İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye'de eleştirel haberciliğin sonuna gelindi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’deki muhalif televizyon ve radyoların kapatılmasını “eleştirel habercilik yapmanın sonu” olarak değerlendirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye'de eleştirel haberciliğin sonuna gelindi

İnsan Hakları İzleme Örgüt (HRW), OHAL sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) hükümete muhalif 23 televizyon ve radyonun kapatılmasına ilişkin bir mesaj yayınladı.

HRW, açıklamasında özellikle güncel olaylara odaklı 8 TV kanalının kapatılmasını “Türkiye’de eleştirel habercilik yapmanın sonu” olarak yorumladı.

Açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin ‘OHAL’ adı altında medyaya yönelik sansür dayatılmasının Türkiye’nin “milli güvenlik” gerekçesiyle meşru sınırlama hakkını aştığını ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.

Hükümetin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgisi olmayan muhalifleri susturmak için OHAL’i fırsata çevirmesinden duydukları endişeyi paylaşan HRW Türkiye direktörü Emma Sinclair-Webb, açıklamada şunları kaydetti:

“Kürt, Alevi ve muhalif partileri destekleyen radyo ve televizyon kanallarının kapatılması, eski günlere geri dönüldüğünü ve hükümetin kendi dışındaki televizyon ve radyolardan haber geçilmesini istemediğini gösteriyor.”

Ekranı karartılan TV’lerden İMC TV’nin zaten Türksat uydusundan daha önce düşürüldüğünü hatırlatan Sinclair-Webb, “İMC TV, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve güneydoğudaki çatışmalarla ilgili haberleri gösteren en önemli televizyon kanallarından biri olarak önemli bir rol oynamıştır. Medyaya dönük bu sansür, Türkiye’deki kritik gelişmeler hakkında kamuoyunun doğru habere ulaşmalarından mahrum bırakmaktır” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2016, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER