklamada, Gezi ve Kobanê protestoları sürecinde de görüldüğü gibi polis devleti uygulamalarının devam ettiği vurgulanırken, 7 Haziran'daki seçimlerde halkın otoriterliğe 'dur' dediği ifade edildi.
Verilere yer verilen açıklamada, 1990 ile 2014 yılları arasında 2 bin 964 faili meçhul cinayet, 1991 ile 2014 yılları arasında 2 bin 194 yargısız infaz gerçekleştirildiği, 1980 ile 2014 yılları arasında gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde bin 308 kişinin şüpheli şekilde öldürüldüğünü ve 1980 ile 2004 yılları arasında 940 kişinin gözaltında kaybedildiğini, 1993 ile 2014 yılları arasında meydana gelen silahlı çatışmalarda 23 bin 758 kişinin (PKK militanı, asker, polis, köy korucusu) yaşamını yitirdiğine dikkat çekilerek, "1993 ile 2014 yılları arasında silahlı çatışma ortamından kaynaklı olarak her iki taraftan dolayı sivillere yönelik saldırılarda 2616 kişi yaşamını yitirmiş, 2002 ile 2014 yılları arasında 330 kişi kara mayınları nedeni ile yaşamını yitirmiş, sadece 2003 ile 2014 yılları arasında 432 asker-polis şüpheli intihar vakası gerçekleşmiştir" bilgisi verildi.

'ÖCALAN ÖZGÜRLEŞMELİ'

Türkiye'nin artık siyasi tutsaklar bakımından genel affı gündemine alması gerektiğini ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada, başta PKK lideri Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların fiziki özgürlüğüne kavuşması ile ilgili gerekli yasal adımların atılması istendi. 

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2015, 01:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER