Irak Göçmen Bakanlığı’ndan Kışanak’a ziyaret

Irak Göçmen Bakanlığı Kürdistan Temsilcilerini ağırlayan Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kamplarda yaşayan göçmenlerin sağlık ve eğitim sorunları olduğunu söyledi.

Irak Göçmen Bakanlığı’ndan Kışanak’a ziyaret

Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Şengal’den göç edenleri yerinde görmek için gelen Irak Göçmen Bakanlığı Kürdistan Temsilcileri Ahmet El Alllak, Amır Abbas, Fevzi Hüseyin, Mecmettin Said, Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan Gassan El Azzavi ve Irak Büyükelçiliği yetkilisi Abdullah Tütüncü’yü makamında kabul etti.

Ziyarette Yenişehir Eş Başkanları Ülkü Baytaş ve Selim Kurbanoğlu, Bağlar Belediye Eş Başkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler, Sur Belediyesi Eş Başkanı M. Seyyid Narin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari ile meclis üyeleri de bulundu.

Şengal’den gelen göçmenlerle ilgili gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Kışanak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Başkanı olarak ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Kışanak aynı zamanda GABB Başkanı olmasından ötürü bölgedeki kamplarda binlerce Ezidi olduğunu söyleyerek, Şengal’deki katliamdan sonra büyük bir göç dalgası yaşandığını, çok az kişinin pasaportla binlerce kişinin ise dağ yollarını kullanarak önce sınır kasabalarına ardından Mardin, Şırnak, Amed gibi illere yöneldiklerini söyledi. Kışanak halen binlerce kişinin bölgedeki il ve ilçelerde kamplarda, köylerde ya da evlerde kaldığını ifade etti.

HÜKÜMET SAĞLIK İMKANINDAN YARARLANDIRMALI

Kışanak, hükümetin Ezidilerle ilgili tutumunu da eleştirerek, “Hükümetle çok çeşitli görüşmelerimiz oldu. AFAD’la bizzat görüştüm. Ancak hiçbir destek sunmadılar. Bizler hükümetin herhangi bir desteği olmadan halkın ve yerel yönetimlerin katkılarıyla kardeşlerimize kucak açtık. Onlar bizim kardeşlerimiz” dedi. Yenişehir fidanlığındaki Şengal kampı ve Kayapınar Spor Tesislerinde toplam 5 bin Ezidi’nin konakladığını belirten Kışanak, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile birlikte geçtiğimiz yılın ağustos ayından beri kampın ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Kışanak kamplardaki en önemli sorunun sağlık ve çocukların eğitimi olduğuna dikkat çekerek, “Sağlık sorunlarını bizler yerel yönetimler ve STK’ların gönüllü doktor ve hemşireleri ile çözmeye çalıştık. Ancak hükümet Suriye’den gelenlere sağlık hizmeti sunarken Irak’tan gelenlerden bu desteği esirgedi. Hükümet bir an önce, Suriye’den gelenlerin sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayan yasal düzenlemeden Irak topraklarından gelenleri de yararlandırmalı” dedi.

EZİDİLER GÜVENLİK ENDİŞESİ TAŞIYOR

Kışanak, Şengal’den gelen Ezidilerin hala bir güvenlik endişesi taşıdıklarını söyleyerek, göçmenlerin ülkelerine dönmekten ziyade Avrupa’ya iltica etmek istediklerini aktardı. Kışanak, “Bu insanlar bir daha katliam yaşar mıyız, endişesi yaşıyorlar. Kendi topraklarına dönmekten korkuyorlar. En büyük temennimiz Irak’ta bir an önce güvenlik sorunlarının çözülmesi ve bu insanların topraklarına dönmesidir” diye konuştu.

ALLAK: ÜLKELERİNE DÖNMELERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Irak Hükümeti Göçmen Bakanlığı Kürdistan heyeti başkanı Ahmet El Allak ise Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine Irak’tan gelen göçmenler konusunda gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkür etti. Irak hükümetinin savaş nedeniyle göç eden göçmenleri ülkelerine geri dönmeleri için çalışma başlattıklarını aktaran Allak, “Bakanlığımız vatandaşlarımızın dönmesi için çalışıyor. Sizler bugüne dek elinizden geleni çabayı gösterdiniz. Akrabalarınızı kucakladınız. Bizler de elimizden gelen yardımı yapmak istiyoruz. Ancak bu geçici bir çözüm olacaktır. Nihai hedefimiz vatandaşlarımızı yeniden kendi ülkelerine götürmektir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2015, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER